Τετάρτη, 1 Μαΐ
21oC Αθήνα

Περιμένει την τρόικα…με αγριες διαθέσεις

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Αποφασισμένοι να θέσουν ζήτημα επανεξέτασης φόρων, όπως η έκτακτη εισφορα αλληλεγγύης και ο ΕΝΦΙΑ φέρονται οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος, που επιδιώκουν ευρύτερο πλαίσιο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας – την προσεχή εβδομάδα οι αποφάσεις για την αποκατάσταση των ενστόλων, ύστερα από τη σχετική απόφαση του ΣτΕ – προβληματισμός στο Μέγαρο Μαξίμου από τη δυσφορία βουλευτών της συμπολίτευσης.

Διάθεση να διευρύνει το πλαίσιο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους στην κατεύθυνση της υιοθέτησης μίας πιο φιλολαικής στροφής δείχνει πλέον η κυβέρνηση μετά και τις διαρροές ανώτατου παράγοντα του Υπουργείου Οικονομικών ότι θα διενεργηθεί “τεστ ευαισθησίας” σε όλα τα φοροεισπρακτικά μέτρα της περιόδου των Μνημονίων, επιχειρώντας να εκτιμηθεί το κοινωνικό και κατ επέκταση πολιτικό κόστος μέτρων, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν απέφεραν το αναμενόμενο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Υψηλόβαθμες πηγές του Υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνουν πως θα επανεξεταστούν μέτρα όπως η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, ο ΕΝΦΙΑ και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και ακολουθώς αυτό θα τεθεί ενώπιον της τρόικας κατά την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου με στόχο τα νέα “δεδομένα” στην ελληνική οικονομία να ισχύσουν στη μετά – μνημόνιο εποχή.

Έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν πως η κυβέρνηση επιστρατεύει ζήτηματα, όπως η επαναξιολόγηση φόρων, που δεν απέδωσαν και είχαν δυσανάλογο κοινωνικό κόστος, ώστε να ασκήσει “λελογισμένες” πιέσεις προς τους εταίρους μας να επιταχύνουν την επίτευξη λύσης για το χρέος αλλά και να αποστείλουν σαφές μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας ότι έχει έλθει η ώρα για την επανόρθωση κοινωνικών αδικιών, καθώς η δημοσιονομική πραγματικότητα στη χώρα βαίνει ολοένα και περισσότερο βελτιούμενη. Το συγκεκριμένο μήνυμα εξεπεμψε και ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην Αμερικανοεβραική επιτροπή ζητώντας να πρασπισθεί η μεσαία τάξη, προειδοποιώντας ότι περαιτέρω συμπίεση της στις σύγχρονες Δημοκρατίες υποσκάπτει τα ίδια τα θεμέλια του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξη, που παρεχώρησε στην Γερμανική εφημερίδα, Handelsblatt, επανέλαβε πως η χώρα μας δεν θα χρειαστεί νέο Μνημόνιο, ενώ τόνιςε πως δεν πρόκειται να ληφθούν πλέον νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα. Στην ίδια συνέντευξη ο κύριος Σαμαράς αμφισβήτησε τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ πως υπάρχει δημοσιονομικό κενό, ύψους 12,5 δις ευρώ, αντιτείνοντας πως αυτό έχει καλυφθεί στο μεγαλύτερο μέρος του και πως στην ελληνική κυβέρνηση υπάρχουν ιδέες για την ολοκληρωτική του κάλυψη χωρίς νέο δάνειο. Εκτίμησε, μάλιστα, πως η….έλευση της ανάπτυξης στην Ελλάδα είναι αναπότρεπτη.

Την ίδια ώρα, εντός της προσεχούς εβδομάδος αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση τις αποφάσεις της για την αποκατάσταση των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια των ενστόλων, ύστερα από τις αποφάσεις του ΣτΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να προηγηθεί και συνάντηση μεταξύ των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλο, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και η ίδεα να επιμεριστεί το αναμενόμενο δημοσιονομικό βάρος σε 5 ή 10 προυπολογισμούς, καθώς δεν έχουν προβλεφθεί ανάλογο κονδύλι στον ισχύοντα προυπολογισμό. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας, δεσμεύθηκε, μάλιστα, μιλώντας στη Βουλή ότι η κυβέρνηση θα αποκαταστήσει τους μισθούς των σωμάτων ασφαλείας, χωρίς, πάντως, να προχωρά στην αποσαφήνιση σαφούς χρονοδιαγράμματος.

Στην επόμενη συνάντηση μεταξύ Σαμαρά και Βενιζέλου θα τεθεί επί τάπητος και η…φάση δυσαρέσκειας, στην οποία ενδίδουν πλέον και γαλάζιοι βουλευτές, επιχειρώντας να κλέψουν τη δόξα των πράσινων συναδέλφων τους για μια σειρά ζητημάτων και πως αυτή δεν θα επιδράσει αρνητικά στη διαδικασία εκπλήρωσης των δεσμεύσεων, που έχει αναλάβει η χώρα μας έναντι των δανειστών της. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η παρ ολίγον ανταρσία 5 γαλάζιων βουλευτών, οι οποίοι αξίωσαν την αποκατάσταση των μισθών των ενστόλων προτούν επικυρώσουν την τροπολογία για την αποκατάσταση των απολαυών των δικαστικών λειτουργών. Πέραν της συνάντησης τους με τον Χρήστο Σταικούρα, με τους δυσφορούντες βουλευτές της ΝΔ επικοινώνησαν και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, όπως οι Δημήτρης Σταμάτης και Κώστας Μπούρας ώστε να εκτονωθεί η ένταση.

Διαβάστε επίσης:

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε