Site icon NewsIT

Άσυλο… να κρυφτεί ψάχνει ο μισός ΣΥΡΙΖΑ

18.04.2015 | 18:15
Άσυλο… να κρυφτεί ψάχνει ο μισός ΣΥΡΙΖΑ

Μούδιασε και κόπηκε στα δύο ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την επιχείρηση εκκένωσης της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ, που τελούσε υπό κατάληψη επί 19 ημέρες. “Δεν τίθεται θέμα ασύλου” επιμένει ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιάννης Πανούσης. Για “ωμή παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου” μιλάει ο Μανώλης Γλέζος. Μια ωραία ατμόσφαιρα...  

“Άλλο πράγμα να πει κάποιος ότι μπορούσε να γίνει διαφορετική διαχείριση κι άλλο ότι πρόκειται για άσυλο”, δήλωσε ο Γιάννης Πανούσης μετά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών για το μεταναστευτικό.

“Το ‘άσυλο’ συσμπεριλαμβάνεται σε έναν πανεπιστημιακό νόμο, αφορά συγκεκριμένα πρόσωπα, λειτουργίες και χώρους. Δεν είναι κοινωνικό άσυλο. Δεν μπορεί να μπει ο καθένας. Δεν μπορούμε να βάλουμε 100 μετανάστες μέσα στο πανεπιστήμιο. Και προφανώς δεν έχει ασυλία. Δεν υπάρχει ένας χώρος όπου μπορεί να μπαίνει μέσα ο καθένας και να εγκληματεί. Άρα θα ήθελα να ακούσω σοβαρά αυτές τις απόψεις και όχι αυτό που ειπώθηκε. Ότι αυτούς που βρήκαμε μέσα και που έκαναν κατάληψη χωρίς τη συναίνεση των πρυτανικών αρχών, μπήκαν έτσι σε ένα ξένο σπίτι, κάθησαν και σταμάτησαν όλες τις λειτουργίες. Ήταν μεγάλοι στην ηλικία”, υποστήριξε ο κ. Πανούσης.

Αντίθετη άποψη έχει ο Μανώλης Γλέζος που εκφράζει περισσότερο την Αριστερή Πτέρυγα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Μανώλης Γλέζος χαρακτήρισε την επιχείρηση εκκένωσης “ωμή παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου”, “αδειάζοντας” τον Γιάννη Πανούση, ενώ έριξε ευθύνες και στους Πανεπιστημιακούς, λέγοντας: “Απορώ πώς, μέσα σε 19 μέρες κατάληψης, δεν βρέθηκε ούτε μια μικρή ομάδα καθηγητών, από αυτούς μάλιστα που υπεραμύνονται του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων, να μπουν στην Πρυτανεία και να συνομιλήσουν με τους καταληψίες, ασκώντας τον αυτονόητο έλεγχο που οφείλουν στο χώρο όπου λειτουργούν και διδάσκουν”.

 

Ολόκληρο το κείμενο του Μανώλη Γλέζου
“Η εκκένωση του Πανεπιστημίου Αθηνών από τους συνολικά δεκατέσσερις (14) αυτοαποκαλούμενους «αντιεξουσιαστές», υπό των αστυνομικών δυνάμεων, αποτελεί ξεκάθαρα ωμή παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου.
Απορώ πώς, μέσα σε 19 μέρες κατάληψης, δεν βρέθηκε ούτε μια μικρή ομάδα καθηγητών, από αυτούς μάλιστα που υπεραμύνονται του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων, να μπουν στην Πρυτανεία και να συνομιλήσουν με τους καταληψίες, ασκώντας τον αυτονόητο έλεγχο που οφείλουν στο χώρο όπου λειτουργούν και διδάσκουν.
Οι εκπαιδευτικοί ασκούν λειτούργημα, και μάλιστα ιερό, γιατί, πέραν των γνώσεων (οφείλουν να) διδάσκουν ήθος δημοκρατικό, κοινωνική αλληλεγγύη και συμπεριφορά, καθώς και πανανθρώπινες αξίες.
Αντί, λοιπόν, όλοι αυτοί να βρίσκονται στο Πανεπιστήμιο, όπως όφειλαν, διαγκωνίζονταν στα ΜΜΕ, κάνοντας εκκλήσεις προς την Πολιτεία να εκδιώξει τους καταληψίες.

Αλλά πού απευθύνονταν; Στην αστυνομία και στις δικαστικές αρχές; Μα οι καθηγητές πριν απ’ όλους θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι δεν είναι δουλειά ούτε της αστυνομίας ούτε των δικαστικών αρχών να εμπλέκονται στα των Πανεπιστημίων. Άλλωστε είναι οι ίδιοι που κόπτονται για το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων.

Πώς έχουν, επιτέλους, στο μυαλό τους αυτό το περίφημο Αυτοδιοίκητο;

Θα μπορούσα να μιλήσω και για την ευθύνη των ίδιων των φοιτητών, που επίσης υπερασπίζονται (και καλά κάνουν) το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων, αλλά θεωρώ ότι η ευθύνη των καθηγητών τους είναι σαφώς μεγαλύτερη.

Τέλος, υπάρχουν ευθύνες και στην, πολυπληθή πλέον, κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, για να μην πω και την κυβέρνηση την ίδια.

Πολλοί οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι ανάμεσά τους. Γιατί όλοι αυτοί, που άλλοτε κατήγγελλαν κάθε απόπειρα κατάλυσης του πανεπιστημιακού ασύλου, σήμερα σιωπούν και ως χτες αδρανούσαν, περιοριζόμενοι στο ρόλο θεατών;

Οι αρχές της δημοκρατίας δεν μπορούν να είναι «α λα καρτ», ανάλογα με το ποιος κυβερνά. Χρέος μας είναι να υπερασπιστούμε χωρίς ταλαντεύσεις το πανεπιστημιακό άσυλο και να κατανοήσουμε ότι δεν καταλαμβάνεται, δεν ιδιωτικοποιείται και βεβαίως δεν χρησιμοποιείται ως χώρος βίας και τρομοκρατίας από καμιά πλευρά. Και οι μόνοι αρμόδιοι να το υπερασπίζονται είναι οι καθηγητές και οι φοιτητές.

Μανωλης Γλεζος
Βρυξέλλες, 18 Απριλίου 2015″

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version