Σάββατο, 1 Ιουν.
21oC Αθήνα

Σημίτης αλά Σόιμπλε….”προσγείωσε” Βενιζέλο

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΑΠΕ

Ο Κώστας Σημίτης προσγείωσε ανώμαλα το success story της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και τις προσδοκίες που καλλιεργούσε ενόψει της νέας διαπραγμάτευσης με την τρόικα που ξεκίνησε ήδη στο Παρίσι, καθώς στην ομιλία του για την επέτειο των 40 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για και μακρά και επίπονη διαπραγμάτευση και για ρύθμιση του χρέους που θα αργήσει.

Γνωρίζοντας προφανώς από πρώτο χέρι τα τεκταινόμενα σε Βερολίνο και Βρυξέλλες, λόγω και των άριστων σχέσεων που διατηρεί με το γερμανικό πολιτικό σύστημα και ευρωπαίους αξιωματούχους ο πρώην πρωθυπουργός έσπευσε να κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών αδειάζοντας επί της ουσίας τόσο τον Αντώνη Σαμαρά όσο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ στήριξε τις μετριοπαθείς απόψεις του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη που διετέλεσε άλλωστε επί χρόνια και οικονομικός του σύμβουλος.

Ειδικότερα ο κ. Σημίτης μιλώντας στην εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στο Ζάππειο Μέγαρο, για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του τόνισε ότι: “Η χώρα έχει ανάγκη από ειλικρίνεια, σοβαρότητα, δουλειά με σχέδια, προοπτικές, θέληση για αλλαγή” και επισήμανε: “Αλλιώς θα είμαστε θύματα των ασυνειδήτων υποσχεσιολόγων, μόνιμοι πελάτες των ειδικών ταμείων αντιμετώπισης των κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με ευρωπαίους επόπτες πάνω από το κεφάλι μας. Και θα συνεχίζουμε να ζούμε με ανόητες ελπίδες και χωρίς τέλος υποσχέσεις με μόνιμη δυσαρέσκεια για το κακό μας χάλι”.

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις είπε: “Με αγωνία, που προκάλεσε η συνεχής ειδησεογραφία για επικείμενες σημαντικές εξελίξεις, περιμένουμε το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης στο Παρίσι. Θα απελευθερωθούμε ή όχι από την τρόικα, θα ρυθμίσουμε ή όχι την αποπληρωμή του χρέους;” για να προσθέσει ότι: “Η συνάντηση στο Παρίσι είναι όμως μια από τις πολλές που έχουμε μπροστά μας. Το υπενθύμισε ο υπουργός Οικονομικών σε όσους βιάζονται να ξεδιπλώσουν λάβαρα θριάμβου”.

“Δεν υπάρχει κανένας λόγος να καλλιεργούμε αυταπάτες” σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός και ένας από τους πρωτεργάτες της ΟΝΕ υπογραμμίζοντας:

– Η τρόικα είναι μια μορφή ελέγχου που περιορίζει την αυτονομία μας. Αλλά και αν φύγει, που καλό θα ήταν να φύγει, θα υπάρχουν άλλοι πολλοί έλεγχοι που έχουν θεσπιστεί για τις χώρες της Ευρωζώνης και περιορίζουν την αυτονομία τους ακόμη και αν δεν έχουν υπερβολικά χρέη. Η θρυλούμενη ανάκτηση της δυνατότητάς μας να αποφασίζουμε εμείς και μόνοι μας για όλα τα προβλήματά μας δεν πρόκειται να υπάρξει.

– Ο προϋπολογισμός της χώρας θα συνεχίζει να εγκρίνεται από την Ένωση. Η Ένωση θα καθορίζει στόχους για τα ελλείμματα και το χρέος στους οποίους θα πρέπει να συμμορφωνόμαστε, αλλιώς θα μας επιβάλλονται πρόστιμα

– Η Ευρωζώνη θα επιμένει σε μη αρεστές από πολλούς μεταρρυθμίσεις σύμφωνα είτε με τις γενικές συμφωνίες που υπάρχουν είτε με τις ειδικές συμφωνίες που θα προκύψουν κατά τη ρύθμιση του χρέους

– Η ρύθμιση του χρέους θα αργήσει. Ακόμη δεν έχει καν συσταθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα κάνει τις πρώτες προτάσεις ώστε να αρχίσουν οι διαβουλεύσεις στην Ευρωζώνη

– Η Ευρωζώνη ακόμη δεν έχει διαμορφώσει μια άποψη αν θα επιδιωχθεί μια ειδική λύση για την Ελλάδα ή μια λύση εφαρμόσιμη και σε περιπτώσεις άλλων χωρών. Οι παραδοσιακοί πολιτικοί καλλιεργούν εντυπώσεις για άμεσες λύσεις. Απολύτως βέβαιο είναι μόνο ότι θα υπάρξει μια μακρά και επίπονη διαπραγμάτευση.

Για να καταλήξει λέγοντας: “Η τακτική να φροντίζουμε για υψηλό φρόνημα των πολιτών υποσχόμενοι λύσεις για αύριο έχει εξαιρετικά αρνητική επίπτωση στο ηθικό τους όταν διαμορφώνουν κατ’ επανάληψη στη συνέχεια την εντύπωση ότι παίζεται ένα παιχνίδι εντυπώσεων”.

Πριν αναφερθεί στα ειδικότερα οικονομικά ζητήματα και την πορεία του ελληνικού προγράμματος ο κ. Σημίτης μίλησε και πολιτικά λέγοντας προς έκπληξη του κομματικού ακροατηρίου: “Τι προσφέρουμε αυτή τη στιγμή στην πολιτική; Δεν αρνούμαι ότι σκύβουμε στα προβλήματα, ότι ακούμε τις διαμαρτυρίες, ότι μας αναφέρουν τα ΜΜΕ για τη δραστηριότητά μας. Αλλά η πολιτική δεν συνιστάται μόνο στην ενασχόληση με το αν θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ σε πέντε ή επτά δόσεις, με τον τρόπο εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων τραπεζικών δανείων, την επανεξέταση των υπερβολικών φορολογικών προστίμων ή το μέγεθος της έκπτωσης φόρου σε περίπτωση ιατρικών δαπανών”.

Κατά τον κ. Σημίτη “δεν αρκούν για να μας προσέξουν οι πολίτες οι συνεχείς κόκκινες γραμμές που χαράζουμε μεγαλόφωνα πριν από κάθε διαπραγμάτευση με την τρόικα”. Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως είπε “χαράζει πολύ περισσότερες από εμάς αλλά παρ’ όλα αυτά δεν κερδίζει σε αξιοπιστία”.

“Πολιτική τόνισε είναι προπαντός οι στόχοι μας για τη χώρα, για την ενίσχυση της παραγωγικής διαδικασίας, την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας για την αναμόρφωση της παιδείας και της διοίκησης για τη μείωση των ανισοτήτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Πολιτική είναι οι κατευθυντήριες ιδέες και επιδιώξεις που καθορίζουν την πράξη μας, η διαμόρφωση των προσδοκιών για το μέλλον, η παρέμβαση στη λειτουργία της κοινωνίας για να βελτιώσουμε τη δημοκρατία και το κοινωνικό κράτος”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απασφάλισε ο Κώστας Σημίτης στην εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ – Κατακεραύνωσε τον Παπανδρέου για τα “λεφτά υπάρχουν” – Αιχμές και στον Ε. Βενιζέλο

Μπουτάρης: “Ηλίθιοι όσοι επιτέθηκαν στον ήρωα Βενιζέλο”

Ο Γρηγοράκος καλεί τον Βενιζέλο να διαγράψει τον Παπανδρέου

Χρόνια πολλά με… «ντου» στο ΠΑΣΟΚ από σχολικούς φύλακες

Το ΠΑΣΟΚ τελείωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει ψυχανάλυση

Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες; ΠΑΣΟΚ: Η ιστορία του κόμματος του Ανδρέα Παπανδρέου

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε