Δευτέρα, 20 Μαΐ
26oC Αθήνα

Το φθινόπωρο η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας; Τι σκέφτονται Σαμαράς – Βενιζέλος

Το φθινόπωρο η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας; Τι σκέφτονται Σαμαράς – Βενιζέλος

Σε ταχεία αλλαγή κλίματος προς το καλύτερο, που θα διαπεράσει οριζόντια σημαντικά τμήματα της ελληνικής κοινωνίας ευελπιστούν οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως συγκλίνουν πληροφορίες, που έρχονται και από τους δύο πυλώνες της κυβέρνησης συνεργασίας.

Στο κυβερνητικό σχέδιο, που φιλοδοξεί να απαντήσει στις κύριες προκλήσεις τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες, δηλαδή την υπόθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και την εκλογή νέου ΠτΔ από τη παρούσα Βουλή, δε «χωρούν» ούτε νέα δημοσιονομικά μέτρα, ούτε νέο Μνημόνιο, εξ ου και η κυβέρνηση αποκηρύσσει το περιεχόμενο της έκθεσης αξιολόγησης του ΔΝΤ, που υπαινίσσεται τέτοιες δυσάρεστες εξελίξεις, εφ όσον διαπιστωθεί στη πορεία χρηματοδοτικό κενό.

Το Μέγαρο Μαξίμου μπορεί να φέρει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στα μέσα του φθινοπώρου εφ όσον το απαιτήσουν εξελίξεις

Η απάντηση ήλθε δια του νέου πλέον Διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, που είχε χθες στο Βερολίνο με τον μέχρι πρότινος Γερμανό ομόλογο του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επέμεινε πως η ελληνική οικονομική πραγματικότητα επιτρέπει πλέον διορθώσεις στην κατεύθυνση της άρσης των αδικιών τεσσάρων χρόνων Μνημονιακής πολιτικής.

Έσπευσε δε να ξεκαθαρίσει πως ακόμη και στην απευκταία περίπτωση του εντοπισμού μικρού χρηματοδοτικού κενού, οι εκδοχές των νέων δημοσιονομικών μέτρων ή της σύναψης νέου Μνημονίου είναι αδιανόητες, καθώς, η Αθήνα μπορεί πλέον να τακτοποιήσει τους λογαριασμούς της χωρίς έξωθεν βοήθεια.

Έως το Νοέμβριο θα έχει ξεκαθαρίσει το αν θα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για εκλογή του ΠτΔ από την παρούσα Βουλή ή η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές

Στο Μέγαρο Μαξίμου, επιδιώκουν το νέο κυβερνητικό σχήμα να υλοποιήσει τις πρωθυπουργικές δεσμεύσεις για αποκατάσταση των αδικιών και για σταδιακές ελαφρύνσεις ιδίως στην υπερβολική φορολογία, που υφίστανται οι Έλληνες πολίτες, χωρίς να θιγούν τα κεκτημένα της ελληνικής οικονομίας, που πραγματώθηκαν ύστερα από πολύ σφιχτή δημοσιονομική πολιτική, ούτως ώστε να μην εκτροχιαστεί η μεγάλη προσπάθεια για την οριστική διευθέτηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους μέσω γενναίας επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και αισθητά χαμηλά επιτόκια, προκειμένου να αποφευχθεί η «εμπλοκή» κοινοβουλίων κρατών μελών της ευρωζώνης, που θα απαιτούσε πιθανό δεύτερο κούρεμα.

Η τρόικα

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση θα αποπειραθεί να αποτινάξει το «άγος» που συνεπάγεται η σε τακτική βάση επιστροφή της τρόικας στη χώρα. Η αποστροφή του Ευάγγελου Βενιζέλου περί της «παρουσίας της τρόικας, που δεν κάνει καλό για την εικόνα της χώρας» και μάλιστα σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου προσλαμβάνει χαρακτήρα επίσημης κυβερνητικής πολιτικής.

Στενοί συνεργάτες του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης εξηγούν πως η έξωθεν καλή μαρτυρία της εθνικής μας οικονομίας επιτρέπει να αντλήσουμε από τις αγορές ένα ποσό της τάξεως των 25 δις ευρώ, ώστε να «εξαγορασθεί» ο εξοβελισμός του ΔΝΤ από τον μηχανισμό στήριξης, όπως έχει γίνει στο παρελθόν και σε άλλα κράτη, όπου στάθμευσε το Ταμείο.

Κατ αυτόν τον τρόπο, εξηγούν οι ίδιες πηγές, δεν θα υπάρχει πλέον η τρόικα και ο αρνητικός συμβολισμός, που αυτή έχει, και η Αθήνα θα υπόκειται στην επιτήρηση των αρμοδίων μηχανισμών της ΕΕ.

Εκλογή Προέδρου το φθινόπωρο ή εκλογές

Η κυβέρνηση, μετά το γερό λίφτινγκ, που επήλθε μέσω του σαρωτικού ανασχηματισμού και την είσοδο στο κυβερνητικό σχήμα πολιτικών στελεχών, που μπορούν να δώσουν τη μάχη του «πεζοδρομίου», ευελπιστεί να κερδίσει τη μάχη της καθημερινότητας, όχι μόνον με επικοινωνιακούς όρους και να αντιστρέψει το αρνητικό πολιτικό κλίμα, που διαμορφώθηκε μετά τις Ευρωεκλογές.

Και μπορεί ο κύριος σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου περί εξάντλησης της 4ετίας να μην έχει αλλάξει, ωστόσο, Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος έχουν ήδη εξετάσει «εναλλακτικές προσεγγίσεις» σχετικά με τις επικείμενες πολιτικές εξελίξεις.

Η σημαντικότερη εξ αυτών είναι το δίχως άλλο η εκλογή του ΠτΔ, η οποία είναι προγραμματισμένη για τους πρώτους μήνες του 2015, ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου μπορεί να φέρει νωρίτερα τη συγκεκριμένη διαδικασία, δηλαδή στα μέσα του φθινοπώρου εφ όσον το απαιτήσουν εξελίξεις, που συνδέονται με την ομαλή πορεία της χώρας προς την έξοδο από την κρίση.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ παρακολουθούν με πολλή προσοχή τις φυγόκεντρες δυνάμεις, που θεριεύουν σε κόμματα όπως η ΔΗΜΑΡ και οι ΑΝΕΛ, χωρίς για την ώρα να εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στα εσωκομματικά τους.

Είναι, πάντως, σαφές ότι η ολοένα και μεγαλύτερη δεξαμενή των ανεξαρτήτων βουλευτών θα αποτελέσει κρίσιμη παράμετρο στην πολυπαραγοντική εξίσωση της διασφάλισης της ενισχυμένης πλειοψηφίας για την εκλογή του ΠτΔ από την παρούσα Βουλή.

Κάτι τέτοιο σε κάθε περίπτωση θα έχει διαφανεί έως το Νοέμβριο, εάν δηλαδή θα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για εκλογή του ΠτΔ από την παρούσα Βουλή. Στο σενάριο, που κάτι τέτοιο δεν καταστεί δυνατό η κυβερνητική πλειοψηφία ενδεχομένως να επιστρατεύσει το χαρτί του εκλογικού αιφνιδιασμού, έχοντας, όπως ομολογούν τακτικοί συνομιλητές του κυρίου Σαμαρά, ακόμη έναν άσο στο μανίκι της: την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Η βασική επιχειρηματολογία της κυβέρνησης θα επισημαίνει ακριβώς το δίλημμα, ποιος θεωρείται ικανότερος να ολοκληρώσει με επιτυχία τις διαπραγματεύσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους, ρητορική, που οι συγκεκριμένοι κύκλοι εκτιμούν πως θα ανακόψει το όποιο ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογική πρωτιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

O Α. Σαμαράς ενημερώθηκε για υψηλές τιμές σε νησιά και άρχισε τα τηλέφωνα

Στα “μαχαίρια” κυβέρνηση – ΣΥΡΙΖΑ για δημοσίευμα της “Αυγής” και τα “νέα μηνμόνια”

Αναστέλλονται άμεσα προνόμια βουλευτών που παραπέμπονται σε δίκη για κακούργημα ή ορισμένα πλημμελήματα

Πρώην υπουργός πυρ και μανία με τον Σαμαρά: Δεν ξέρεις τι έχω κάνει εγώ γι’ αυτόν!

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε