Κυριακή, 16 Ιουν.
25oC Αθήνα

Στουρνάρας για ΕΛΒΟ: Προσπαθούμε να πείσουμε την τρόικα

Στουρνάρας για ΕΛΒΟ: Προσπαθούμε να πείσουμε την τρόικα

Προσπάθειες να πείσει την τρόικα να αλλάξει γνώμη για τα ελληνικά αμυντικά συστήματα καταβάλλει η κυβέρνηση. Αυτό τουλάχιστον είπε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως είπε : «Αυτό που προσπαθούμε να πείσουμε την επιτροπή ανταγωνισμού και την τρόικα είναι ότι η εκκαθάριση εν λειτουργία σε βάθος πέντε ετών αφήνει μεγαλύτερη αξία στο δημόσιο απ’ ό,τι η πτώχευση».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι: «Πιστεύουμε πως ορισμένα κομμάτια των επιχειρήσεων αυτών έχουν αξία».

Αυτό που σχολιάστηκε πικρόχολα ήταν ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν έκανε καμία αναφορά στους εργαζόμενους σε ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ.

Το εναλλακτικό σχέδιο

Το χαρτί της πτώσης της Κυβέρνησης υπό το βάρος των αντιδράσεων ετοιμάζεται να παίξει το Μαξίμου έναντι των δανειστών μας.
Ο Αντώνης Σαμαράς, όπως όλα δείχνουν φέρεται αποφασισμένος να αναλάβει ο ίδιος το ζήτημα της διαπραγμάτευσης για την τύχη της αμυντικής βιομηχανίας.

Το σχέδιο προβλέπει συγχώνευση των ΕΑΣ και ΕΛΒΟ και να συνεχίσει να υπάρχει μια έστω γραμμή παραγωγής από τις δύο εταιρείες.

Αυτό θα επιχειρήσει να περάσει ο Αντώνης Σαμαράς, επικαλούμενος την πολιτική αστάθεια. Η εκμετάλλευση του λουκέτου από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από τα… δεξιά του γεγονότος ότι η χώρα θα μείνει χωρίς αμυντική βιομηχανία, δίνει στον Α. Σαμαρά ένα χαρτί έναντι της τρόικας για τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης.

Το Μαξίμου επιθυμεί πολιτική και όχι λογιστική διαπραγμάτευση.
 

Σε ό,τι αφορά στους εργαζόμενους είναι βέβαιο ότι πολλοί θα βρεθούν εκτός, ωστόσο εάν παραμείνει μια γραμμή παραγωγής θα είναι πολλοί εκείνοι που θα συνεχίσουν να εργάζονται.

Παράλληλα όμως πρέπει να αναζητηθεί λύση και στο θέμα των κρατικών επιχορηγήσεων οι οποίες αν και παράνομες είναι οι μόνες που διατηρούν στη ζωή τις δύο επιχειρήσεις. Είναι όμως αυτές που δημιουργούν με την τρόικα και το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Στα ΕΑΣ οι παράνομες ενισχύσεις από το κράτος φτάνουν τα 1,1 δισ ευρώ, ενώ και η ΕΛΒΟ αναμένεται να κλείσει εφέτος με έλλειμμα κοντά στα 15 εκατομμύρια.

Διαβάστε επίσης:

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε