Πολιτική

Ζητάνε κι άλλο “αίμα”! – Τρόικα: Η ύφεση δεν θα είναι μόνο 3,8% – Κάντε απολύσεις στο Δημόσιο, μειώστε μισθούς και συντάξεις!

Ένα νέο μεγάλο «αγκάθι» φέρεται να προέκυψε από πλευράς ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις για το πακέτο των μέτρων και προστέθηκε στην απαίτηση της τρόικας να αντικατασταθούν οι προτεινόμενες περικοπές δαπανών των υπουργείων, ύψους 2 δισ. ευρώ και πλέον, με απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και πρόσθετες μειώσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά του ΔΝΤ εκτιμά ότι η ύφεση το 2013 θα ανέλθει στο 5%, λόγω των νέων μέτρων και δεν θα είναι μόνον 3,8%, όπως προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών και ανέγραψε στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.

Η σημαντική αυτή απόκλιση στις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς και του ΔΝΤ για το ύψος της ύφεσης το επόμενο έτος, είναι καίριας σημασίας, διότι στις προβλέψεις για την πορεία του ΑΕΠ βασίζεται και το σενάριο για τη βιωσιμότητα ή μη, του δημοσίου χρέους.

Εάν το ΔΝΤ δεν πεισθεί ότι η ύφεση θα είναι μικρότερη, οπότε το δημόσιο χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο, δεν θα μπορεί, βάσει του καταστατικού του, να αποφασίσει την εκταμίευση του τμήματος της δόσης που αναλογεί στο Ταμείο. Κάτι παρόμοιο συνέβη και την προηγούμενη περίοδο, όταν οι αντιρρήσεις του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους οδήγησαν στη συμφωνία για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε έκθεσή του το ΚΕΠΕ εκτιμά ότι το 2013 η ύφεση θα είναι της τάξης του 3,5%, επισημαίνοντας, όμως ταυτόχρονα, ότι η συγκεκριμένη πρόβλεψη δεν ενσωματώνει τις επιπτώσεις των νέων μέτρων. Η επίδραση των τελευταίων, θα είναι, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, αρνητική στο ΑΕΠ κατά μια μονάδα, οπότε είναι ανοικτό το ενδεχόμενο, η ύφεση να ανέλθει το 2013 στο 4,5%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

1.400 ευρώ τιμωρία για όσους έχουν παιδιά – Κατάργηση του…

Έκαναν γυμνάσια στον Τόμσεν! Τον φυγάδευσαν σε λάθος κτίριο! – Αντί να τον οδηγήσουν στο υπ. Εργασίας τον έβαλαν σε γυμναστήριο!

4 δισ. ευρώ “τρύπα” στα μέτρα βλέπει η Τρόικα – Περνούν φόροι-σοκ και έρχονται νέες μειώσεις μισθών

Έξαλλος με τους τροϊκανούς ο Στουρνάρας: Δε μπορώ να συνεννοηθώ μαζί τους

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Παύλος Μαρινάκης: «Όποιος φοιτητής συμμετέχει σε επιθέσεις όπως αυτή στη Νομική να διαγράφεται»
Επιτέθηκε στην Αριστερά και Κεντροαριστερά υποστηρίζοντας ότι «στήριζαν ανοιχτά τις νοσηρές μειοψηφίες φοιτητών και μη φοιτητών που "μόλυναν" με παραβατικότητα τα ελληνικά πανεπιστήμια»
Ο Παύλος Μαρινάκης 14
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ανακαινισμένες ολυμπιακές εγκαταστάσεις της Παιανίας: Το δώρο των μικρών αθλητών της ξιφασκίας και η συνάντηση με τον Νάσο Γκαβέλα
«Η υποστήριξη του αθλητισμού αποτελεί επένδυση σε αθλητικές υποδομές με μεθοδικότητα και με παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιεργάζεται το ξίφος μικρού αθλητή 5
«Καμπανάκι» Χάρη Δούκα μετά το μπλακ άουτ στην Ισπανία: «Η κατανάλωση ενέργειας στην Αθήνα τριπλασιάζεται λόγω τουριστικής κίνησης»
Με μια επιστολή ο Χάρης Δούκας ζητά να ενημερωθεί σχετικά με τον προγραμματισμό σας για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της φετινής θερινής περιόδου
Ο Χάρης Δούκας 1
Φόβοι στη ΝΔ πως η υπόθεση Καραμανλή μπορεί να «τορπιλίσει» την ανοδική πορεία στις δημοσκοπήσεις
Μέλη της «γαλάζιας» κοινοβουλευτικής ομάδας επισημαίνουν ότι οι πολιτικοί χειρισμοί για τον πρώην υπουργό Κώστα Καραμανλή, μετά τη δικογραφία που έφτασε στη Βουλή, απαιτείται να είναι προσεκτικοί
Τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας