Site icon NewsIT

Bloomberg: Κλείστε την αξιολόγηση – Δώστε τη δόση στην Ελλάδα

08.02.2017 | 06:34
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

- Κριτική στην στάση ΕΕ και ΔΝΤ απέναντι στην Ελλάδα και το κλείσιμο της αξιολόγησης από το Bloomberg - “Η Ελλάδα έχει κάνει προσπάθειες, δώστε της την δόση” λέει ο αρθρογράφος - Καλεί τους θεσμούς να μην τραβήξουν την διαπραγμάτευση μέχρι το καλοκαίρι γιατί “τότε θα είναι αργά”

Μια ακόμη φωνή που έρχεται από τον διεθνή οικονομικό Τύπο, καλεί τόσο την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, να λύσουν τις διαφορές τους και να δώσουν λύση στο ζήτημα της Ελλάδας, πριν να είναι αργά.

Ολόκληρο το κείμενο του Μαρκ Γκίλμπερτ, όπως δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του πρακτορείου Bloomberg:

«Η Ελλάδα είναι πάλι στη δημοσιότητα για όλους τους λάθος λόγους. Η διαμάχη μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΕ απειλεί να αποτρέψει μία συμφωνία διάσωσης στις 20 Φεβρουαρίου, όποτε θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Και οι δύο πλευρές πρέπει να παραδεχθούν τις προσπάθειες που έχει κάνει η Ελλάδα για να ενισχύσει τα φορολογικά έσοδα, να πουλήσει δημόσια περιουσία και να επαναφέρει την οικονομία στην ανάπτυξη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να υπογράψει την επόμενη ενίσχυση, ανοίγοντας το δρόμο για τα ελληνικά ομόλογα να μπουν στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ. Υπάρχει ο κίνδυνος, να συρθεί η συζήτηση έως το καλοκαίρι, όταν οι δόσεις αποπληρωμής του χρέους θα εντείνουν την πορεία προς το αδιέξοδο.

Συνολικά, η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει 23 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος Αυγούστου, σύμφωνα με το Bloomberg. Το χειρότερο είναι πως τον Ιούλιο, η χώρα πρέπει να αποπληρώσει στους δανειστές της, 8 δισεκατομμύρια.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται στα ύψη εν μέσω της σύγχυσης. Τα διετή ανέβηκαν στο 9.74%, κάνοντας άλμα δύο ποσοστιαίων μονάδων σε δύο μόλις εβδομάδες, ενώ το δεκαετές έφτασε σε υψηλό τριμήνου με 7.84%. Σε δύο επισκέψεις στην Αθήνα, το 2015 και στα τέλη του 2016, Έλληνες αξιωματούχοι μου επανέλαβαν ότι η επιστροφή των τραπεζικών καταθέσεων θα ανανέωναν την εγχώρια αυτοπεποίθηση για το οικονομικό μέλλον της χώρας. Δυστυχώς, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

Τον Δεκέμβρη, οι Έλληνες απέσυραν 3.5 δισεκατομμύρια ευρώ από το τραπεζικό σύστημα, οδηγώντας το σύνολο των καταθέσεων σε ιστορικό χαμηλό από τον Νοέμβρη του 2015. Έτσι το 2016 ήταν η τρίτη συνεχόμενη χρονιά εκροών από το τραπεζικό σύστημα, με το 1,6% να αποσύρεται. Την τελευταία δεκαετία η πορεία των καταθέσεων, είναι η εξής:

 

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ συνεδρίασε τη Δευτέρα για να συζητήσει για την Ελλάδα, με την ανακοίνωση που εκδόθηκε να δείχνει αυξανόμενες διαφορές για το τι πρέπει να γίνει το επόμενο διάστημα.Οι περισσότεροι εκτελεστικοί διευθυντές συμφώνησαν με τα βασικά σημεία της αξιολόγησης των στελεχών του Ταμείου, ενώ κάποιοι διευθυντές είχαν διαφορετικές απόψεις για τη δημοσιονομική πορεία και τη βιωσιμότητα του χρέους. Αν και οι περισσότεροι διευθυντές θεώρησαν αποδεκτό ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, κάποιοι τάχθηκαν υπέρ ενός πλεονάσματος 3,5%, ένα επίπεδο που λίγες χώρες έχουν επιτύχει ποτέ και που φαίνεται απίθανο να επιτύχει η Ελλάδα. Το ΔΝΤ το προηγούμενο διάστημα έμενε προσκολλημένο στο σενάριο του 1,5%, το οποίο δεν θα προϋπέθετε πρόσθετα μέτρα λιτότητας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιστεύει όμως ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μπορεί να επιτευχθεί.

Οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας θέλουν το ΔΝΤ να εγκρίνει την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος πριν προχωρήσουν στην εκταμίευση της επόμενης δόσης. Το ΔΝΤ, ωστόσο, βλέπει την ανάγκη για “εξορθολογισμό των συνταξιοδοτικών δαπανών”, διεύρυνση της βάσης για τη φορολογία φυσικών προσώπων και επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αναφορικά με τις ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Επανέλαβε, επίσης, την έκκλησή του για ελάφρυνση του χρέους, δηλώνοντας ότι “η περαιτέρω ελάφρυνση θα χρειασθεί για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους”, καθώς προβλέπει ότι αυτό θα αυξηθεί στο 275% του ΑΕΠ το 2060 από 181% φέτος. Χωρίς την αναγνώριση από τους πιστωτές της Ελλάδας ότι η δυνατότητα της οικονομίας της “να επιτυγχάνει πλεονάσματα στον προϋπολογισμό είναι περιορισμένη και ότι χρειάζεται περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, η Ελλάδα θα παραμείνει μία περίπτωση χωρίς ελπίδα”.

ΠΗΓΗ: Bloomberg

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version