Δευτέρα, 29 Απρ.
22oC Αθήνα

Ο σταυρός στις ευρωεκλογές φέρνει… πόλεμο! ΣΥΡΙΖΑ: Μετρημένα τα κουκιά σας!

Ο σταυρός στις ευρωεκλογές φέρνει… πόλεμο! ΣΥΡΙΖΑ: Μετρημένα τα κουκιά σας!

Η απόφαση της κυβέρνησης να φέρει άμεσα στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για να γίνουν οι εκλογές με σταυρό και όχι με λίστα προκαλεί νέο… πόλεμο με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η απόφαση για αλλαγή στον τρόπο ψήφισης των ευρωβουλευτών μετά από σχεδόν 30 χρόνια ελήφθη κατά την συνάντηση που είχαν το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργούς, Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μόνο όσοι έχουν ελληνική ιθαγένεια θα έχουν δικαίωμα ψήφου

«Ενισχύεται η δημοκρατική διαδικασία καθώς οι πολίτες θα έχουν ξεκάθαρο λόγο στην επιλογή αυτών που θα μας εκπροσωπήσουν στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο» τονίζουν πηγές της κυβέρνησης, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης έγραψε στο twiiter: «Η κοινωνία θα έχει πλέον τον πρώτο λόγο για το ποιοί θα μας εκπροσωπούν στην Ευρωβουλή».

Σήμερα ο αριθμός των υποψηφίων είναι 21, αλλά μετά την αλλαγή του νόμου, οι υποψήφιοι θα είναι 42.
Σημειώνεται πως ο «σταυρός» στα ευρωψηφοδέλτια λύνει το γόρδιο δεσμό στην… κεντροαριστερά, αφού αγκάθι για την κοινή κάθοδο των 58 και του ΠΑΣΟΚ ήταν το ποιος θα είναι επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο.

Αυτό που μένει να ξεκαθαριστεί είναι το πόσους υποψηφίους θα έχει δικαίωμα να «σταυρώσει» κάθε ψηφοφόρος.

ΣΥΡΙΖΑ: «Απέλπιδα προσπάθεια να αποφύγετε την ήττα»

Τα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγή του νόμου προκάλεσαν την έντονη αντίδραση από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κατηγορεί την κυβέρνηση για προσπάθεια να αποφύγει την εκλογική ήττα.

Η Κουμουνδούρου σε ανακοίνωσή της μιλά για «άλλη μια απέλπιδα προσπάθεια της δικομματικής κυβέρνησης να αποφύγει την επερχόμενη εκλογική συντριβή».

Σε σχετική ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι οι δύο κυβερνητικοί εταίροι πλασάρουν ως “ανανέωση” με πρόσωπα εκτός των “κομματικών μηχανισμών” την κατάργηση της λίστας στις ευρωεκλογές και την αντικατάστασή της με σταυρό προτίμησης, ενώ στην πραγματικότητα ψάχνουν προσωπικούς στρατούς υποψηφίων βουλευτών που θα επιδίδονται στη μάχη του σταυρού για να διασώσουν μια κυβέρνηση που καταρρέει υπό το βάρος της αποτυχίας της.

Η αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζει ότι «το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ τρέμουν την αντιπαράθεση πάνω στην πορεία της Ευρώπης και τις προτάσεις για την έξοδο από την κρίση και για αυτό προσπαθούν να μεταβάλλουν τις ευρωεκλογές σε ένα κυνήγι σταυρού και σε μια μάχη μεταξύ “προσωπικοτήτων”».
«Αυτό που δεν έχουν αντιληφθεί όμως είναι ότι όσα νομικίστικα τερτίπια κι αν σκαρφιστούν, τα ψωμιά τους και τα κουκιά τους είναι μετρημένα», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στα χαρακώματα και για τους μετανάστες

Η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που απαγορεύει σε μετανάστες που βρίσκονται νόμιμα στην Ελλάδα το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι προκάλεσε τόσο εμφύλιο στο ΠΑΣΟΚ αλλά και την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια επιβολής της ακροδεξιάς ατζέντας. Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι οι μετανάστες που ζουν νόμιμα στη χώρα επί πολλά χρόνια, δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως παρίες, στερούμενοι δικαιώματα που τους ενσωματώνουν στην πολιτική ζωή και διασφαλίζουν την ισότητα, τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή.

Στην τροπολογία αντέδρασε και ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, με το ΠΑΣΟΚ να του… «απαντά» με ανακοίνωση, στην οποία τονίζει πως για την κατάργηση του «νόμου Ραγκούση» έχει αποφασίσει αμετάκλητα το ΣτΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τους… σταυρώνουν! Με σταυρό κι όχι με λίστα οι ευρωεκλογές αποφάσισαν Σαμαράς – Βενιζέλος – Άμεσα στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση

Πρώτη δύναμη των ευρωεκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ – “Θα πάρει 31,5%” εκτιμούν οι Γερμανοί – Ανάμεσα στους “επικριτές της Ευρώπης” ο Αλέξης Τσίπρας

Μάχη Νέας Δημοκρατίας – Χρυσής Αυγής για τη β’ θέση στις ευρωεκλογές “βλέπουν” οι Financial Times – Στο 15% με 20% “δίνουν” το ακροδεξιό μόρφωμα

Οι ευρωεκλογες μαζί με τον β΄ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών

Η Μέρκελ στηρίζει Γιούνκερ για πρόεδρο της Κομισιόν

2,2% και 4,2% μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση για εκλογές και ευρωεκλογές

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε