Πολιτική

Αυτά προβλέπει η ρύθμιση που καταργεί το άσυλο – Ποιες οι διαφορές με τον νόμο Διαμαντοπούλου

Ποιες αλλαγές φέρνει η κατάργηση του ασύλου. Οι διαφορές με τον νόμο Διαμαντοπούλου. Τι αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης.

Ένα τηλεφώνημα θα είναι πλέον αρκετό, προκειμένου οι αρμόδιες Αρχές να μπορούν να παρέμβουν στους χώρους των Πανεπιστημίων, σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για το άσυλο.

Αυτό σημαίνει ότι οι Αρχές θα ασκούν ελεύθερα τις νόμιμες αρμοδιότητές τους, είτε κληθούν από κάποιο μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας είτε από κάποιον πολίτη, όπως άλλωστε συμβαίνει σε οποιονδήποτε χώρο που τελούνται αξιόποινες πράξεις.

Αυτή είναι και η σημαντική διαφορά σε σχέση με το νόμο Διαμαντοπούλου, αποτυπώνοντας τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην ανάπτυξη των Πανεπιστημίων σε περιβάλλον εύρυθμης λειτουργίας.

Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με τον νόμο Διαμαντοπούλου

Κυβερνητικό στέλεχος σημείωνε χαρακτηριστικά πως «ο λόγος που σήμερα ο νόμος Διαμαντοπούλου κρίνεται ανεπαρκής είναι το γεγονός πως προέβλεπε την κατάργηση του αξιόποινου για αδικήματα που τελούνταν εντός του χώρου του Πανεπιστημίου, αλλά δεν κάλυπτε τις περιπτώσεις που οι δράστες έκαναν τις παράνομες πράξεις στο εξωτερικό του Πανεπιστημίου και στη συνέχεια κατέφευγαν στο εσωτερικό, έτσι ώστε να αποφύγουν τη δίωξη».

Το ίδιο στέλεχος συμπλήρωνε πως στο σημείο αυτό έρχεται να προστεθεί η ρύθμιση του νέου νόμου, ο οποίος αποτελεί πολιτική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη και προβλέπει την πλήρη κατάργηση του ασύλου.

Για παράδειγμα, με τον νόμο Διαμαντοπούλου, αν κάποιος έμπορος ναρκωτικών, ο οποίος δρούσε στο εξωτερικό ενός ιδρύματος, στη συνέχεια εισερχόταν στο εσωτερικό του, δεν μπορούσε να συλληφθεί, καθώς ο νόμος τον προστάτευε, αφού δεν μπορούσαν οι Αρχές να εισβάλλουν στο εσωτερικό του πανεπιστημιακού ιδρύματος. Τώρα, με τον νόμο που προωθεί η κυβέρνηση, ο έμπορος θα συλλαμβάνεται ανεξαρτήτως του αν η αξιόποινη πράξη έγινε εντός ή εκτός του χώρου του Πανεπιστημίου.

Σε κάθε περίπτωση, σαφής είναι η πρόθεση της κυβέρνησης για την προστασία των φοιτητών και φυσικά του προσωπικού των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που είτε οι ίδιοι έχουν γίνει μάρτυρες των γεγονότων που εκτυλίσσονται ευρύτερα στον χώρο είτε ακόμη χειρότερα έχουν πέσει θύματα βίας.

Όμως, η νέα ρύθμιση αντικαθιστά και το ισχύον πλαίσιο που ψηφίστηκε επί υπουργίας Γαβρόγλου, καθώς διευρύνει τα όρια επέμβασης των Αρχών. Έως σήμερα επιτρέπεται η επέμβαση στο εσωτερικό ιδρύματος πρωτίστως για το Πυροσβεστικό Σώμα και αυτεπαγγέλτως σε άλλες Αρχές μόνο σε περιπτώσεις κακουργημάτων και εγκλημάτων κατά ζωής. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, οι αρμόδιες Αρχές μπορούσαν να παρέμβουν μόνο μετά από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, σε όλα τα παραπάνω μπαίνει ένα τέλος, καθώς με τη νέα ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο διυπουργικό νομοσχέδιο, σηματοδοτείται το νέο κεφάλαιο που ανοίγει για την προστασία του ακαδημαϊκού ασύλου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Πιο κοντά το ΠΑΣΟΚ στην πρόταση Προανακριτικής για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Η περίπτωση του βουλευτή Μανώλη Χνάρη
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρωτήθηκε από τον Νίκο Ευαγγελάτο εάν συμπεριλαμβάνετε στην δικογραφία και ο βουλευτής Μανώλης Χνάρης, ο οποίος είναι και στενός συνεργάτης του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ
Ο Νίκος Ανδρουλάκης
Επιχείρηση damage control με ανάληψη ευθύνης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και ο κίνδυνος μιας νέας δικογραφίας από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι θα καταλογιστούν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά στους πραγματικούς δικαιούχους
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
«Ανακριβή τα δημοσιεύματα για ακύρωση του διορισμού της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ ως πρέσβειρας στην Ελλάδα» λέει το State Department
«Προσβλέπουμε στην Κίμπερλι Γκίλφοϊλ για την προώθηση της ατζέντας ''Πρώτα η Αμερική'' στην εξωτερική πολιτική υπό την ιδιότητά της ως πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα»
H Κίμπερλι Γκίλφοϊλ 1
Παύλος Μαρινάκης για ΕΡΤ: Αυξήσεις, σύγχρονη οργάνωση, επιβράβευση και αξιοποίηση στελεχών
Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, βελτίωση της εισπραξιμότητας του ανταποδοτικού τέλους με κυριότερη τον έλεγχο από ορκωτούς ελεγκτές, των καταστάσεων που παραδίδουν οι πάροχοι ενέργειας
Παύλος Μαρινάκης 1