Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Ο Άρειος Πάγος αποφασίζει για τη συμμετοχή της Χρυσής Αυγής στις εκλογές

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Στις 3 και στις 11 Μαϊου αποφασίζει ο Άρειος Πάγος για το δικαίωμα συμμετοχής κομμάτων και υποψηφίων στις εκλογές. Στο μεταξύ ψάχνουν μέλη της Χρυσής Αυγής για αρχαιοκαπηλία ενώ από την πλευρά της η Χρυσή Αυγή απειλεί με νέα βίντεο.

Σε ισχύ έχουν τεθεί από την περασμένη εβδομάδα οι περιορισμοί και οι δεσμεύσεις της εκλογικής νομοθεσίας για τους υποψήφιους στις περιφερειακές εκλογές και στος ευρωεκλογές. Αν και οι περισσότερες είναι τυπικές, υπάρχουν δυο που μπορούν να φέρουν μεγάλες ανατροπές στον εκλογικό χάρτη και θα οριστικοποιηθούν στις 11 Μαίου.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΟ ΒΗΜΑ”, η πρώτη είναι η απόφαση που καλείται να λάβει ο Άρειος Πάγος για το αν μπορούν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής που κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση να συμμετέχουν στις περιφερειακές εκλογές. Μία εβδομάδα μετά, ο Άρειος Πάγος θα κληθεί να αποφασίσει εαν η Χρυσή Αυγή αλλά και το παρακλάδι της, η Εθνική Αυγή, θα μπορούν να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές.

Αν κάποια από αυτές τις δυο αποφάσεις είναι θετική τότε τα πράγματα αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά σε σχέση με όσα περιγράφουν οι δημοσκοπήσεις.

Πάντως η Δικαιοσύνη θα πρέπει να αποφανθεί σε κάθε περίπτωση αν η Χρυσή Αυγή και η Εθνική Αυγή θα εφαρμόσουν όσα αναφέρουν στο καταστατικό τους για σεβασμό στο Σύνταγμα και στους νόμους του κράτους.

Σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, η προθεσμία για να για να κατατεθούν οι εκλογικοί συνδυασμοί των υποψηφίων δημάρχων και περοφερειαρχών λήγει σήμερα τα μεσάνυχτα. Μέχρι τις 3 Μαίου το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου θα πρέπει να έχει αποφασίσει αν οι συνδυασμοί είναι έγκυροι και άρα αν ο Ηλίας Κασιδιάρης μπορεί να διεκδικήσει τον Δήμο Αθηναίων, ο Ηλίας Παναγιώταρος την Περιφέρεια Αττικής, ή ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθηθεί και για τις ευρωεκλογές μία εβδομάδα αργότερα.

Πάντως θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι Αρεοπαγίτες θα θεωρήσουν τα δυο κόμματα ένα και το αυτό, οπότε ή θα απογορευτεί η συμμετοχή και των δυο ή θα επιτραπεί.

Ψάχνουν μέλη της Χρυσής Αυγής για αρχαιοκαπηλία

Στο μεταξύ, οι ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, “ανοίγουν” νέα δικογραφία για αρχαιοκαπηλία αγαλματιδίων αλλά και κοσμημάτων της ελληνιστικής περιόδου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, αφορμή αποτέλεσαν αρχεία σε μορφή USB τα οποία κατασχέθηκαν του Λέοντος Τσαλίκη, ο οποίος κατηγορείται και για ένταξη και διέυθυνση εγκληματικής οργάνωσης αλλά και για συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Μετά από έρευνα των δυο ανακριστριών στα αρχεία του σπιτιού του τσαλίκη στη Νίκαια εντοπίστηκαν αγαλματίδια και κοσμήματα. Ο ίδιος δήλωσε άγνοια και ότι το στικάκι δεν είναι δικό του. Πάντως τα αντικείμενα εκτιμώνται ως ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας και αναζητείται η προέλευσή τους.

Απειλές για νέα DVD που αφορούν δικαστές

Η Χρυσή Αυγή συνεχίζει να εκτοξεύει απειλές για ύπαρξη και άλλου βίντεο πέρα από αυτό με τον Τάκη Μπαλτάκο. Το νέο υλικό που επικαλούνται τα μέλη της Χρυσής Αυγής “αγγίζει” και το χώρο της Δικαιοσύνης αφού κάνουν λόγο για “συνομιλίες υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών με περιεχόμενο ακόμη και την προσωπική ζωή δικαστών”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Χρυσά γαλόνια” η ΧΑ! Η υποψηφιότητα στρατηγού καταδρομέα θέτει ερωτήματα στην ηγεσία

Στις 30/4 αποφασίζουν για την άρση ασυλίας των 4 χρυσαυγιτών βουλευτών

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε