Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Βενιζέλος: “Όχι σε οριζόντιες περικοπές και διετή παράταση των μέτρων” – Κουβέλης: “Η τρόικα να μην επιτίθεται στον λαό” – Παραμένουν όλα ανοιχτά!

Βενιζέλος: “Όχι σε οριζόντιες περικοπές και διετή παράταση των μέτρων” – Κουβέλης: “Η τρόικα να μην επιτίθεται στον λαό” – Παραμένουν όλα ανοιχτά!

– Θα γίνει και άλλη σύσκεψη όπως είπε την επόμενη εβδομάδα
– Αιχμές Βενιζέλου κατά Στουρνάρα: “Όταν μας καλούν τελευταία στιγμή σε διαπραγμάτευση δεν μπορούμε να πάμε”
– Φανερά ενοχλημένος ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ :”Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Τίποτα δεν έχει κλείσει οριστικά”
– Στουρνάρας: Υπάρχει ένα κομμάτι των μέτρων που παραμένει ανοικτό
– Στις 18.00 νεα συνάντηση Στουρνάρα – τρόικας
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σχεδόν τρεις ώρες κράτησε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, αλλά και πάλι οι τρεις τους δεν κατάφεραν είτε να συμφωνήσουν είτε εξακολουθούν να παίζουν με την αγωνία εκατομμυρίων πολιτών, έχοντας ήδη συμφωνήσει και αποφασίσει για τα μέτρα, αλλά χρονοτριβούν, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις εσωτερικές τους ισορροπίες και να παίξουν επικοινωνιακά έτσι ώστε να έχουν το λιγότερο δυνατό πολιτικό κόστος.

Και έτσι ενώ τα μέτρα ήταν να κλείσουν μέχρι την Κυριακή, σύμφωνα με όσα είχε πει τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Στουρνάρας τώρα οι δηλώσεις των δύο πολιτικών αρχηγών, Βενιζέλου και Κουβέλη πηγαίνουν τη συμφωνία για την επόμενη εβδομάδα κι αν. Ωστόσο, όλο αυτό το διάστημα από τα μέσα του καλοκαιριού μέχρι και τώρα, χιλιάδες πολίτες περιμένουν με αγωνία για να μάθουν εάν θα μπορέσουν να επιβιώσουν με τα νέα μέτρα και να προγραμματίσουν έστω και βραχυπρόθεσμα τη ζωή τους, αλλά αυτό αφήνει αδιάφορο τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο κ. Βενιζέλος αποκάλυψε ότι υπάρχει συμφωνία για τα 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ και υπολείπεται το υπόλοιπο ποσό, σημειώνοντας πως ενώ η πρώτη δέσμευση ήταν για μέτρα 6,5 δισ από περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και 5 δισ. από λειτουργικές δαπάνες του κράτους, τώρα πλέον αυτή η ισορροπία έχει διαταραχθεί.

Σημείωσε πως πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία, λέγοντας συγκεκριμένα πως “έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να ζητάω να κινηθούμε γρήγορα”, καθώς όπως τόνισε το πρόγραμμα είναι ήδη μία εβδομάδα πίσω και αυτό βλάπτει την οικονομία και εκθέτει σε κινδύνους, αλλά όπως πρόσθεσε η διαπραγμάτευση δεν πρέπει να γίνει όσο όσο και όπως όπως.

Ο κ. Βενιζέλος αποσαφήνισε πως το ΠΑΣΟΚ που σήκωσε το βάρος της δύσκολης διαχείρισης των πραγμάτων τα προηγούμενα χρόνια, θα συμβάλλει στην υλοποίηση και την ψήφιση των μέτρων, τα οποία όμως πρέπει να είναι δίκαια και ισορροπημένα.

Παράλληλα, επανέλαβε πως τα μέτρα αυτά θα πρέπει να πάρουν παράταση μιας διετίας, προκειμένου όπως είπε εάν έχουν καλυφθεί οι στόχοι μέχρι το 2014, τότε τα επόμενα δύο χρόνια να μην παρθούν τα υπόλοιπα μέτρα.

Αναφορικά με τη δυσαρέσκεια που εκδηλώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Βενιζέλος άφησε αιχμές κατά του κ. Στουρνάρα λέγοντας ουσιαστικά πως δεν μπορεί να μας λένε “ελάτε την τελευταία στιγμή για διαπραγμάτευση”, ενώ όπως τόνισε δεν έχει γίνει δεκτή η εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης.

Σχετικά με τα περιβόητα ισοδύναμα ο κ. Βενιζέλος θέλησε να χαμηλώσει τους τόνους, λέγοντας πως απέτυχαν, αλλά δεν θα το σχολιάσει, ενώ επανέλαβε τη θέση του για κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας.

Στον αντίποδα ο κ. Κουβέλης θέλοντας σαφώς να στείλει μήνυμα στους απεσταλμένους της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ είπε ότι:
“Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται δεν έχει κλείσει τίποτε οριστικά. Βιάστηκαν όσοι είπαν ότι όλα έχουν κλειδώσει. Η τρόικα πρέπει να σταματήσει να επιτίθεται στην ελληνική κοινωνία!”

Ο κ. Κουβέλης ρωτήθηκε αν θα ξανασυναντηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί και είπε ότι αυτό θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Ο κ.Στουρνάρας επανέλαβε βγαίνοντας από την σύσκεψη ότι οι βασικοί άξονες του πακέτου έχουν συμφωνηθεί και ότι το σημείο της αντιπαράθεσης με την τρόικα είναι υα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα. “Παραμένει”, είπε, “ένα κομμάτι ανοικτό που αφορά τον εκσυγχρονισμό του κράτους.”

Υπενθυμίζεται ότι ο Φώτης Κουβέλης, αντιμετωπίζει εσωκομματικό πρόβλημα. Ήδη ο Οδυσσέας Βουδούρης διεμήνυσε, μέσω της εκπομπής ΣΚΑΙ στις 8 ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα και αποκάλυψε ότι η ΔΗΜΑΡ είναι διχασμένη!

Το βράδυ ο πρωθυπουργός αναχωρεί για την επίσκεψη στη Ρώμη, όπου το Σάββατο θα δει τον Ιταλό ομόλογό του, Μάριο Μόντι αλλά και τους πρωθυπουργούς της Ιρλανδίας, Έντα Κένι και της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ξεπέρασε τις 2 ώρες η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα-Είναι αληθινή ή πρόκειται για επικοινωνιακό παιχνίδι;

Κουβέλης σε Σαμαρά: “Πάρε τηλέφωνο Λαγκάρντ και Γιούνκερ!”

 Ενταση έξω από το Μαξίμου – Πυροσβέστες, αστυνομικοί και λιμενικοί θέλουν να εμποδίσουν την συνάντηση

Άγριος καυγάς Στουρνάρα – Τόμσεν για τα μέτρα – Εμπλοκή μετά τα μεσάνυχτα

Σκληρή κόντρα του ΥΠΟΙΚ με το ΠΑΣΟΚ για το πακέτο: “Τους τα έχουμε δώσει τα μέτρα και όλο γκρινιάζουν”

Προβλήματα στον…. παράδεισο! – Άγρια κόντρα ΠΑΣΟΚ – ΝΔ για τα μέτρα – Δυσφορία Βενιζέλου – Σε θέση άμυνας το Μαξίμου

Ο. Βουδούρης στον ΣΚΑΙ: “Η ΔΗΜΑΡ είναι χωρισμένη στα δύο”

Νέα ρύθμιση για άμεσες συνταξιοδοτήσεις στο Δημόσιο

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε