Πολιτική

Ομπάμα: Όλοι οι ηγέτες της G8 θέλουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη

"Δεν πρόκειται να κάνω προβλέψεις για το τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα αποφασίσει να αποχωρήσει από την ευρωζώνη, διότι θα γίνουν εκλογές και αυτό θα είναι ένα σημαντικό θέμα συζήτησης στην Ελλάδα" τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε στο Σικάγο ότι όλοι οι ηγέτες οι οποίοι συμμετείχαν στη σύνοδο της Ομάδας των Οκτώ (G8) στο Καμπ Ντέιβιντ του Μέριλαντ εξέφρασαν την επιθυμία η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, κάτι το οποίο χαρακτήρισε σημαντικό.

Ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες “να συντονίσουν αποτελεσματικότερα” τις ενέργειές τους για να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, αναγνωρίζοντας ότι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα “έχει συνέπειες στις ΗΠΑ”.

“Το σημαντικότερο είναι η Ευρώπη να αναγνωρίσει ότι το ευρώ σημαίνει κάτι περισσότερο από ένα νόμισμα και πρέπει να υπάρξει ένας αποτελεσματικότερος συντονισμός ως προς τη νομισματική και χρηματοπιστωτική πολιτική, από την μία πλευρά, και ως προς την ανάπτυξη γενικά, από την άλλη”, δήλωσε ο πρόεδρος Ομπάμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο.

Πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος Ομπάμα προήδρευσε της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 8 στο Καμπ Ντέιβιντ κατά τη διάρκεια της οποίας οι ηγέτες των περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών τάχθηκαν υπέρ της προώθησης της οικονομικής ανάπτυξης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της δημοσιονομικής λιτότητας και απηύθυνε έκκληση για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Ο Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε χθες την επιθυμία αυτή και αρνήθηκε να κάνει προβλέψεις ως προς το τι θα συνέβαινε αν η Ελλάδα αποχωρήσει από την ευρωζώνη.

“Δεν πρόκειται να κάνω προβλέψεις για το τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα αποφασίσει να αποχωρήσει (από την ευρωζώνη), διότι θα γίνουν εκλογές και αυτό θα είναι ένα σημαντικό θέμα συζήτησης στην Ελλάδα”, είπε.

Αλλά “ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα έχει συνέπειες εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες”, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσφέρθηκε να αποστείλει ομάδα τεχνικών συμβούλων στην άτυπη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, η οποία διεξάγεται αύριο Τετάρτη στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητηθούν τρόποι για την αναθέρμανση των ευρωπαϊκών οικονομιών, και κάλεσε τους Ευρωπαίους να ενεργοποιήσουν μηχανισμούς προστασίας για να προστατεύσουν τις ευάλωτες χώρες, να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να διασφαλίσουν ότι η δημοσιονομική πειθαρχία θα συνδεθεί με μία στρατηγική για την ανάπτυξη.

“Η καλή είδηση είναι ότι κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 8 υπήρξε γενική συναίνεση” ανάμεσα στον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ για την ανάγκη μίας “ισορροπημένης προσέγγισης”.

Διαβάστε επίσης : Σώστε τις τράπεζες, για να σωθεί η ευρωζώνη

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυβερνητικές πηγές για Νίκο Ανδρουλάκη: Για ακόμη μία φορά επέλεξε την οδό της στείρας αντιπολίτευσης, χωρίς επιχειρήματα
Οι επικείμενες εκλογές το 2027 παραμένουν η επίσημη απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου στις συχνές αναφορές για άμεση αλλαγή κυβέρνησης, τονίζουν οι κυβερνητικές πηγές
Μέγαρο Μαξίμου 2
Κώστας Τσουκαλάς: Η Ελλάδα δεν πρέπει να βρίσκεται στην ουρά των εξελίξεων που επιβάλλει η εξωτερική πολιτική της ΝΔ
Ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι οι δράσεις της Ελλάδας σε κρίσιμα ζητήματα διεθνούς διπλωματίας μοιάζουν να περιορίζονται, ενώ η Τουρκία προβάλλει ενισχυμένη
Κώστας Τσουκαλάς
Αλεξάνδρα Σδούκου: «Δεν παίζουμε με τα εθνικά θέματα» – Η ΝΔ καλεί το ΠΑΣΟΚ να πάρει θέση για τις δηλώσεις Απατζίδη περί τουρκολιβυκού μνημονίου
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ καλεί την αξιωματική αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει αν η θέση της κας Απατζίδη αποτελεί επίσημη γραμμή του κόμματος
Αλεξάνδρα Σδούκου 4
Νίκος Ανδρουλάκης: Η διαχείριση του ΟΠΕΚΕΠΕ και η ψηφοφορία για την προανακριτική αποκαλύπτουν την πολιτική κρίση της κυβέρνησης
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με άρθρο του στην ΕΦΣΥΝ, καταγγέλλει ότι το Μαξίμου έχει χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας και προχωρά σε μεθόδους απονομιμοποίησης των θεσμών
Νίκος Ανδρουλάκης 2