Πολιτική

Άρχισαν οι διαπραγματεύσεις Τσακαλώτου – κουαρτέτου – “Αστακός” το Χίλτον (ΦΩΤΟ, ΒΙΝΤΕΟ)

Σε εξέλιξη είναι οι διαπραγματεύσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου με το κουαρτέτο, που μετά το Πάσχα των καθολικών επέστρεψε στην Αθήνα.

Η διαρροή της συνομιλίας Τόμσεν – Βελκουλέσκου δεν θα επηρεάσει σημαντικά, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του newsit.gr τη διαπραγματευτική τακτική της ελληνικής κυβέρνησης. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως τα πιο καυτά σημεία παραμένουν οι επικουρικές συντάξεις, η αύξηση των εισφορών των εργοδοτών και των εργαζομένων, το εφάπαξ και μέρισμα των συνταξιούχων του Δημοσίου.

Εκείνο που ενδεχομένως θα συμβεί, ανάλογα με το κλίμα που θα διαπιστώσουν οι Έλληνες διαπραγματευτές μετά τη διαρροή, είναι να αυξηθεί η αντίσταση από την ελληνική πλευρά στις πιέσεις για πιο σκληρά μέτρα στο ασφαλιστικό.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν πρόκειται να υπάρξουν περισσότερες υποχωρήσεις από όσες έγιναν και οι λύσεις να βρεθούν στο πλαίσιο όσων έχουν συζητηθεί και περιγραφεί πριν από την αναχώρηση του κουαρτέτου για το Πάσχα των καθολικών.

Η γραμμή που έχει χαραχθεί από την κυβέρνηση είναι να παραμείνουν άθικτες οι κύριες συντάξεις (έχει γίνει αποδεκτό και η μόνη αλλαγή που ενδεχομένως να γίνει είναι να μειωθεί το πλαφόν από τα 2.300 ευρώ στα 2.100, πράγμα που θα θίξει λίγες εκατοντάδες συνταξιούχων) να μην υπάρξουν περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις κάτω από τα 1.400 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως θα πέσει «μαχαίρι» στις επικουρικές συντάξεις 125.000 περίπου συνταξιούχων που έχουν αθροιστικά σύνταξη πάνω από 1.400 ευρώ.

Το πόσο θα περικοπούν οι επικουρικές θα εξαρτηθεί και από την αύξηση των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων. Το θέμα υπάρχει στο τραπέζι και το πιο πιθανό σενάριο είναι η συνολική αύξηση να μην φτάσει στο 1,5%, αλλά να περιοριστεί στο 1%.

Επομένως, η περικοπή των επικουρικών θα είναι κλιμακωτή και θα κυμανθεί από 5% ως 30% και κατά πάσα πιθανότητα θα αφορά σε επικουρικές συντάξεις μεγαλύτερες από 170 ευρώ το μήνα. Στα μερίσματα του Δημοσίου η περικοπή τοποθετείται κοντά στο 30%, ενώ στο εφάπαξ οι περικοπές θα κυμανθούν από 15 ως 25%. Ένα νέο στοιχείο που θα μπει στο τραπέζι για συζήτηση είναι η χρήση της περιουσίας των επικουρικών ταμείων που ανέρχεται σε 2,5 δις. ευρώ ως το 2018, πράγμα για το οποίο το ΔΝΤ είχε εκφράσει ισχυρές αντιρρήσεις όταν έγινε η πρώτη βολιδοσκόπηση.

Η συνάντηση αναμένεται να γίνει την Τρίτη και εκεί, όπως έλεγε αρμόδιος παράγοντας στο newsit.gr θα καταφέρουμε να αποκρυπτογραφήσουμε τη διάθεση και το κλίμα μετά τη διαρροή.

Το Χίλτον είναι “αστακός” λίγη ώρα πριν από τη συγκέντρωση συνδικαλιστικών οργανώσεων και συνδικάτων στην Βασιλίσσης Σοφίας, την ωρα που εντός του ξενοδοχείου το οικονομικό επιτελείο διαπραγματεύεται με τους Θεσμούς.

Φαίνεται, όμως, ότι η έντονη παρουσία της Αστυνομίας δεν έχει να κάνει μόνο με τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, αλλά αποτελεί και… απάντηση στην επιστολή της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά: “Για να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, όπως εσείς μας προσκαλέσατε, είναι καίριο ότι οι Αρχές σας θα εξασφαλίσουν ένα περιβάλλον που σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συζητήσεων και θα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθεί τηνν προσωπική τους ασφάλεια“.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΟΥ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Πώς φτάσαμε στη διπλωματική κρίση με τη Βεγγάζη: Η άστοχη επιλογή του Ευρωπαίου Επιτρόπου, το «παζάρι» Χαφτάρ και το αμείωτο «τσουνάμι» μεταναστών
«Γαλάζια» στελέχη, επεσήμαιναν γιατί δεν υπήρξε συνεννόηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και Μετανάστευσης δεδομένου ότι ο Γιώργος Γεραπετρίτης είχε επιλέξει να επισκεφτεί πρώτα στη Βεγγάζη
Ο Χαλίφα Χαφτάρ 3
Χατζηδάκης για μεταναστευτικό: Η Ελλάδα δε θα γίνει ξέφραγο αμπέλι, ειδικότερα στο μέσον της τουριστικής περιόδου
«Η Λιβύη πρέπει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να αγνοήσει τον παράγοντα Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι ο δρόμος για την όποια οικονομική στήριξη της Λιβύης περνάει και από την Αθήνα»
Ο Κωστής Χατζηδάκης 12
Ο Χάφταρ χαρακτήρισε ανεπιθύμητη την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία - Διπλωματική κρίση με τη Λιβύη και συνάντηση Μητσοτάκη με Πλεύρη στο Μαξίμου
Εκτιμάται ότι αυτή η πρωτοφανής κίνηση έγινε επειδή η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία πήγε πρώτα στην Τρίπολη, όπου εδρεύει η κυβέρνηση που έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ
Χαλίφα Χάφταρ 142