Κυριακή, 5 Μαΐ
19oC Αθήνα

Tι προβλέπει το Σύνταγμα για τις πρόωρες εκλογές

Tι προβλέπει το Σύνταγμα για τις πρόωρες εκλογές

Το κλείσιμο της ΕΡΤ προκάλεσε ισχυρούς κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση λόγω των διαφωνιών που εξέφρασαν οι κυβερνητικοί εταίροι. Το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών είναι ορατό. Ο συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος εξηγεί στο Newsit τι προβλέπει το Σύνταγμα.

Οι ισορροπίες μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων είναι λεπτές και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν τελικά η κριση που προκάλεσε στην κυβέρνηση το κλείσιμο της ΕΡΤ θα ξεπεραστεί η αν η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Τα τηλέφωνα πάντως στο Μαξίμου έχουν πάρει φωτιά καθώς γίνονται πυροσβεστικές προσπάθειες να αποσοβηθεί η κρίση.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Οπως δήλωσε στο Newsit ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ, Κώστας Χρυσόγονος “περίπτωση πρόωρων εκλογών σύμφωνα με το Σύνταγμα υπάρχει είτε αν το ζητήσει η κυβέρνηση με επίκλιση σπουδαίου εθνικού θέματος σύμφωνα με το άρθρο 41, είτε αν η κυβέρνηση καταψηφιστεί από τη Βουλή ή παραιτηθεί και στη συνέχεια μέσα από τη διαδικασία διερευνητικών εντολών προκύψει αδυναμία σχηματισμού νέας κυβέρνησης η οποία να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Σε κάθε περίπτωση, αν και θεωρητικά η κυβέρνηση δεν υποχρεούται να παραιτηθεί σε περίπτωση καταψήφισης ενός νομοσσχεδίου, όπως είναι το νομοσχέδιο για την νέα ραδιοτηλεόραση, πολιτικά μια τέτοια κυβέρνηση θα ήταν εξαιρετικά αποδυναμωμένη. Συνεπώς, εφόσον δεν επιτευχθεί μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης συμφωνία για το θέμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές.

Αυτές, με βάση τις συνταγματικές προθεσμίες, ακόμη και αν μεσολαβήσουν διερευνητικές εντολες, εκ των οποίων κάποια μπορει να κατατεθεί ακόμη και τη στιγμή παροχής της από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, οπότε δε θα χρειασεί να τρέξει το σχετικό τριήμερο, αλλά ακόμη και στην περίπτωση που τρέξουν οι διερευνητικές εντολες, οι πρόωρες εκλογές θα διεξαχθούν σε ένα διάστημα περίπου 40 ημερών από τη στιγμή που θα έχουμε το αφετηριακό γεγονός, δηλαδή την παραίτηση της κυβερνήσεως ή την καταψήφισή της από τη Βουλή αν τεθεί ζήτημα εμπιστοσύνης.

Αν παραιτητηθεί η κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να δώσει διερευνητικές εντολές, τριήμερης διάρκειας η κάθε μία, στους αρχηγούς των 3 πρώτων κομμάτων. Δεν είναι υποχρεωτικό να εξαντληθεί το τριήμερο, ο φορέας της διερευνητικής εντολής, μπορεί να την καταθέσει και αμεσως ή να την καταθέση την πρώτη ή τη δεύτερη μέρα.

Στη συνέχεια και εφόσον μέσα από τη διαδικασία των διεερευνητικών εντολών επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της παρούσας Βουλής, διαλύεται η Βουλή και προκηρρύσονται εκλογές μέσα σε 30 ημέρες” είπε τέλος ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ.

Ακούστε τι δήλωσε στο Newsit o Συνταγματολόγος, Κώστας Χρυσόγονος:

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

“Πρόωρες εκλογές 14 Ιουλίου” – Πότε έπεσε αυτή η ημερομηνία στο τραπέζι – Προσπάθεια εκτόνωσης από το Μαξίμου με τηλεφωνικές επαφές

“Επιχείρηση εκτόνωσης” από το Μαξίμου – Ανυποχώρητος ο Σαμαράς πάει σε συνάντηση αρχηγών με κλειστή ΕΡΤ

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις! Κλίμα κρίσης από τη ΔΗΜΑΡ

Αμετακίνητος ο Σαμαράς! Αν δεν συμφωνείτε καταψηφίστε την κυβέρνηση! – Θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε