Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

“Στον αέρα” για τρεις μήνες η Ελλάδα

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Ξεχνώντας κάθε δέσμευση (που μέχρι τώρα επικαλούνταν) για άμεσες αλλαγές και τήρηση των συμφωνηθέντων η κυβέρνηση πήρε μια απόφαση που κάποιοι χαρακτηρίζουν πολιτική ζαριά για το μέλλον της χώρας.

Η χώρα μπαίνει σε μια περιπέτεια όπου τα πάντα μέχρι την κρίσιμη ψηφοφορία θα είναι στον αέρα. Στο τραπέζι επανήλθε ως ερώτημα του δημοψηφίσματος η χρεοκοπία την οποία (αυτό έλεγε μέχρι χθες) η κυβέρνηση έδωσε μάχη και πέτυχε να την αποφύγει με την συμφωνία των Βρυξελλών.

Τώρα και για τρεις μήνες πρέπει να ακολουθηθούν κάποιες βασικές διαδικασίες οι οποίες εκ των πραγμάτων κρατούν τη χώρα σε αβεβαιότητα.

Ο λαός θα κληθεί να ψηφίσει επί μιας συμφωνίας η οποία ακόμη δεν έχει υπογραφεί. Με τους μέχρι πρότινος υπολογισμούς η συμφωνία αυτή θα ολοκληρωνόταν αρχές με μέσα Δεκεμβρίου.

Τα νέα δεδομένα που βάζει το δημοψήφισμα ίσως καθυστερήσουν την απόφαση (αν δεν την βάλουν σε περιπέτειες).

Μιλάμε ούτως η άλλως για μια συμφωνία που θα ολοκληρωθεί σε τουλάχιστον ένα μήνα από τώρα.

Αμέσως μετά θα πρέπει να συγκληθεί το υπουργικό συμβούλιο να προτείνει τη διενέργεια δημοψηφίσματος, να εγκριθεί από τη Βουλή (σύμφωνα με τον υπουργό δικαιοσύνης απαιτούνται 151 ψήφοι) και στη συνέχεια με την έγκριση του Προέδρου της Δημοκρατίας να γίνει η προκήρυξη του.

Αφού διατυπωθεί ένα σαφές ερώτημα που απαντάται με ένα “ναι” ή ένα “όχι” το δημοψήφισμα θα πρέπει να διενεργηθεί εντός 30 ημερών από την υπογραφή του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Ακόμη και με το το πρόγραμμα να ακολουθείται σε αυστηρά πλαίσια οι πιο αισιόδοξοι δεν τοποθετούν το δημοψήφισμα νωρίτερα από τα μέσα Ιανουαρίου, ενώ ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης το τοποθέτησε μιλώντας χθες στο Alter το τοποθέτησε τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου.

Σε τρεις μήνες δηλαδή από τώρα, μήνες κατά τους οποίους η χώρα μπαίνει σε μια περίοδο εσωστρέφειας και πόλωσης.
Τρεις μήνες κατά τους οποίους εύλογα όλοι αναρωτιούνται τι θα λειτουργεί στη χώρα.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του υπουργικού Συμβουλίου.

Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου (σ.σ.: 180 βουλευτές) και όπως ορίζουν ο Kανονισμός της Bουλής και νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής. Δεν εισάγονται κατά την ίδια περίοδο της Bουλής περισσότερες από δύο προτάσεις δημοψηφίσματος για νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με τον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο, το δημοψήφισμα προκηρύσσεται μέσα σε ένα μήνα από τη λήψη της σχετικής απόφασης της Βουλής, ενώ για να θεωρηθεί έγκυρο το αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας στον μεν πρώτο είδος δημοψηφίσματος για κρίσιμα εθνικά θέματα θα πρέπει η συμμετοχή των ψηφοφόρων θα είναι στο 40%, ενώ για το δεύτερο το λεγόμενο “νομοθετική” θα πρέπει στην κάλπη να προσέλθει το 50% του εκλογικού σώματος.

Τι ισχύει:

α) οροθετούνται οι βασικές έννοιες, δηλαδή το κρίσιμο εθνικό θέμα, στο οποίο δεν περιλαμβάνονται μόνο ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνα, αλλά και ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος σχετικά με την πολιτική, την κοινωνική και την οικονομική ζωή της χώρας, το ψηφισμένο νομοσχέδιο, το σοβαρό κοινωνικό ζήτημα και το δημοσιονομικό ζήτημα,

β) ψηφίζουν όσοι είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και την ημέρα της ψηφοφορίας βρίσκονται εντός των ορίων της χώρας,

γ) η ψηφοφορία διεξάγεται σε εκλογικές περιφέρειες και ταυτόχρονα σε όλη την επικράτεια,

δ) οι ψηφοφόροι καλούνται να εκφράσουν την προτίμησή τους σε έντυπο ψηφοδέλτιο, το οποίο περιέχει το ερώτημα και τις δυνατές απαντήσεις, όπως καθορίζονται από τη Βουλή,

ε) επικρατεί η απάντηση που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των εγκύρων ψηφοδελτίων, στα οποία δεν προσμετρώνται τα λευκά,

στ) η ετυμηγορία του εκλογικού σώματος είναι συμβουλευτική για την κυβέρνηση, με εξαίρεση την περίπτωση δημοψηφίσματος για ψηφισμένο νομοσχέδιο, οπότε έχει δεσμευτικό περιεχόμενο, αρκεί να πάρει μέρος στην ψηφοφορία τουλάχιστον το πενήντα τοις εκατό (50%) όσων είναι γραμμένοι στους εκλογικούς,

ζ) η οικονομική διαχείριση και η δημόσια προβολή υπόκεινται στις ρυθμίσεις, που διέπουν τις γενικές βουλευτικές εκλογές, και

η) το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και, εν γένει, το κύρος του δημοψηφίσματος ελέγχεται από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γ. Παπανδρέου:”Θα γίνει δημοψήφισμα για τη νέα συμφωνία” – Θα ζητήσει αύριο ψήφο εμπιστοσύνης για τις επόμενες αλλαγές

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε