Πέμπτη, 23 Μαΐ
23oC Αθήνα

Σε εξέλιξη η σύσκεψη Σαμαρά – Βενιζέλου – “Αγκάθια” τα ακίνητα, οι φοροελαφρύνσεις και το αντιρατσιστικό

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Το “γόρδιο δεσμό” του αντιρατσιστικού και του ΕΝΦΙΑ καλούνται να κόψουν Σαμαράς και Βενιζέλος πριν από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Οριστικοποιείται σήμερα η διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης έναντι των δανειστών μας εν όψει των διαπραγματεύσεων στο Παρίσι. Ισοδύναμα ώστε να εγκριθούν οι φοροελαφρύνσεις ετοιμάζεται να παρουσιάσει στην τρόικα το οικονομικό επιτελείο. Να γεφυρώσουν τις διαφορές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσουν οι δύο “κεφαλές” της κυβέρνησης.

Σάρκα και οστά στο νέο αφήγημα για τη μεταμνημονιακή εποχή, με κύρια χαρακτηριστικά την επανόρθωση των αδικιών, τις φοροελαφρύνσεις, και την εμπέδωση της ανάπτυξης διά της ενίσχυσης της απασχόλησης επιχειρούν να δώσουν άμεσα Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, εν όψει των πυκνών πολιτικών εξελίξεων, που δρομολογούνται σε πολλαπλά επίπεδα από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι σχεδιάζουν να ξεδιπλώσουν το νέο όραμα για την Ελλάδα μετά το μνήμονιο από τη ΔΕΘ, ώστοσο,πριν από αυτό οφείλουν να πείσουν τους εταίρους μας ότι η Αθήνα δικαίουται μία κάποια χαλάρωση της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής, που ακολούθησε τα τελευταία 4,5 χρόνια αλλά και να επιλύσουν τις διαφορές, που σκιάζουν τον ορίζοντα της δικομματικής κυβέρνησης συνεργασίας.

Αύριο Τετάρτη, ο Αντώνης Σαμαράς συναντάται με τον εκτός συγκλονιστικού απροόπτου νέο κοινοτικό επίτροπο οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, που επισκέπτεται την Αθήνα, ενώ το ερχόμενο Σάββατο θα έχει εκ νέου την ευκαιρία να συζητήσει με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ με κύριο στόχο να βρεί ευήκοα ώτα στην επιδίωξη της Αθήνας να θέσει τη δική της ατζέντα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, σημαντικές φοροελαφρύνσεις, που θα γίνουν άμεσα αντιληπτές από ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Στη σημερινή συνάντηση τους, Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να επιβεβαιώσουν τις κύριες στοχεύσεις της κυβέρνησης περί αλλαγής του πλαισίου σχέσης με την τρόικα αλλά και της σημαντικής συρρίκνωσης του καταλόγου των προαπαιτουμένων της τρόικας ( 600 κατά τους υπολογισμούς του κλιμακίου των ελεγκτών ), ώστε να υιοθετηθούν οι κυβερνητικές προτάσεις περί φοροελαφρύνσεων αλλά και να ανοίξει ο δρόμος για την τακτοποίηση της βιωσιμοτητας του δημοσίου χρέους. Είναι πλέον σαφές ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν συζητούν επ ουδενί νέο μνημόνιο ή νέα δημοσιονομικά μέτρα, που στην πράξη ακυρώνουν τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού, όπως λένε αρμόδιες κυβερνητικές πηγές.

Ήδη, ο κύριος Σαμαράς έχει διαμηνύσει εδώ και εβδομάδες στους Υπουργούς του να είναι καθ όλα έτοιμοι για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο Παρίσι, ενώ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποστέλλει στο Παρίσι τους Χρήστο Πρωτόπαππα και Κυριάκο Πιερακκάκη, με στόχο “να συνδράμουν από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη των καλύτερων δυνατών εθνικών αποτελεσμάτων”. Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, γνωρίζουν τις δυσκολίες της επικείμενης διαπραγματεύσης, ως εκ τούτου, έχει δοθεί σύμφωνα με πληροοφορίες, εντολή στο οικονομικό επιτελείο για την εξεύρεση “ισοδυνάμων”, προκειμένου να εγκριθεί το φιλόδοξο σχέδιο φοροελαφρύνσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Υπουργείο Οικονομικών ήδη επεξεργάζεται γενναία κατάργηση φοροαπαλλαγών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, ώστε να δελεάσει τους τροικανούς να συναινέσουν σε μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα μη ηλεκτροδοτούμενα, σε μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, σε μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και σε αποκλιμάκωση των συντελεστών ΦΠΑ.

Αγκάθια το αντιρατσιστικό, οι απολύσεις στο Δημόσιο και ο ΕΝΦΙΑ

Στο εσωτερικό μέτωπο, ο κυβερνητικός συνασπισμός κλυδωνίζεται από την απόκλιση προσεγγίσεων μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε ζητήματα, όπως το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και οι απολύσεις στο Δημόσιο. Η μικρή αναβολή συζήτησης του αντιρατιστικού νομοσχέδιου, που αποφάσισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, υποκρύπτει την εκ νέου εμπλοκή στο συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς μερίδα γαλάζιων βουλευτών και στελεχών αλλά και σεβαστός αριθμός Μητροπολιτών αντιτίθενται σφόδρα στην επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια. Από το ΠΑΣΟΚ διαρρέεται πως αναμένουν την εισαγωγή του επίμαχου νομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές την επόμενη Δευτέρα, προειδοποιούν, πάντως, πως εάν κάτι τέτοιο δεν γίνει αυτό συνιστά casus belli. Την ίδια ώρα, παραμένουν ολοζώντανες οι διαφορές αναφορικά με τις εναπομείνασες απολύσεις στο Δημόσιο, που εξακολουθεί να ζητά επιτακτικά η τρόικα. Σε σύσκεψη πρασίνων στελεχών, που προήδρευσε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος επαναβεβαιώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η άποψη της Χαριλάου Τρικούπη πως ο στόχος των 6.500 απολύσεων πρέπει να αναθεωρηθεί. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ επιμένουν πως στη δεξαμενή των απολύσεων πρέπει να συμπεριληφθούν 2 με 3.000 απομακρύνσεις από τις προσωρινές διαταγές ενώ ακόμη 1.000 απολύσεις προκύπτουν από την επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων, εκτιμώντας πως σε διαφορετική περίπτωση αναστέλλονται επί της ουσίας οι αναγκαίες διαρθρωτικές παρεμβάσεις στο Δημόσιο. Στις επιδιώξεις της Χαριλάου Τρικούπη αντιτίθεται ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, που φέρεται να επισημαίνει στους συνομιλητές του πως η καλύτερη τακτική διαπραγμάτευσης είναι η συνέπεια και η αξιοπιστία.

Εν τω μεταξύ, στην κυβέρνηση μεταφέρεται κυρίως από τους βουλευτές της περιφέρειας ο έντονος προβληματισμός, ακόμη και η οργή των πολιτών για τις κραυγαλέες αδικίες, που κατεγράφησαν στον ΕΝΦΙΑ. Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος έχουν δώσει ρητές εντολές για άμεση επανόρθωση των αδικιών, που κηλιδώνουν την εικόνα της κυβέρνησης σε μεγάλα κοινωνικά στρώματα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για τους συντελεστές στα ημιτελή, τα ξενοίκιαστα αλλά και να επιβεβαιωθούν στην πράξη οι εξαιρέσεις και οι γενναίες μειώσεις στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Συζήτηση αναμένεται να γίνει και για τα “κόκκινα” δάνεια με στόχο οι τράπεζες να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες αλλά και να αυξήσουν το επίπεδο εισπραξιμότητας τους. Στις 11 και μισή, εξάλλου, αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να συναντηθεί με τον Υπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Δένδια, ώστε να πληροφορηθεί για τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου στο συγκεκριμένο θέμα.

Διαβάστε επίσης:

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε