Πολιτική

Απέξω απέξω θα συζητήσουν το πολυνομοσχέδιο στο υπουργικό – Μόνο τις κόκκινες γραμμές

Μια νέα και σοβαρή εξέλιξη προέκυψε τις τελευταίες ώρες καθώς ενώ όλοι περίμεναν να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο το πολυνομοσχέδιο, τελικά αυτό δεν φαίνεται ότι θα γίνει!

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση εμμένει στις «κόκκινες γραμμές» της. Όχι μόνο για λόγους πολιτικής αλλά και για λόγους κοινωνικού και οικονομικού ορθολογισμού.

Σημειώνουν ότι, «κόκκινες γραμμές για την κυβέρνηση παραμένουν τα εργασιακά, η μείωση μισθών/συντάξεων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, η αύξηση του ΦΠΑ. Η κυβέρνηση δεν έχει την λαϊκή εντολή να φέρει μια συμφωνία που θα εκφεύγει από τα όρια των κόκκινων γραμμών και γι’ αυτό δεν θα το πράξει. Η κυβέρνηση εμμένει σε μια συμφωνία χωρίς τα εγκλήματα του μνημονιακού παρελθόντος».

Ανέφεραν ότι στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο που θα γίνει στις 5 στην Βουλή, θα υπάρξει ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας, θα επιβεβαιωθούν οι «κόκκινες γραμμές», θα συζητηθούν τα νομοσχέδια για την Παιδεία και τον Αθλητισμό, ενώ θα υπάρξει ενημέρωση και για τις τηλεοπτικές άδειες.

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου ανέφεραν ακόμα ότι το κλίμα είναι θετικό στις Βρυξέλλες και θα συνεχιστούν και σήμερα οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group.

Αποφασισμένος ο Τσίπρας για την επίτευξη συμφωνίας….

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται αποφασισμένος για την επίτευξη της συμφωνίας και γι’ αυτό το λόγο να συγκρουστεί με όσους εντός κυβέρνησης ή κόμματος θέσουν εμπόδια ιδεολογικά και πολιτικά (βλ. άρθρο Π. Λαφαζάνη), “θυσιάζοντας” στην παρούσα φάση ακόμη ακόμη και μια σειρά προεκλογικών δεσμεύσεων.

Πάντως κυβερνητικές πηγές λένε ότι το πολυνομοσχέδιο δεν αναιρεί βασικές “κόκκινες γραμμές” σε ασφαλιστικό, εργασιακά, συντελεστές ΦΠΑ και δεν υιοθετεί λογικές “ξεπουλήματος” της δημόσιας περιουσίας και δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε φορολογικά μέτρα με στόχο την αύξηση των εσόδων και γι΄αυτό το λόγο πιθανότατα να μην καταργηθεί από φέτος ο ΕΝΦΙΑ.

Οι τεχνοκράτες των “θεσμών” αναμένουν τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να περάσουν από από το μικροσκόπιο τους το πολυνομοσχέδιο, με ευρωπαίους αξιωματούχους να εξακολουθούν να έχουν αμφιβολίες και να πιέζουν για μεταρρυθμίσεις στη βάση του mail Χαρδούβελη και την Αθήνα να επιχειρεί να ισορροπήσει μεταξύ “προεκλογικών δεσμεύσεων” και “προσαρμογής στον ρεαλισμό”

Το αν θα αναλάβει τελικά η κυβέρνηση Τσίπρα το πολιτικό κόστος μένει να το δούμε μέσα στα προσεχή 24ωρα με τα κορυφαία στελέχη πάντως του κυβερνώντος κόμματος, μηδέ εξαιρουμένου του πρωθυπουργού, να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο λαό αν εταίροι και δανειστές επιμείνουν, σε μια “τελική συμφωνία” τον Ιούνιο που θα είναι επί της ουσίας το “Μνημόνιο 3”.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΑΘΙΑΣ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με την ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής: Η Ελλάδα ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός
«Η απρόσκοπτη και μεγάλης κλίμακας βοήθεια παραμένει απαραίτητη για την ανακούφιση των δεινών των αμάχων στη Γάζα», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εξωτερικών
Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης
Διπλωματικές πηγές για Γάζα: Η Ελλάδα στηρίζει θεσμικά και όχι μέσω πρωτοβουλιών δωρητών τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας
«Με πρωτοβουλία της Ελλάδας ως προεδρεύουσας στο Συμβούλιο Ασφαλείας τον μήνα Μάιο, συζητείται την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη το θέμα της προστασίας των αμάχων»
Υπουργείο Εξωτερικών 1
«Ψήνεται» κοινό αίτημα ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς για προανακριτική για τον Κώστα Καραμανλή - Διχασμένη η Κουμουνδούρου για τις ευθύνες Μητσοτάκη
Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν ωστόσο τα επόμενα εικοσιτετράωρα  όταν θα συνεδριάσουν οι νομικοί των δύο κομμάτων προκειμένου να συντάξουν το τελικό κείμενο το οποίο θα κατατεθεί την Δευτέρα
Ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Αλέξης Χαρίτσης