Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Αλέξης Τσίπρας: «Ο δρόμος της συγκάλυψης τελείωσε στα Τέμπη – Χρέος μας να δώσουμε φως»

Αλέξης Τσίπρας: «Ο δρόμος της συγκάλυψης τελείωσε στα Τέμπη – Χρέος μας να δώσουμε φως»
Φωτογραφία Intime

«Το πάνδημο πένθος γίνεται πάνδημη οργή» για την αλήθεια και τις ευθύνες «για την πληγή των Τεμπών», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Ολομέλειας σχετικά με τα μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας.

Με χαμηλούς τόνους αλλά με πολλά ερωτήματα, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μια πληγή των Τεμπών, για την οποία «θα πρέπει να μιλήσουμε με σεβασμό γιατί είναι ακόμη ανοικτή και όχι να ανταγωνιστούμε σε τοξικότητα όπως κάνουν οι υπουργοί της κυβέρνησης τις τελευταίες ημέρες».

«Χρέος μας», είπε ο κ. Τσίπρας, «είναι να δώσουμε φως και αλήθεια» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει αποφασίσει να πορευτεί στον δρόμο που πορεύτηκε μια ολόκληρη τετραετία, απέναντι στην αλήθεια και στη δικαιοσύνη».

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας απέδωσε στην Κυβέρνηση έλλειψη ενσυναίσθησης όπου επί 4 χρόνια «η μια κρίση έρχεται μετά την άλλη, έχουμε μια κυβέρνηση που βαφτίζει τις μεγάλές πληγές ως ευκαιρία» αλλά «το ερώτημα είναι, αυτή η θυσία για ποιον είναι ευκαιρία; Για ποιον θυσιάστηκαν;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση θεωρεί την κάθε κρίση ευκαιρία για να αβγατίζουν οι λίγοι την περιουσία τους και ευκαιρία για ρουσφέτια και ενίσχυση του κομματικού κράτους», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι «η αλήθεια είναι όρος και για να νιώσει ασφάλεια ο πολίτης και η κοινωνία».

Μάλιστα, ανέφερε ότι «ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να ήταν σήμερα εδώ» αλλά και σε αυτή την τραγωδία έχει την «εύκολη δικαιολογία ότι δεν έχει ευθύνη, ότι δεν ήξερε… Ο αρχιεπιτελάρχης δεν γνωρίζει τίποτα… Η υποκρισία στο μεγαλείο της. Αλλά μπορεί να κρυφτεί και πίσω από τα “δεν ήξερα”», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Είστε μία κυβέρνηση που επιλέγει την συγκάλυψη. Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός που γεμίζει φόβο όλη την κοινωνία, για την ασφάλεια και τη ζωή και ο φόβος αυτός διπλασιάζεται όταν οι υπεύθυνοι δεν νοιάζονται όταν σπεύδουν να κάνουν μπαλάκι την ευθύνη», πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ακόμη, ο Αλέξης Τσίπρας αναρωτήθηκε γιατί ο πρωθυπουργός έδειξε σπουδή την επόμενη ημέρα του δυστυχήματος και ενώ είχε επιληφθεί η δικαιοσύνη διόρισε μια τριμελή επιτροπή διερεύνησης. «Οι ελεγχόμενοι δηλαδή ορίζουν την επιτροπή που θα τους ελέγξει», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι:

«Σήμερα με τροπολογία φέρνετε το ακαταδίωκτο της Επιτροπής. Φοβάστε να μην διωχθούν για την αλήθεια; Σας το ζήτησα αυτοί ή εσείς το προσφέρετε; Όποιος θέλει να αποκαλύψει την αλήθεια, δεν τον φοβίζει κανένας. Το σκοτάδι φοβίζει», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν διστάσατε να στήσετε ένα σώου ότι υπάρχει τηλεδιοίκηση πάνω σε ένα πίνακα τοπικής διοίκησης», κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως «μοιράζετε πρώτα τα ιμάτια του κράτους και μετά μοιράζετε τις ευθύνες. Δεν νοιάζεστε για την ανθρώπινή ζωή».

«Ποιος μπορεί να εμπιστευθεί έναν τέτοιο πρωθυπουργό που δεν θέλει και δεν μπορεί να καταλάβει; Ο δρόμος της συγκάλυψης τελείωσε στα Τέμπη. Η ελληνική κοινωνία δεν ανέχεται την συγκάλυψη. Να αναδειχθούν τα γιατί για να πάμε στα πώς» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας και εξήγησε ότι «όσοι βρεθούμε στην επόμενη Βουλή, έχουμε υποχρέωση να τα απαντήσουμε»​.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις