Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Τι πιστεύει ο νέος υπουργός Οικονομικών για τα σκληρά μέτρα – Ποιός είναι ο νέος τσάρος

Τι πιστεύει ο νέος υπουργός Οικονομικών για τα σκληρά μέτρα – Ποιός είναι ο νέος τσάρος

Η επιλογή του Γκίκα Χαρδούβελη ως ο νέος υπουργός Οικονομικών ήταν το μεγάλο μυστικό της κυβέρνησης που ουδείς κατάφερε να αποσπάσει είτε από πηγές του Μαξίμου είτε από συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Ο κ. Χαρδούβελης δεν είναι τυχαίο πρόσωπο στα οικονομικά της χώρας, αφού έχει διατελέσει οικονομικός διευθυντής των πρώην πρωθυπουργών, Κώστα Σημίτη και Λουκά Παπαδήμου. 

Ο νέος τσάρος όμως της οικονομίας εμφανίζεται σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση τόσο από την τρόικα όσο και από τον προκάτοχό του, Γιάννη Στουρνάρα. Είναι υπέρμαχος της μείωσης των φορολογικών συντελεστών ξεκινώντας κυρίως από τις επιχειρήσεις αλλά και του περιορισμού της λιτότητας. 

“Η Ελλάδα υποφέρει. Κάθε σπίτι έχει τουλάχιστον έναν άνεργο ή κάποιον που εργάζεται και δεν πληρώνεται συντηρείται από χαμηλόμισθους. Η Ελλάδα πρέπει να βρει το δρόμο της. Δεν έχει απέναντί της μόνο την τρόικα. Είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν. Έχουμε μπροστά μας έναν μαραθώνιο”, τόνισε στην πρώτη δήλωση που έκανε ως υπουργός Οικονομικών στον ΑΝΤ1.

Σε παλαιότερες ομιλίες του ο κ. Χαρδούβελης εμφανίζεται κάθετα αντίθετος με οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων και οποιαδήποτε αύξηση των φόρων. Αντίθετα στηρίζει τη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αλλά και σκοπεύει να δώσει ιδιαίτερο βάρος στην προσέλκυση επενδυτών στην Ελλάδα. 

Στα καυτά θέματα που έχει μπροστά του ο νέος υπουργός Οικονομικών είναι ένα πλήθος προαπαιτούμενων που πρέπει να καλυφθούν εν όψει και της επίσκεψης της τρόικας τον Ιούλιο. Ένα από τα θέματα είναι το δημοσιονομικό κενό που πρέπει να καλυφθεί με επιμήκυνση μέτρων που λήγουν, όπως για παράδειγμα η έκτακτη εισφορά, η οποία θα επανασχεδιαστεί με άλλους συντελεστές και άλλα εισοδηματικά όρια.

Επίσης, σε αυτά είναι η κατάργηση των φοροαπαλλαγών αλλά και το ψαλίδι σε πρόσθετες αμοιβές όπως τα μη μισθολογικά επιδόματα, οι υπερωρίες, τα εκτός έδρας και τα νυχτερινά.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Ο κ. Γκίκας Α. Χαρδούβελης είναι καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, και Οικονομικός Σύμβουλος & Επικεφαλής Οικονομικών Μελετών του ομίλου της EUROBANK. Στο εξάμηνο της κυβέρνησης συνεργασίας στην Ελλάδα (Νοε.2011 – Μάιος 2012) διατέλεσε Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.
ΦΩΤΟ EUROKINISSI - Ο νέος υπουργός Οικονομικών δίπλα στον τότε πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο

Είναι Ερευνητικός Εταίρος στο Centre for Economic Policy Research του Λονδίνου και στο Centre for Money, Banking and Institutions του Surrey Business School. Είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών καθώς και εκπρόσωπος της στο EBF- EMAC.

Επίσης είναι μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του CIIM, του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΟΒΕ και του ελληνικού Ιδρύματος Harvard. Είναι κάτοχος διδακτορικού Διπλώματος στα Οικονομικά από το Berkeley-Καλιφόρνια USA (1983), και Master of Science και Bachelor of Arts στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από το Harvard-Μασαχουσέτη USA (1978). Έχει διατελέσει Επίκουρος Καθηγητής στο Barnard College, Columbia University (1983-1989), και Αναπληρωτής και στη συνέχεια Τακτικός Καθηγητής στο Rutgers University- Νέα Υερσέη (1989-1993).

ΦΩΤΟ EUROKINISSI - Ο Γκίκας Χαρδούβελης δίπλα στον Κώστα Λαλιώτη

Την τετραετία 2000–2004 διετέλεσε Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, κ. Σημίτη. Έχει εκτεταμένη εμπειρία σε κεντρικές τράπεζες και τον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα:

ΦΩΤΟ EUROKINISSI - Ο Γ. Χαρδούβελης ως οικονομικός σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη το 2004

Υπήρξε ο Οικονομικός Σύμβουλος του Ομίλου στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος(1996-2000), Οικονομικός Σύμβουλος στην Τράπεζα της Ελλάδος (1994-1995), όπου υπήρξε Αναπληρωτής του Διοικητή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και Σύμβουλος Ερευνών στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης (1987-1993).

ΦΩΤΟ EUROKINISSI - O νέος υπουργός με τους πρώην υπουργούς κ. Παπαντωνίου και Πάχτα

Το επιστημονικό του έργο έχει δημοσιευτεί σε διεθνή περιοδικά κύρους, συμπεριλαμβανομένων το American Economic Review, Journal of Finance, The Review of Financial Studies, The Quarterly Journal of Economics, The Journal of Monetary Economics, The Review of Economics and Statistics, κ.ά. Στο παρελθόν (1989-1995), οι βιβλιογραφικές αναφορές στο επιστημονικό του έργο τον ανέδειξαν στους 50 κορυφαίους στον κόσμο στον ευρύτερο τομέα της εφαρμοσμένης οικονομετρίας.

Επίσης, οι εργασίες του στο θέμα των υποχρεωτικών καταβολών ασφάλειας (margin requirements) συνέδραμαν ουσιαστικά στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης σε δείκτες μετοχών στις Η.Π.Α.

ΟΛΟ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΓΚΙΚΑ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αργύρης Ντινόπουλος: Από πολεμικός ανταποκριτής, υπουργός Εσωτερικών

Νέος υπουργός Δημόσιας Τάξης ο Βασίλης Κικίλιας

Το παρασκήνιο του ανασχηματισμού – Τι είπε ο Σαμαράς πίσω από τα κάγκελα στους δημοσιογράφους

Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση – Γκίκας Χαρδούβελης στο υπουργείο Οικονομικών – Βούλτεψη εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Ντινόπουλος στο Εσωτερικών

Άδωνις Γεωργιάδης: Αρνήθηκε να γίνει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ

Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση – Γκίκας Χαρδούβελης στο υπουργείο Οικονομικών – Βούλτεψη εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Ντινόπουλος στο Εσωτερικών

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε