Σάββατο, 4 Μαΐ
17oC Αθήνα

Σαμαράς – Ομπάμα: Ένα κρίσιμο για την Ελλάδα ραντεβού

Σαμαράς – Ομπάμα: Ένα κρίσιμο για την Ελλάδα ραντεβού

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ στις 8 Αυγούστου και οι συνομιλίες του με τον αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, αλλά και άλλους Κυβερνητικούς Αξιωματούχους, έχει ξεχωριστή πολιτική βαρύτητα.

Τα γεωστρατηγικά και ενεργειακά σχέδια των ΗΠΑ , για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, των Βαλκανίων και του Καυκάσου, επιφυλάσσουν στην Ελλάδα, ως χώρα και ως χώρο, ένα ιδιαίτερο γεωπολιτικό ρόλο.

Το ναυάγιο της εξαγοράς της ΔΕΠΑ από τους Ρώσους και η επιλογή του αγωγού μεταφοράς του αζέρικου φυσικού αερίου ΤΑΡ, ήταν εξελίξεις που «ενθουσίασαν» τους αμερικανούς , και αναθέρμαναν τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Και οι δύο επιλογές, εξυπηρετούν τον Στρατηγικό Στόχο των ΗΠΑ, για σταδιακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία στο τομέα της Ενέργειας.

Η ροή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη, θα πρέπει να περιοριστεί σημαντικά, εκτιμούν οι αμερικανοί. Πιστεύουν, οι αμερικανοί διπλωμάτες, ότι έτσι, θα περιοριστεί η ενεργειακή, άρα και η πολιτική εξάρτηση της Ε.Ε. από τη Ρωσία.

Διαβάστε περισσότερα στο www.onalert.gr

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε