Πέμπτη, 2 Μαΐ
20oC Αθήνα

Tα exit polls ξεγέλασαν τον ΣΥΡΙΖΑ και η κάλπη τους διέψευσε

Tα exit polls ξεγέλασαν τον ΣΥΡΙΖΑ και η κάλπη τους διέψευσε

Στην παγίδα των exit polls έπεσε η Κουμουνδούρου και μετά τα αρχικά χαμόγελα και τους πανηγυρισμούς επικράτησε μούδιασμα στην Κουμουνδούρου και στα εκλογικά κέντρα των υποψηφίων, καθώς η προσαρμογή των exit polls και η ροή των επίσημων αποτελεσμάτων και για τις υπόλοιπες περιφέρειες, πλην Αττικής, κατέβασε τον πήχη των προσδοκιών.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η πρωτιά της Ρένας Δούρου στο νομό Αττικής και το πέρασμα του Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο δεύτερο γύρο στο δήμο Αθηναίων αποτελούν ένα σαφές πολιτικό μήνυμα ανατροπής που ξεκινά από τον νομό Αττικής και θα επηρεάσει και την υπόλοιπη χώρα ενόψει κυρίως των ευρωεκλογών.

Η Κουμουνδούρου πάντως έπεσε στις προβλέψεις καθώς εκτιμούσε μέχρι το Σάββατο ότι οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ θα περνούσαν στο 2ο γύρο σε τουλάχιστον 7-8 περιφέρειες με κάποιους πιο αισιόδοξους να μιλούν ακόμη και 9 περιφέρειες, ωστόσο η κάλπη τους διέψευσε καθώς 5 υποψήφιοι του κόμματος πέρασαν στο δεύτερο γύρο και συγκεκριμένα στην Αττική (Ρ. Δούρου), στα Ιόνια Νησιά (Θ. Γαλιατσάτος), στην Πελοπόννησο (Ο. Βουδούρης), στην Στερεά Ελλάδα (Β. Αποστόλου) και στην Ήπειρο (Ο. Γεροβασίλη).

Με εξαίρεση την Ρένα Δούρου στην Αττική εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι βουλευτές-υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν πήγαν καλά καθώς στην Δυτική Ελλάδα ο Βασίλης Χατζηλάμπρου στη Δυτική Ελλάδα, η Ηρώ Διώτη στη Θεσσαλία, η Δέσποινα Χαραλαμπίδου στη Κεντρική Μακεδονία και ο Μιχάλης Κριτσωτάκης στην Κρήτη δεν πέρασαν στο δεύτερο γύρο

Σύμφωνα με τις αναλύσεις που κάνουν στη Κουμουνδούρου με το δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αυτοδιοικητική παράδοση οι εκλογές αυτές έβαλαν τον ΣΥΡΙΖΑ στο αυτοδιοικητικό χάρτη σε επίπεδο περιφερειών και και ακόμη περισσότερο δήμων, επιβεβαιώνοντας την δυναμική που αναπτύσσει το κόμμα τα τρία τελευταία χρόνια σε όλα πλέον τα επίπεδα.

Μάλιστα κάποια στελέχη ασκώντας εμμέσως κριτική στη ηγεσία του κόμματος έλεγαν ότι να οι επιλογές του κόμματος σε πρόσωπα ήταν αντίστοιχες του Σακελλαρίδη και της Δούρου με την έννοια των νέων και δυναμικών προσώπων τα αποτελέσματα θα ήταν καλύτερα και στην περιφέρεια, ενώ παράλληλα σημείωνα ότι το “κέντρο” ψήφισε πιο πολιτικά σε σχέση με την περιφέρεια λόγω των συνεπειών των μνημονιακών πολιτικών.

Ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στην Κουμουνδούρου επιχείρησε να διασκεδάσει το μουδιασμένο κλίμα που επικράτησε καθώς τα αποτελέσματα ανέτρεπαν τα exit polls λέγοντας ότι στο “δεύτερο γύρο μπαίνουν τα καλύτερα γκολ” και μετά από τρίωρη σύσκεψη με τους στενούς συνεργάτες του και κορυφαία στελέχη κατέληξε σε μια δήλωση βάση της οποίας – ο ΣΥΡΙΖΑ κρατά τα θετικά Αθήνας και Αττικής, και – δίνοντας ευθέως χαρακτήρα δημοψηφίσματος στην κάλπη των ευρωεκλογών σηκώνοντας το γάντι που πέταξε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς για ψήφο που θα πάει τη χώρα “μπροστά ή πίσω”.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τσίπρας: Έχει δίκιο ο Σαμαράς… Οι ευρωεκλογές θα είναι δημοψήφισμα
Α. Τσίπρας: Στο δεύτερο γύρο μπαίνουν τα καλύτερα γκολ

Το σκληρό δίλημμα του Αντώνη Σαμαρά για τις ευρωεκλογές

Θεοδωρικάκος: ΝΔ 24%, ΣΥΡΙΖΑ 20%
 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε