Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Πρόκληση τούρκου βουλευτή μέσα στην ελληνική Βουλή – Οργισμένη απάντηση Βενιζέλου

Πρόκληση τούρκου βουλευτή μέσα στην ελληνική Βουλή – Οργισμένη απάντηση Βενιζέλου

– Μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο ο τούρκος βουλευτής ούτε λίγο – ούτε πολύ μίλησε για μονομερείς ενέργειες της Κύπρου
– «Όλη η υφαλοκρηπίδα είναι προσβάσιμη από όλους και οι δύο λαοί πρέπει να αποφασίζουν πως θα χρησιμοποιήσουν τους πόρους», είπε ο βουλευτής του Ερντογάν εξοργίζοντας τους παραβρισκόμενους
Βενιζέλος: «Αυτή η κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου δημιουργεί ένα ακόμη μέτωπο, μια ακόμη κρίση, σε μια ήδη ταραγμένη περιοχή»
– Την ίδια ώρα τουρκική κορβέτα “κόβει βόλτες” από τα ξημερώματα στα ελληνικά νησιά

Σαφές μήνυμα στη γείτονα χώρα πως οι προκλητικές αντιδράσεις της για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου από την Κύπρο συνιστούν παραβίαση της ΑΟΖ της Μεγαλονήσου αλλά και κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και δημιουργούν μια ακόμη κρίση στην ευρύτερη περιοχή έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, στο πλαίσιο εκδήλωσης που οργανώνει η Βουλή των Ελλήνων σε συνεργασία με την Κοινοβουλευτική Συνέλευση ΝΑΤΟ.

Προκλητική ήταν η απάντηση βουλευτή του κόμματος Ερντογάν. Μέσα στην Ελληνική Βουλή ο Οσμάν Ασκίν Μπακ ούτε λίγο – ούτε πολύ μίλησε για μονομερείς ενέργειες της Κύπρου. “Το “Μπαρμπαρός” διεξάγει σεισμογραφικές έρευνες και έχουμε ενημερώσει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν μονομερείς ενέργειες από πλευράς Κύπρου. Όλη η υφαλοκρηπίδα είναι προσβάσιμη από όλους και οι δύο λαοί πρέπει να αποφασίζουν πως θα χρησιμοποιήσουν τους πόρους. Δεν μπορεί να είναι μονομερής η δραστηριότητα στην περιοχή, πρέπει να υπάρξει συμφωνία, και έτσι να γίνει μοίρασμα των πόρων του φυσικού αερίου” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Ευρυπίδης Στυλιανίδης σημείωσε ότι η αξιοποίηση των κοιτασμάτων γίνεται στη βάση διεθνών συνθηκών και της ΑΟΖ και κάλεσε την Τουρκία να “μην ανοίγει ζητήματα στην περιοχή την ώρα που οι κίνδυνοι από τα φαινόμενα αστάθειας που εμφανίζονται απειλούν το σύνολο των κοινών μας συμφερόντων”.

Νωρίτερα και ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μειμαράκης μίλησε για την ανάγκη να υπάρχουν αρχές καλής γειτονίας ώστε να μπορέσουν οι δύο πλευρές να συμβιώσουν.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε