Πολιτική

Αβεβαιότητα για την κυβέρνηση – Πέφτει και η Αριστερά σύμφωνα με την Public Issue

Την αβεβαιότητα των Ελλήνων για τα πρώτα βήματα της νέας κυβέρνησης και την ικανότητά της να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας καταδεικνύει το νέο Βαρόμετρο της Public Issue για την Καθημερινή και τον ΣΚΑΪ.

Παράλληλα η έρευνα φανερώνει μία γενικευμένη έλλειψη ικανοποίησης για το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και την βελτίωση της εικόνας Δεξιών πολιτικών αρχηγών και κομμάτων, ανεξάρτητα από το εάν ανήκουν στο «Μνημονιακό» ή το «Αντιμνημονιακό» στρατόπεδο.

Αναλυτικά, όσον αφορά την πρώτη εντύπωση των ψηφοφόρων για τη νέα κυβέρνηση, το 45% δηλώνει πως έχει διαμορφώσει μία μάλλον θετική εντύπωση, ενώ το 43% έχει σχηματίσει μία μάλλον αρνητική εντύπωση.

Σε ακόμα πιο ρηχά νερά κινείται η αξιωματική αντιπολίτευση, με το 56% να έχει μία μάλλον αρνητική εντύπωση για το έως τώρα έργο του ΣΥΡΙΖΑ και μόλις το 31% να τηρεί μία μάλλον θετική εντύπωση.

Ανάμικτα καταγράφονται τα αισθήματα του εκλογικού σώματος και στο ερώτημα εάν η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα, με το 28% να απαντά σίγουρα όχι, το 23% να εκτιμά μάλλον όχι, το 35% να δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξο απαντώντας μάλλον ναι και μόλις το 12% να δηλώνει με βεβαιότητα σίγουρα ναι.

Συνολικά, το 51% εμφανίζεται απαισιόδοξο (σίγουρα/μάλλον όχι) ενώ το 47% δηλώνει αισιόδοξο (σίγουρα/μάλλον ναι) για την ικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα προβλήματα.

Παρά τα μικτά πρόσημα που έχει αποσπάσει έως τώρα η κυβέρνηση, το μεγαλύτερο μέρος των ελλήνων πολιτών εμφανίζεται ανικανοποίητο από το εκλογικό αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου, εξακολουθώντας μάλιστα να δηλώνει απαισιόδοξο για την κατεύθυνση της χώρας.

Ειδικότερα, το 40% των πολιτών αισθάνεται καθόλου ικανοποιημένο από το αποτέλεσμα, ενώ το 33% είναι λίγο ικανοποιημένο. Στον αντίποδα, μονάχα το 4% δηλώνει πολύ ικανοποιημένο και το 21% εμφανίζεται αρκετά ικανοποιημένο. Η δυσαρέσκεια αυτή ακολουθεί, σε γενικές γραμμές, την εικόνα που διαμορφώθηκε και έπειτα από τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Συνάμα, το 66% εκτιμά πως τα πράγματα στην Ελλάδα οδεύουν προς τη λάθος κατεύθυνση, ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι στο προεκλογικό Βαρόμετρο του Μαΐου το εντυπωσιακό 86% ενστερνιζόταν αυτή την άποψη.

Η δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων αντανακλάται και στη χαμηλή εμπιστοσύνη που τρέφουν για την ικανότητα των πολιτικών κομμάτων να κυβερνήσουν τη χώρα. Χαρακτηριστικά, το 39% των πολιτών δηλώνει πως δεν εμπιστεύεται κανένα κόμμα για το έργο της διακυβέρνησης, με τη Νέα Δημοκρατία να χαίρει της εμπιστοσύνης του 28%, ακολουθούμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ (αμφότεροι 17%) και το ΠΑΣΟΚ (15%). Καμία από τις υπόλοιπες παρατάξεις δεν έλαβε ποσοστό μεγαλύτερο του 5%.

Παρά το χαμηλό μερίδιο εμπιστοσύνης που απολαμβάνει η ΔΗΜΑΡ όσον αφορά το έργο της διακυβέρνησης, παραμένει, όπως και προεκλογικά, το κόμμα με τη μεγαλύτερη δημοτικότητα (60%), ακολουθούμενη από τη ΝΔ (49%) και τον ΣΥΡΙΖΑ (46%).

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι, σε σχέση με το Βαρόμετρο Μαΐου, σχεδόν όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς, με εξαίρεση το ΠΑΣΟΚ, σημειώνουν μείωση της δημοτικότητάς τους, ενώ αντίθετα όλα τα Δεξιά κόμματα ανεβαίνουν ή παραμένουν στάσιμα. Τη μεγαλύτερη άνοδο σε δημοτικότητα σημειώνει η Νέα Δημοκρατία (12%) ενώ αύξηση της τάξης του 8% καταγράφεται για τη Χρυσή Αυγή.

Παρόμοια πτώση της Αριστεράς και άνοδος της Δεξιάς παρατηρείται και στο πεδίο της δημοφιλίας των πολιτικών αρχηγών, με τον Αντώνη Σαμαρά να αυξάνει τη δημοτικότητά του κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες, τον Νικόλαο Μιχαλολιάκο να απολαμβάνει άνοδο 5% και τον Πάνο Καμμένο να αυξάνει τη δημοφιλία του κατά 3%.

Αντίθετα, πτώση μεταξύ 2 και 3 μονάδων παρατηρείται στη δημοτικότητα όλων των αρχηγών της Αριστεράς, πλην του Ευάγγελου Βενιζέλου, που παραμένει στάσιμος. Πρώτος παραμένει ο κ. Κουβέλης (64%), αφήνοντας δεύτερο τον πρωθυπουργό (50%).

Η ίδια εικόνα διαμορφώνεται και στο ερώτημα καταλληλότητας των πολιτικών αρχηγών για την πρωθυπουργία, με τον κ. Σαμαρά να απολαμβάνει την υποστήριξη του 25% (αύξηση 5 μονάδων από το Βαρόμετρο Μαΐου), αφήνοντας δεύτερο τον Αλέξη Τσίπρα (18%, πτώση 4 μονάδων) και τρίτο τον κ. Βενιζέλο (10%, πτώση 6 μονάδων).

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Βία ανηλίκων: Kids Wallet, κοινωνική εργασία στο σχολείο και δημιουργία τεχνικών γυμνασίων – Όλα τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν
Το Kids Wallet είναι διαθέσιμο από τις 12:00 το μεσημέρι ενώ μέσα στα μέτρα που προτείνονται είναι η κοινωνική εργασία στο σχολείο αντί αποβολών και η δημιουργία τεχνικών γυμνασίων
Μαθητές στο προαύλιο σχολείου 6
Άκης Σκέρτσος για βία ανηλίκων: Σήμερα θα παραδοθεί το Kids Wallet – Φιλοδοξία μας να θεσπιστούν τα 15 έτη ηλικία για την ψηφιακή ενηλικίωση
«Φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να θεσπιστεί το έτος ψηφιακής ενηλικίωσης, όπου τα 15 έτη να οριστούν ως το κατώφλι όπου ένας έφηβος θα μπορεί μόνος του να κάνει κάποιες επιλογές»
Ο Άκης Σκέρτσος
Ο ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει το βάρος στα Τέμπη για να σταματήσει τις διαρροές προς την Ζωή Κωνσταντοπούλου
Από σήμερα αναμένεται να λάβουν γνώση  της υπόθεσης και άλλοι βουλευτές -δικηγόροι στο επάγγελμα- καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί εφόσον αποφασίσει να καταθέσει πρόταση για προανακριτική να είναι πλήρως τεκμηριωμένη
Τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου 1
Τι σηματοδοτεί η απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη να αφήσει τον Χάρη Δούκα εκτός «πρωινού καφέ»
Η απουσία του δημάρχου έχει την σημασία της καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε να βάλει στο όργανο αυτό τους δύο από τους τρεις εσωκομματικούς του αντιπάλους
Ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας 1
Με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις το Μέγαρο Μαξίμου: Στόχος το 32% μετά τη ΔΕΘ και ο ρόλος του Κώστα Καραμανλή
Σήμερα, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο Μαξίμου, θα παρουσιάσουν την Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Βίας και της Παραβατικότητας των Ανηλίκων
Το Μέγαρο Μαξίμου