Παρασκευή, 17 Μαΐ
19oC Αθήνα

Μετέωρη η κυβέρνηση στον απόηχο του εμφυλίου στο ΠΑΣΟΚ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EUROKINISSI
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EUROKINISSI

Φόβους ότι το εσωκομματικό ρήγμα στο ΠΑΣΟΚ ενδεχομένως να οδηγήσει τη χώρα ακόμη και σε πρόωρες εκλογές εκφράζονται τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου, όσο και από τη Χαριλάου Τρικούπη – “ο Γιώργος Παπανδρέου δε συνιστά απειλή για την πολιτική σταθερότητα διαμηνύει στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, στην αντεπίθεση βρέθηκαν χθες συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου.

“Πράσινος πυρετός” έχει καταλάβει το επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά, που παρακολουθεί με προσοχή πλην όμως διακριτικά το εμφυλιοπολεμικό κλίμα, που διαμορφώνεται πλέον στον δεύτερο τη τάξει κυβερνητικό εταίρο, το ΠΑΣΟΚ. Από το Μέγαρο Μαξίμου είναι δεδομένη η στήριξη προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι τυχόν αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ, ακόμη και εάν η ΝΔ καταγράψει αξιοπρεπή ποσοστά θα πλήξει θανάσιμα την πολιτική νομιμοποίηση του κυβερνητικού συνασπισμού.

Αναβίωση της μάχης Βενιζελικών – Παπανδρεικών με το ξεκαθάρισμα λογαριασμών να τοποθετείται μετά τις Ευρωεκλογές – σε νευρικό κλονισμό το Μέγαρο Μαξίμου, που παρακολουθεί αμήχανο την εσωκομματική μάχη στη Χαριλάου Τρικούπη

Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ ζει κατ αναλογίαν μέρες Σεπτεμβρίου του 2007. Βενιζέλος και Παπανδρέου έχουν ξεθάψει το τσεκούρι του πολέμου και όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι η τελική πράξη του δράματος θα παιχτεί την επομένη των Ευρωεκλογών, εφ όσον το ΠΑΣΟΚ έχει απολέσει γύρω στο 50% του εκλογικού του ποσοστού του Ιουνίου του 2012. Στις αιτιάσεις Βενιζέλου περί διακινδύνευσης της πολιτικής σταθερότητας εξ αιτίας της αποστασιοποίησης Παπανδρέου από το εγχείρημα της Ελιάς, απήντησε χθες ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργος Ελενόπουλος, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η πολιτική σταθερότητα διασφαλίζεται με πολιτικές, επιλογές και αποφάσεις, που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και τις ανάγκες της χώρας.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο κύριος Παπανδρέου έπραξε ότι ήταν δυνατόν για να διασφαλίσει τη σταθερή πορεία της χώρας, όταν όλοι οι άλλοι – με πρώτους εκείνους, που είχαν την ευθύνη γιατί την οδήγησαν στο χείλος της καταστροφής – ήταν είτε απόντες, είτε απέναντι και πάντως τότε μόνο για τη σταθερότητα της χώρας δεν ενδιαφέρονταν. Τονίζεται επίσης ότι εάν ο κύριος Παπανδρέου επέλεγε το προσωπικό του συμφέρον θα οδηγούσε τη χώρα σε εκλογές το 2011, κάτι που δεν έκανε. Συγκλίνουσες πληροφορίες αποκλείουν ο πρώην πρωθυπουργός να αμφισβητήσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο πριν από τις Ευρωεκλογές, εκτός και εάν νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, όπως το κυοφορούμενο σχέδιο νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αντίκειται στο δημόσιο συμφέρον σύμφωνα με την πολιτική προσέγγιση του Γιώργου Παπανδρέου.

Στο “ερώτημα του ενός εκατομμυρίου”, κατά πόσον δηλαδή ο Γιώργος Παπανδρέου θα επιδιώξει πολιτική ρεβάνς έναντι του Ευάγγελου Βενιζέλου εντός ή εκτός ΠΑΣΟΚ, η εικόνα μοιάζει ακόμη ομιχλώδης, καίτοι η αποστροφή του στην ανακοίνωση της προηγούμενης Παρασκευής ότι “δε συναινεί στην αυτοκατάργηση του ΠΑΣΟΚ” απομακρύνει προς ώρας την πιθανότητα ίδρυσης νέου πολιτικού φορέα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κύριος Παπανδρέου έχει πυκνώσει τις επαφές του με ανώτερα και μεσαία στελέχη του κόμματος το τελευταίο χρονικό διάστημα και σε όλες ανεξαιρέτως τις συζητήσεις του επιδεικνύει ζωηρό ενδιαφέρον για την επόμενη των Ευρωεκλογών ημέρα στο ΠΑΣΟΚ.

Χθες, πάντως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος ανέλαβε την υπεράσπιση του Ευάγγελου Βενιζέλου κατηγορώντας όλους όσοι δε συμμετείχαν στη Συνδιάσκεψη της Ελιάς ότι ήταν οι πολιτικοί φορείς του “λεφτά υπάρχουν” και του “όλοι μαζί τα φάγαμε”. Επικριτικός εμφανίστηκε και ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι οι μάχες κρίνονται από τους παρόντες και όχι από τους απόντες και πως όλοι οι πρόεδροι στις κρίσιμες στιγμές πρέπει να δίνουν το “παρόν”.Σε χαμηλότερους τόνους κινήθηκε ο γραμματέας επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Καρύδης, που επεχείρησε να υποβαθμίσει την απουσία Παπανδρέου αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο για συγκλίσεις στο προβλεπτό μέλλον.

Διαβάστε επίσης

Στενός συνεργάτης Γ. Παπανδρέου: Δεν ρίχνει την κυβέρνηση ο πρώην πρωθυπουργός

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη

Αρχηγική παρέμβαση Χρυσοχοΐδη: Χωρίς ΠΑΣΟΚ θα χτιστεί η δημοκρατία των άκρων

 

ΠΑΣΟΚ: Ο Γιώργος κι άλλοι 11 γύρισαν την πλάτη στον Βενιζέλο

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε