Δευτέρα, 20 Μαΐ
24oC Αθήνα

Χατζηδάκης: Μεταξύ τρόικας και…ΠΑΣΟΚ

Χατζηδάκης: Μεταξύ τρόικας και…ΠΑΣΟΚ

Σε νέα…άτυπη ενδοκυβερνητική διαβούλευση εισέρχεται η διάταξη για τους πλειστηριασμούς, καθώς το ΠΑΣΟΚ αξιώνει από τον Κωστή Χατζηδάκη βελτιώσεις και η τρόικα καραδοκεί..

Σε ακροβατικού χαρακτήρα ισορροπία επιδίδεται ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστής Χατζηδάκης και κατ επέκταση η κυβέρνηση, καθώς η απόφαση για μονομερή νομοθέτηση στο ζήτημα των πλειστηριασμών έχει εκ των πραγμάτων ανοίξει την όρεξη στους Συμπολιτευόμενους βουλευτές για περαιτέρω βελτιώσεις στις παραμέτρους της διάταξης, δοκιμάζει όμως τις αντοχές της τρόικας, όπως προκύπτει και από τα μηνύματα, που εισπράττει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στις Βρυξέλλες.

Να αποφύγει την εμπλοκή στο θέμα των πλειστηριασμών πασχίζει η κυβέρνηση, που δέχεται ισχυρές πιέσεις από κυβερνητικούς βουλευτές για βελτιώσεις υπό την απειλή της καταψήφισης.

Οι ανακοινώσεις Χατζηδάκη, προιόν αλλεπάλληλων επαφών και επικοινωνιών μεταξύ Σαμαρά – Βενιζέλου αλλά και πιέσεων από γαλάζιους και πράσινους βουλευτές, χρίζουν βελτιώσεων, όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικοί βουλευτές, στον απόηχο των εσωτερικών διεργασιών σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Μολονότι, τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον ασφυκτικά ο Κωστής Χατζηδάκης, υποχρεώθηκε να υποστεί τη “ βάσανο “ της ενδοκυβερνητικής διαβούλευσης αρχικά με τους γαλάζιους βουλευτές, ενώ σε λίγη ώρα θα συναντηθεί με κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ.

Πέραν της πολιτικής ουσίας και της επαπειλούμενης κοινωνικής έκρηξης σε περίπτωση, που αποδειχθεί στην πράξη ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις αφήσουν ακάλυπτο μεγάλο κομμάτι των οφειλετών στις αδηφάγες ορέξεις των Τραπεζών, η χθεσινή σύναξη των πράσινων βουλευτών ανέδειξε και την ανάγκη βελτιώσεων σε συγκεκριμένες παραμέτρους της διάταξης όπως: αύξηση στο πλαφόν ακίνητης περιουσίας, μείωση των συντελεστών προσδιορισμού των δόσεων, ικανός χρόνος πριν από την καταγγελία της τράπεζας σε περίπτωση αδυναμίας καταβολής της δόσης και μείωση του ποσοστού για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Από τη Χαριλάου Τρικούπη προειδοποιούν ότι η σημερινή συνάντηση μόνον εθιμοτυπική δεν είναι. Αντιθέτως, υπάρχει σοβαρός προβληματισμός ότι ο συνδυασμός των κριτηρίων, που υποχρεούται να πληροί ο οφειλέτης, θα καταστήσει εν τέλει σημαντικό μέρος αυτών “ακάλυπτους”. “ Η διαπραγμάτευση για το συγκεκριμένο θέμα πέρασε από πολλά κύματα και οι συγκρούσεις υπήρξαν συχνές και σφοδρές “ αποκαλύπτει επιτελικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Σε περίπτωση, μάλιστα, που “ναυαγήσει” το συγκεκριμένο ραντεβού επιτελείς της ΠΑΣΟΚ δεν αποκλείουν να παραπεμφθεί το όλο θέμα εκ νέου στο επίπεδο των πολιτικών αρχηγών και εν όσω θα έχει ήδη κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής με τη μορφή του κατ επείγοντος.

Η διαπραγμάτευση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από τις εύθραυστες σχέσεις μεταξύ της Οδού Νίκης και της Χαριλάου Τρικούπη, καθώς το ΠΑΣΟΚ έχει επανειλημμένως στρέψει τα πυρά του στον Κωστή Χατζηδάκη για τους χειρισμούς του σε μία σειρά θεμάτων και για την υπεροπτική συμπεριφορά του έναντι των παρατηρήσεων, που θέτει υπ όψιν του ο δεύτερος κυβερνητικός εταίρος.

Τα προβλήματα του κυρίου Χατζηδάκη δεν σταματούν, πάντως, στις προβληματικές του σχέσεις με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ. Και αυτό γιατί τα μηνύματα, που φθάνουν στην Αθήνα από τους εταίρους μας είναι ότι η…ανοχή της τρόικας απέναντι στην κυβερνητική απόφαση για μονομερή νομοθέτηση μπορεί εύκολα να εξαντληθεί εφ όσον – κατά τους δανειστές μας πάντα – αποτυπωθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση…μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, που επιδρούν αρνητικά στους ήδη γνωστούς δημοσιονομικούς στόχους.

Η κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να αποφύγει ένα πολιτικό Βατερλό με την τρόικα να επιστρέφει τον Ιανουάριο στην Αθήνα και να θέτει εν αμφιβόλω μία νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, που ακουμπά ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, όπως είναι το καθεστώς πλειστηριασμών της Α κατοικίας.

Διαβάστε επίσης

Προσοχή! Μεγάλη μείωση των συντάξεων από σήμερα – Δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι χάνουν το ΕΚΑΣ

Αντάρτικο στα λόγια από βουλευτές της ΝΔ για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων – «Άγαλμα» τους άκουγε ο Στουρνάρας

Χατζηδάκης στον ΣΚΑΙ: Εμείς προστατεύουμε τους φτωχούς και τους ασθενείς και η Αριστερά τους υπόλοιπους

To ΠΑΣΟΚ ψάχνει τα ψιλά γράμματα στο φόρο ακινήτων

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε