Δευτέρα, 6 Μαΐ
15oC Αθήνα

Τσίπρας: Όποιος έκλεψε δημόσιο χρήμα, θα το επιστρέψει – Επί 3 χρόνια παραβιάζεται το Σύνταγμα

Ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο του ΣτΕ
Ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο του ΣτΕ, Σωτήρη Ρίζο - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EUROKINISSI

Με τον πρόεδρο του ΣτΕ, Σωτήρη Ρίζο, την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου και τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, Μανώλη Ρασιδάκη, συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης συναντήθηκε στο Εφετείο της Αθήνας με την εισαγγελέα κατά τη Διαφθοράς, Ελένη Ράικου (παρουσία και επίκουρων εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς), και ακολούθως με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, Μανόλη Ρασιδάκη.

«Όποιος έκλεψε δημόσιο χρήμα να το επιστρέψει. Η προσπάθεια των εισαγγελέων είναι προσπάθεια εξυγίανσης του δημόσιου βίου. Κάθαρση και τιμωρία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση με την κα Ράικου.

Όπως έγινε γνωστό, στη συνάντηση ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκε για τα προβλήματα και τις λειτουργικές δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν οι δικαστικές Αρχές στη διερεύνηση υποθέσεων.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε και το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, Σωτήρη Ρίζο. Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ συνόδευαν οι βουλευτές του κόμματος Ζωή Κωνσταντοπούλου και Σταύρο Κοντονή.

Στο μεγαλύτερο διάστημα της συνάντησης, η οποία διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, παρόντες ήταν και οι αντιπρόεδροι του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Αφού χαρακτήρισε τη συνάντηση χρήσιμη και εποικοδομητική, ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε πως σκοπός του ΣτΕ είναι ο έλεγχος της συνταγματικής νομιμότητας και της τήρησης της προστασίας των πολιτών.

«Πρέπει να συμβάλουμε στην αποκατάσταση του θεσμού του δημοκρατικού πολιτεύματος, αλλά και για να λειτουργήσει το ΣτΕ απερίσπαστα, χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις», είπε και πρόσθεσε: «εδώ και τρία χρόνια παραβιάζεται το Σύνταγμα και οι διαδικασίες, που ορίζει, κάτι που γίνεται κατ΄ εντολή των δανειστών μας. […]. Όμως, έτσι παραβιάζεται ο σκληρός πυρήνας της Δημοκρατίας».

Τόνισε επίσης πως η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη αποτελεί βασικό πυλώνα της Δημοκρατίας και μάλιστα σε μια περίοδο κρίσης και ειδικά των θεσμών.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο πρόεδρος του ΣτΕ, Σ. Ρίζος, ανέφερε: «Η επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο δικαστήριό μας ήταν πολλαπλώς χρήσιμη και δημιουργική. Πρώτον, διότι μας έδωσε την ευκαιρία της άμεσης προσωπικής επαφής και την ευκαιρία της εξηγήσεως του ρόλου του ΣτΕ σε περίοδο παρατεταμένης και ποικίλης κρίσεως, της οποίας πιθανόν ο πυρήνας να είναι η κρίση του Δικαίου.

Δεύτερον, διότι, στο πλαίσιο αυτό, είχαμε τη δυνατότητα να επισημάνουμε τις δυσκολίες του δικαστηρίου να επιλύει όλο και περισσότερο οξυμένες διαφορές των πολιτών με το Κράτος, οι οποίες κατά το μεγαλύτερο μέρος αναφέρονται στην τήρηση του Συντάγματος».

Ο κ. Ρίζος πρόσθεσε: «Εξηγήσαμε, επίσης, τη μεγάλη πίεση που δέχεται το δικαστήριο τόσο από μία εκτεταμένη και ασταθή νομοθεσία, όσο και από τις δυσμενείς πραγματικές συνθήκες, που επικρατούν στη χώρα, γεγονότα που δυσχεραίνουν σε μεγάλο βαθμό την άνετη ερμηνεία και εφαρμογή του Συντάγματος».

Εν’ όψει αυτών, τόνισε ο κ. Ρίζος, «παρεκάλεσα τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, να συμβάλει, σε όσο μέρος του αναλογεί και βεβαίως με τους ιδιαίτερους τρόπους που ακολουθεί η Πολιτική, στην ενίσχυση του θεσμικού ρόλου του δικαστηρίου, ως εγγυητή της πραγματικής λειτουργίας του συνταγματικού κράτους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Τσίπρας ήθελε τη Ζωή αντίπαλο του Κασιδιάρη στην Αθήνα

Σουλτς: Ο Τσίπρας είναι προφανώς εκνευρισμένος

Πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ σε δυο νέες δημοσκοπήσεις – «Όχι» σε πρόωρες εκλογές

Τσακωμός για την επιστολή Τσίπρα σε Ρομπάι – Κεδίκογλου: Είσαι συκοφάντης – ΣΥΡΙΖΑ: Ντροπή, υπάρχουν και νεκροί!

Επιστολή Τσίπρα σε Ρομπάι για το Φαρμακονήσι: Ζητά έκτακτη Σύνοδο για το μεταναστευτικό

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε