Παρασκευή, 3 Μαΐ
18oC Αθήνα

Προανακριτική: Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να παραδώσει δική του πορισματική έκθεση

Προανακριτική: Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να παραδώσει δική του πορισματική έκθεση

Αρνείται ο ΣΥΡΙΖΑ να παραδώσει δική του πορισματική έκθεση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη διαβούλευση, από πλευράς Μαρκογιαννάκη, για τη σύνταξη πορίσματος. Αντ’ αυτού καταθέτουν στη γραμματεία της Επιτροπής κείμενο θέσεων με τον τίτλο «Η ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ». Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλος μπαίνουν από τον ΣΥΡΙΖΑ στο ίδιο κάδρο ποινικών ευθυνών.

Κατά τη συνέντευξη τύπου, που παραχώρησαν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που μετείχαν στις εργασίες της Προανακριτικής, Ζ. Κωνσταντοπούλου, Θ. Δρίτσας και Στ. Κοντονής, ανακοίνωσαν πως, μετά την πολύμηνη έρευνα της Επιτροπής, εντόπισαν ποινικές ευθύνες για τον Γιώργου Παπακωνσταντίνου που αφορούν σε: απιστία στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος (αδίκημα που προσάπτει στον πρώην υπουργό και το πόρισμα της πλειοψηφίας), ενώ απορρίπτουν το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου και προσθέτουν την πλαστογραφία και το αδίκημα της υπεξαγωγής εγγράφου.

Συμφωνούν με το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος και ζητούν να ελεχθεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών και για διάπραξη αδικημάτων περί την υπηρεσία και τη Δικαιοσύνη.

Στο ίδιο κάδρο ευθυνών τοποθετούν και τον Ευάγγελο Βενιζέλο για την διαχείριση του αρχείου της λίστας Λαγκάρντ, καταλογίζοντας τους αναλόγως τα αδικήματα της απιστίας στην υπηρεσία, υπεξαγωγή εγγράφου και παράβαση καθήκοντος, όχι όμως και πλαστογραφία. «Δεν διαφέρουν σε τίποτα όσα έπραξε ή παρέλειψε να διαπράξει ο κ. Βενιζέλος από ότι έκανε ο κ. Παπακωνσταντίνου» τόνισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ζήτησε ο φάκελος για τον σημερινό Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης να μεταβιβαστεί για τα περαιτέρω στην Τακτική Δικαιοσύνη, συμπεριλαμβανομένων και των ένορκων καταθέσεων του στην Προανακριτική αλλά και στην Επιτροπή Θεσμών.
Ευθύνες σε πολιτικό επίπεδο απέδωσαν και στον πρώην Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Η κ. Κωνσταντοπούλου άφησε αιχμές και κατά του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, σημειώνοντας με νόημα πως στον πρόσφατο ανασχηματισμό «αναβαθμίστηκαν οι ‘αμαρτίες’ της λίστας Λαγκάρντ σε κυβερνητικές θέσεις και δόθηκαν νέες δυνατότητες ασυλίας σε πρόσωπα που αποδείχτηκε ή πιθανολογείται πως φάνηκαν υποδεέστεροι της πολιτικής τους ευθύνης» είπε χαρακτηριστικά, δείχνοντας τον Ευ. Βενιζέλο.

Τα μέλη της Προανακριτικής επιμένουν πως πρέπει να παραταθούν οι εργασίες της Επιτροπής – παρ’ ότι χθες κατατέθηκε το πόρισμα της πλειοψηφίας στον Πρόεδρο της Βουλής και δρομολογείται η συζήτηση και ψηφοφορία στην Ολομέλεια – ώσπου να ολοκληρωθούν οι εκκρεμότητες, όπως είπαν, με την έκδοση πορίσματος από το ΣΔΟΕ για το σύνολο των καταθετών στην HSBC (2.059 ακόμη άτομα), αλλά και τα στοιχεία από την Ιρλανδική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για το ποιοι βρίσκονται πίσω από το ομόλογο των 550 εκατ. δολ..

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε πως θα λάβει κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες για το θέμα της μεγάλης φοροδιαφυγής. Δήλωσε πως θα ζητήσει: προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, σύσταση ειδικής επιτροπής που θα ερευνήσει το θέμα της φοροδιαφυγής, ενώ ανακοίνωσε πως θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να θεσπιστούν πιο αυστηρά κριτήρια για τον διορισμό του Επικεφαλής του ΣΔΟΕ «ώστε να εκλείψει το ονειδιστικό φαινόμενο να επιλέγεται με κομματικά κριτήρια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προανακριτική: Φινάλε με… κοκορομαχίες – Καταγγελίες ΣΥΡΙΖΑ για το πόρισμα

Χρυσή Αυγή: Εγκληματική οργάνωση Παπακωνσταντίνου, Παπανδρέου, Βενιζέλος

Σκηνές ροκ στους διαδρόμους της Βουλής – Μέλη της Προανακριτικής: “Η χούντα ξανάρθε!” – “Αντε βρε νούμερο!” – Αποφασίστηκε παραπομπή Παπακωνσταντίνου

Κύκλοι Παπανδρέου για πόρισμα Προανακριτικής: Ποιός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ θα βάλει υπογραφή στο πόρισμα του “Πρώτου Αίσχους;”

“Ναι” της ΔΗΜΑΡ σε παραπομπή του Παπακωνσταντίνου για τρία κακουργήματα

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε