Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Σαμπιχά Σουλεϊμάν στο ΣΚΑΪ: Δεν παραιτήθηκα, με απέπεμψε ο ΣΥΡΙΖΑ – Σάλος με τη δήλωση του Δ.Χριστόπουλου: Η μειονότητα είναι ένα τούρκικο πράγμα

Σαμπιχά Σουλεϊμάν στο ΣΚΑΪ: Δεν παραιτήθηκα, με απέπεμψε ο ΣΥΡΙΖΑ – Σάλος με τη δήλωση του Δ.Χριστόπουλου: Η μειονότητα είναι ένα τούρκικο πράγμα

– “Δεν ζήτησα να είμαι υποψήφια – Ο ΣΥΡΙΖΑ με επέλεξε – Ο βουλευτής Ζεϊμπέκ Χουσεϊν απείλησε ότι αν δεν φύγω θα παραιτηθεί”, δήλωσε στην εκπομπή “ΣΚΑΪ” του Νίκου Ευαγγελάτου η Σαμπιχά Σουλεϊμάν
– “Δεν υποκύψαμε στις πιέσεις του τουρκικού προξενείου”, υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση
– ΣΥΡΙΖΑ προς ΜΜΕ για την αποπομπή της Σαμπιχά Σουλεϊμάν από το ευρωψηφοδέλτιο: Γιατί ασχολείστε μόνο μαζί μας;
– Η κα Σουλεϊμάν αντικαταστάθηκε από τον τουρκογενή Μεστάν Οσμάν Ουμίζ
Πάγκαλος: Ο Τσίπρας έσκυψε το κεφάλι στον Ερντογάν
– Ισως να μην ήταν “ψαγμένη” η αρχική επιλογή μας, παραδέχεται ο Πάνος Σκουρλέτης

Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει η υπόθεση της απόσυρσης της υποψηφιότητας της ελληνίδας μουσουλμάνας Ρομά Σαμπιχά Σουλεϊμάν από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ίδια μιλώντας στην εκπομπή ΣΚΑΙ του Νίκου Ευαγγελάτου είπε ότι δεν γνωρίζει τον λόγο για τον οποίο της ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν την υποψηφιότητά της αφού όταν τέθηκε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίστηκε και με το παραπάνω.

«Δεν ξέρω γιατί με αποσύρανε αλλά ξέρω ότι όταν ξεκίνησα στην Κεντρική Επιτροπή με ψήφισαν πάνω από 150 άτομα και μόνο 4 ήταν κατά», είπε και συνέχισε: «Οφείλω να τους πω ένα μεγάλο ευχαριστώ όπως και στον κ. Τσίπρα που μου έκανε την τιμή να μου κάνει την πρόταση».

Είπε επίσης ότι χθες το απόγευμα της τηλεφώνησε ο Δημήτρης Βίτσας για να της πει οτι αποσύρεται η υποψηφιότητά της.

«Δεν ήξερα ότι με είχαν αντικαταστήσει με έναν έλληνα πομάκο», είπε και πρόσθεσε: «Όλα ξεκίνησαν από τον κ. Ζεϊμπέκ (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης) ο οποίος είναι έλληνας πομάκος αλλά και ρατσιστής. Απείλησε την Κεντρική Επιτροπή ότι αν περάσει η υποψηφιότητά μου θα παραιτηθεί. Εγώ δεν ζήτησα να είμαι υποψήφια. Θα μπορούσα να είμαι και σε άλλο ψηφοδέλτιο. Λυπάμαι πολύ για όλο αυτό που συνέβη», είπε.

Δ.Χριστόπουλος: Η μειονότητα είναι ένα τούρκικο πράγμα

Με αφορμή την αντικατάσταση της Σαμπιχά Σουλεϊμάν, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου μίλησε για τη μειονότητα της Θράκης, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις με τη δήλωσή του ότι “βάλθηκαν να μας πουν ότι η μειονότητα δεν είναι ένα ενιαίο συμπαγές τούρκικο πράμα”.

Ερωτηθείς για αυτή τη δήλωση, αλλά και την αποπομπή της Σαμπιχά Σουλεϊμάν, ο κ.Χριστόπουλος τόνισε στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου ότι “η φερόμενη ως υποψήφια διεκδικεί να ονομάζεται τσιγγάνα και όχι τουρκάλα… Αυτό το στηρίζω”.

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν υποκύψαμε στις πιέσεις του προξενείου

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας σε όσους τον κατηγόρησαν ότι υπέκυψε στις πιέσεις του τουρκικού προξενείου να αντικαταστήσει την κα Σουλεϊμάν, τονίζει ότι: “Το ζήτημα της μειονότητας στη Θράκη είναι πολύ σοβαρό για να το εκμεταλλεύονται- διάφορες πλευρές- για να εξυπηρετήσουν τις δικές τους σκοπιμότητες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να δώσει εξετάσεις και διαπιστευτήρια απέναντι σε κανέναν για τις θέσεις του για το συγκεκριμένο ζήτημα και στο κατά πόσο υποκύπτει σε πιέσεις ξένων παραγόντων. Αυτές είναι γνωστές και ξεκινούν από την πεποίθηση ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να απολαμβάνουν ίσων δικαιωμάτων.

Να σημειώσουμε επίσης ότι αυτοί που κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπέκυψε στις πιέσεις του τουρκικού προξενείου για να αποσυρθεί η υποψηφιότητα της κ.Σαμπιχά, σκόπιμα ξεχνούν να αναφέρουν ότι τα δικά τους κόμματα δεν έχουν καμία υποψηφιότητα προερχόμενη από τη μειονότητα, την ίδια στιγμή που κύκλοι του τουρκικού προξενείου επιλέγουν να κατεβάσουν το δικό τους συνδυασμό και αποθαρρύνουν υποψηφιότητες μειονοτικών στα άλλα κόμματα”.  

“Για όλα φταίνε τα ΜΜΕ”

Νωρίτερα η Κουμουνδούρου είχε αποδώσει στα ΜΜΕ την ατυχή εξέλιξη με την Σαμπιχά Σουλεϊμάν, η οποία αντικαταστάθηκε στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς εξηγήσεις, όπως η ίδια υποστηρίζει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορεί τα ΜΜΕ για επιλεκτικό ενδιαφέρον όσον αφορά την υπόθεση της Σουλεϊμάν αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει με ένα ιδιαίτερο «ενδιαφέρον» για το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ εκ μέρους ΜΜΕ συγκεκριμένης κατεύθυνσης». «Δηλαδή», προσθέτει, «προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι δεν χρήζει αντίστοιχης προσοχής το ψηφοδέλτιο της ΝΔ, ούτε υπάρχει δημοσιογραφικό ενδιαφέρον για τις πρωτοφανείς συγκρούσεις μεταξύ των κεντρικών στελεχών του κυβερνητικού κόμματος».

Μάλιστα επικαλείται δηλώσεις στελεχών της ΝΔ που άσκησαν κριτική στο ψηφοδέλτιο του κόμματός τους επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι αυτό “υποτιμά τους ψηφοφόρους”, ενώ ο κ. Αντώναρος με τη σειρά του κάλεσε να “μαυριστούν” από τους ψηφοφόρους, οι υποψήφιοι “δήθεν τηλεαστέρες”, οι “μαϊντανοί”, “αλεξιπτωτιστές και άλλα φρούτα”».

Απαντώντας στους επικριτές του πρωθυπουργού, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ «το φιλοσαμαρικό “antinews” τους κατηγορεί ως “πέμπτη φάλαγγα” και ως “μασκαράδες”. Επίσης αναφέρει και την πρόσφατη δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι δεν έχει συγχωρέσει τον κ. Σαμαρά για την πτώση της κυβέρνησής του το 1993.

Η αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζει, τέλος, ότι «σε αντίθεση με μια εικόνα εσωκομματικών “φατριών” όπου η καθεμία παλεύει για την εξουσία στο εσωτερικό του κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει την πολιτική σημασία των επερχόμενων εκλογών για τις ζωές των πολιτών και την πορεία της Ευρώπης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πάγκαλος για Σουλεϊμάν: Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει τεμενάδες στον Ερντογάν

Σαμπιχά Σουλεϊμάν: Δεν παραιτήθηκα – Από τον ΣΥΡΙΖΑ με απέπεμψαν χωρίς ένα γιατί

ΘΡΑΚΗ: “Ψηφαλάκια” να ΄ναι κι ας είναι και τουρκικά! Η περίπτωση της Σαμπιχά Σουλεϊμάν

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε εκτός ψηφοδελτίων μια μουσουλμάνα που δεν δηλώνει τουρκάλα;

ΣΥΡΙΖΑ: Αντικατάσταση της Σαμπιχά στο ευρωψηφοδέλτιο, μετά τις αντιδράσεις

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε