Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Αντώνης Σαμαράς: Παρέμβαση για τις υποκλοπές, αιχμές στην κυβέρνηση, εύσημα στον Μητσοτάκη και μήνυμα ενότητας

Αντώνης Σαμαράς: Παρέμβαση για τις υποκλοπές, αιχμές στην κυβέρνηση, εύσημα στον Μητσοτάκη και μήνυμα ενότητας

Μήνυμα ενότητας στη Νέα Δημοκρατία, αλλά και κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης σε μία σειρά θεμάτων, περιελάμβανε η χθεσινή (07.12.2022) ομιλία του Αντώνη Σαμαρά.

Παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου εστιάζουν στο κάλεσμα του Αντώνη Σαμαρά, η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας να δώσει ενωμένη τη μάχη των εκλογών, αλλά και στο γεγονός ότι σύσσωμο το κόμμα και ο πρωθυπουργός ήταν εκεί, στέλνοντας και οι ίδιοι με την παρουσίας τους μήνυμα ενότητας.

Ωστόσο «γαλάζια» στελέχη δεν έκρυβαν ότι εξεπλάγησαν

Ο πρώην πρωθυπουργός άσκησε κριτική για την κυβερνητική διαχείριση, από τα εθνικά θέματα και το «καλάθι του νοικοκυριού» ως και την πολιτική στην Παιδεία αλλά και τις υποκλοπές.

Α. Σαμαράς για τις υποκλοπές: «Να δοθούν πλήρεις απαντήσεις»

Λίγες ώρες πριν από τη μάχη της Βουλής σε επίπεδο αρχηγών, στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τα παράνομα λογισμικά και το απόρρητο στις παρακολουθήσεις, ο Αντώνης Σαμαράς πήρε ανοιχτά θέση για το θέμα.

Ήταν η πρώτη φορά από την ημέρα που ήρθε στο φως της δημοσιότητας η υπόθεση των υποκλοπών και δημοσιεύματα φέρουν και τον ίδιο να ήταν στο στόχαστρο τηλεφωνικών υποκλοπών, που ο κ. Σαμαράς τοποθετήθηκε δημόσια…

Μιλώντας στην εκδήλωση για την έναρξη της λειτουργίας του Ιδρύματος «Αντώνης Σαμαράς», ζήτησε να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις.

«Τελευταία, η πολιτική ζωή δοκιμάζεται από τις -νόμιμες και παράνομες- υποκλοπές. Δεν πιστεύω, δεν θέλω να πιστέψω, ότι η κυβέρνηση υπέκλεπτε τηλεφωνικές συνομιλίες. Θα ήταν αδιανόητο… Αν ίσχυαν όλα αυτά, θα επρόκειτο, αναμφίβολα, για αντί-δημοκρατική εκτροπή!» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός. 

«Γι’ αυτό πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες και πλήρεις απαντήσεις. Χωρίς δεύτερες σκέψεις. Και κυρίως, χωρίς να δίνουμε την εντύπωση ότι το “απόρρητο” είναι μια βολική δικαιολογία. Η παράταξή μας θεμελίωσε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα! Τέτοια φαινόμενα δεν τα ανέχεται. Κι αυτό έχει σχέση με το ποιοι είμαστε, τι εκπροσωπούμε και που θέλουμε να πάμε τον τόπο. Έχει σχέση με την ίδια την ταυτότητά μας!» πρόσθεσε, λίγο πριν ολοκληρώσει την ομιλία του.

Έκρουσε καμπανάκι κινδύνου για τα ελληνοτουρκικά…

Ο κ. Σαμαράς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με την Τουρκία, σημειώνοντας ότι… «κάποιοι θέλουν να μας σύρουν σε διαπραγμάτευση με την Τουρκία, για να μοιράσουμε τα… δικά μας!». «Θέλουν να μας σύρουν σε αυτό που πια ονομάζεται: “Πρέσπες του Αιγαίου”. Να μας πάρουν ό,τι θέλουν και να μας αφήσουν ό,τι… περισσέψει! Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε!» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η Ελλάδα σήμερα έχει τη δυνατότητα αυτό να το αποτρέψει με… «όπλο» την κομβική της θέση ως κόμβου μεταφοράς ενέργειας στην Ευρώπη «που σε λίγο θα “πεινάει” για ενέργεια» και την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της.

Αιχμές για καθυστερήσεις στις έρευνες για φυσικό αέριο

Ωστόσο δεν έλειψαν και οι αιχμές για καθυστερήσεις

«Το 2014, επί κυβέρνησης… Σαμαροβενιζέλων, με υπουργό τον Γιάννη Μανιάτη, δώσαμε τις πρώτες άδειες έρευνας και εξόρυξης σε εταιρίες… Μετά το 2019, πάλι δεν έγινε τίποτα. Γιατί και από υπουργικά χείλη ακούστηκε κάτι ανάλογο με τους οικολόγους: Ότι εμάς δεν μας ενδιαφέρει να τρυπήσουμε το βυθό, γιατί είμαστε, λέει, με την ταχεία πράσινη μετάβαση»… δήλωσε. «Ευτυχώς αυτό το λάθος διορθώθηκε κάπως, τελευταία από τον πρωθυπουργό. Αλλά κι από τον αρμόδιο υπουργό. Έτσι, προχωρούν άμεσα οι έρευνες για φυσικό αέριο, τουλάχιστον σε κάποια σημεία δυτικά της Κρήτης» πρόσθεσε.

Εύσημα στον Κ. Μητσοτάκη για τις αμυντικές συμφωνίες

Παράλληλα όμως, ο πρώην πρωθυπουργός αναγνώρισε τη στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη η Ελλάδα να υπογράψει Συμφωνία Αμυντικής Συνδρομής με τη Γαλλία και να προμηθευτεί τα αεροσκάφη Rafale και τις σύγχρονες φρεγάτες Belhara. Όπως αναγνώρισε και την προώθηση της αμερικανικής παρουσίας στην Αλεξανδρούπολη και την αναβάθμιση στη Σούδα και στο Στεφανοβίκειο, εκτιμώντας ότι αυτή η στρατηγική «παρακάμπτει την περιφερειακή στήριξη της Αμερικής στην Τουρκία και κυρίως της αφαιρούν ένα σημαντικό γεωπολιτικό πλεονέκτημα». «Όλα αυτά σωστά έγιναν από ελληνικής πλευράς. Και τα πιστώνεται ασφαλώς ο σημερινός πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης» τόνισε.

Σκληρή απάντηση στις δηλώσεις Ράμα

Ο κ. Σαμαράς στην παρέμβαση του επέκρινε με σκληρούς χαρακτηρισμούς τις πρόσφατες δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ότι η Ελλάδα εξαπάτησε την Ε.Ε. για να ενταχθεί στο ευρώ. «Τις θεωρώ απαράδεκτες, σε βαθμό αθλιότητας» δήλωσε. «Εάν μεταξύ Ελλάδος κι Αλβανίας υπάρχει μία χώρα που εξαπατά συστηματικά τον διεθνή περίγυρο, δεν σέβεται διεθνείς συμβάσεις, καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα και υποκλέπτει τις περιουσίες των ομογενών μας, αυτή σίγουρα είναι η Αλβανία κ. Ράμα» πρόσθεσε απευθυνόμενος στον Αλβανό πρωθυπουργό.

«Ανετράπη ήδη η “Συμφωνία των Πρεσπών”»

Παράλληλα επέκρινε για άλλη μία φορά με σφοδρότητα τη «Συμφωνία των Πρεσπών», πτυχές της οποίας, υπενθυμίζεται ότι δεν τις έχει φέρει ακόμη προς κύρωση στη Βουλή η Κυβέρνηση.

Ο κ. Σαμαράς επέμεινε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι «εθνικά επιζήμια», και προέβλεψε ότι οι γείτονες μας της Βόρειας Μακεδονίας «σε λίγα χρόνια θα μας ζητούν να αναγνωρίσουμε και με το νόμο “Μακεδονική” μειονότητα και στη χώρα μας!». Το επιχείρημα του βασίστηκε εν πολλοίς στο γεγονός ότι, όπως είπε, οι γείτονες μας έχουν ήδη ανατρέψει τη Συμφωνία διαδίδοντας τη λεγόμενη «Μακεδονική γλώσσα» και διατηρώντας αλυτρωτικά σύμβολα στα σχολικά βιβλία τους.

Κριτική εφ’ όλης της ύλης…

Ο κ. Σαμαράς στην παρέμβαση του, μεταξύ άλλων:

  • Τόνισε ότι απαιτείται νέα εθνική πολιτική για το δημογραφικό, σημειώνοντας με έμφαση πως «είναι προσβλητική και απαράδεκτη ή άποψη, ότι η λύση του δημογραφικού μπορεί να συνδέεται με το μεταναστευτικό!».
  • Χαρακτήρισε απαραίτητο μέτρο τη χορήγηση επιδομάτων, σημειώνοντας με νόημα ότι «δεν πρέπει όμως να μας γίνει εθισμός»!
  • Αναγνώρισε ως θετική παρέμβαση το «καλάθι του νοικοκυριού», δηλώνοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη και πρότεινε ως κίνητρο για την προσέλκυση επενδύσεων «οι νέες παραγωγικές επενδύσεις στην Ελλάδα να μην φορολογούνται για πέντε χρόνια».
  • Πρότεινε αλλαγή πολιτικής σε σχέση με τον πρωτογενή τομέα, δίνοντας έμφαση στην παραγωγή.
  • Μίλησε για την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα και στην Παιδεία, αναγνωρίζοντας ότι διαχρονικά υπήρξαν λάθος προσεγγίσεις στις μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν.

Μήνυμα ενότητας

Ο πρώην πρωθυπουργός, παρουσία του προκατόχου του Κώστα Καραμανλή, του νυν πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, υπουργών και στελεχών της ΝΔ κ.ά., έκλεισε την ομιλία του δίνοντας έμφαση στο ιδεολογικό στίγμα της παράταξης, σημειώνοντας ότι είναι αυτή που «εγγυάται την πολιτική σταθερότητα και θωρακίζει τη χώρα απέναντι σε κάθε εθνική απειλή». Και αφού τόνισε ότι η ΝΔ ενωμένη πρέπει να δώσει τη μάχη των εκλογών δήλωσε παρών στην προσπάθεια αυτή.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις