Πολιτική

Στα ύψη τα ποσοστά αποχής στην περιφέρεια

Πολλοί είναι οι λόγοι που η αποχή θριάμβευσε στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής. Δείτε αναλυτικά τα ποσοστά αποχής στην περιφέρεια και στα αστικά κέντρα.

Εκτός από το γεγονός ότι για κάποιους ήταν συνειδητή επιλογή, και δεν πήγαν να ψηφίσουν γιατί το επέλεξαν, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που έδωσαν ένα τόσο υψηλό ποσοστό.

Ένας είναι η απουσία πολλών ελλήνων στο εξωτερικό, όχι για αναψυχή αλλά γιατί μετανάστευσαν για να βρουν δουλειά.
Άλλος λόγος είναι ότι οι μετακινήσεις των ετεροδημοτών πλέον έχουν καταστεί “απαγορευτικές”. Τα ακριβά καύσιμα, τα διόδια αλλά και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια που είναι τσουχτερά απέτρεψαν πολλούς να φύγουν για να ψηφίσουν στον τόπο καταγωγής τους, στέλνοντας στα ύψη τα ποσοστά αποχής στην περιφέρεια.

Επίσης, το γεγονός ότι οι εκλογικοί κατάλογοι δεν έχουν ενημερωθεί από τις προηγούμενες εκλογές και δεν έχει αφαιρεθεί από αυτούς μεγάλος αριθμός αποθανόντων.

Αναλυτικά τα ποσοστά:

Η αποχή των ψηφοφόρων από τις κάλπες άγγιξε το 35% (34,91%) στην επικράτεια, όταν στις αντίστοιχες βουλευτικές εκλογές του 2009 ήταν 30%, έναντι 26% της αναμέτρησης του 2007 και 24% εκείνης του 2004.

Τα μεγαλύτερες ποσοστά αποχής καταγράφηκαν στην περιφέρεια, όπου καθώς φάνηκε δεν έσπευσαν για να ψηφίσουν οι ετεροδημότες ψηφοφόροι, κυρίως σε απομακρυσμένες από μεγάλα αστικά κέντρα, στα οποία, εν αντιθέσει, σημειώθηκαν τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία.

Έτσι, υπήρξαν περιφέρειες που μέτρησαν σοβαρές απώλειες στην προσέλευση των εκλογέων, όπως αυτή της ακριτικής Φλώρινας, όπου οι εκλογείς συμμετείχαν στη διαδικασία σε ποσοστό μόλις κατά 40,93%. Σε δύο εκλογικές περιφέρειες, οι μισοί από τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους δεν εμφανίσθηκαν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Στην Κεφαλονιά η αποχή έφτασε 55,61% και στη Λακωνία το 54,83%. Στη Λέσβο από την εκλογική διαδικασία οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι απείχαν σε ποσοστό 52,98%, ενώ στην περιφέρεια της Ευρυτανίας η αποχή έφτασε το 49,30%.

Στις περιφέρειες της Χίου και της Σάμου, απείχαν από τη διαδικασία ένας στους δύο ψηφοφόρους (50% ήταν συμμετοχή στη Χίο και 50,77% στη Σάμο).

Στον αντίποδα, σε τρεις μόνον από τις 56 εκλογικές περιφέρειες της χώρας, η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές ξεπέρασε το 70% και μία το άγγιξε. Πρώτη σε συμμετοχή ήταν η περιφέρεια Αττικής με ποσοστό 75,36%, δεύτερη η Β΄Θεσσαλονίκης με 75,14%, τρίτη η Β΄Αθηνών με 73,42% και τέταρτη η περιφέρεια Λάρισας με 70,40%. Στο 69,77% έφτασε η συμμετοχή στην Α΄Θεσσαλονίκης.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η ιστορική ανατροπή των εκλογών – Μόλις 150 έδρες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – Γρίφος εάν θα υπάρξει κυβέρνηση – Εκτόξευση του ΣΥΡΙΖΑ σε δεύτερο κόμμα

Τεράστιο το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής – 1/6 Έλληνες δεν εκπροσωπείται

Κόλαφος το αποτέλεσμα στην Α Αθηνών – Κορυφαία στελέχη εκτός Βουλής

Η Αχαΐα έπαψε πια να είναι πράσινη 

Εδιωξαν όποιον δημοσιογράφο δεν “βάρεσε προσοχή” στον Μιχαλολιάκο (VIDEO)

Οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι από το εκλογικό αποτέλεσμα 

Ξεκάθαροι ΔΝΤ και ΕΕ: Δεν θα δοθεί η νεα δόση στην Ελλάδα αν δεν οριστικοποιηθούν τα μέτρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 6ΗΣ ΜΑΙΟΥ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ NEWSIT

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μέτρα για την ασφάλεια στα πανεπιστήμια ανακοινώνει η υπουργός Παιδείας: Οι «ποινές» σε «ταραχοποιούς» φοιτητές και σε πρυτανικές αρχές που δεν εφαρμόζουν τους νόμους
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λάβει νέα μέτρα και να προβεί και σε βελτιώσεις σε νομοθετήματα που είχε φέρει ως σήμερα για την ασφάλεια στα πανεπιστήμια
Αμφιθέατρο πανεπιστημίου
Μητσοτάκης για τον νέο Πάπα Λέοντα 14ο: «Η ηγεσία σας έρχεται σε μία εποχή που ο κόσμος αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις»
Στο μήνυμά του για τον 267ο Ποντίφικα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει, παράλληλα, την ανάγκη για ενότητα, συμπόνια και διάλογο μεταξύ λαών και θρησκειών
Κυριάκος Μητσοτάκης
Μητσοτάκης στο TikTok: Μπες κι εσύ στο axiologisi.ypes.gov.gr και δώσε τον βαθμό σου όπως στην Eurovision για να γίνουμε καλύτεροι
«Δίνουμε το πρώτο λόγο στους πολίτες για να αξιολογήσετε τις υπηρεσίες στο Δημόσιο αλλά και στον Δήμο σας», λέει στο βίντεο που «ανέβασε» στο TikTok ο Πρωθυπουργός
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης 6
Κυριάκος Μητσοτάκης: Να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία όχι μόνο για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος, αλλά για να ξεπεράσουμε και πολλές ευρωπαϊκές χώρες
«Η τεχνολογία και ειδικά η AI είναι επίσης μια ευκαιρία να βελτιώσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός
Κυριάκος Μητσοτάκης