Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Δένδιας: «Το Σαν Μαρίνο θα ψηφίσει Ελλάδα στην προσπάθεια εκλογής μας ως μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ»

Δένδιας: «Το Σαν Μαρίνο θα ψηφίσει Ελλάδα στην προσπάθεια εκλογής μας ως μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ»

Ο Νίκος Δένδιας αποκάλυψε μετά την επίσκεψή του στο Σαν Μαρίνο, ότι το ευρωπαϊκό κρατίδιο δεσμεύτηκε ότι θα ψηφίσει την Ελλάδα στην προσπάθεια εκλογής της χώρας μας ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Νίκος Δένδιας ήταν ο πρώτος Έλληνας ΥΠΕΞ, που έκανε ποτέ επίσημη επίσκεψη στο Σαν Μαρίνο.

Λίγο μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του στο Σαν Μαρίνο, ο Νίκος Δένδιας μίλησε για τα θέματα που συζήτησε με τις αρχές της χώρας. Επίσης, έκανε και την αποκάλυψη για την στήριξη του Σαν Μαρίνο στην προσπάθεια που θα κάνει η Ελλάδα για να εκλεγεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αναλυτικά ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας ανέφερε:

«Μόλις ολοκληρώθηκε η επίσκεψή μου στο Σαν Μαρίνο, η πρώτη επίσκεψη Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στην ιστορία της χώρας. Μια επίσκεψη χρήσιμη διότι είχαμε την δυνατότητα να ανταλλάξουμε απόψεις σε μια σειρά από ζητήματα, είτε σε πολιτικές διαβουλεύσεις, για τις οποίες έχω υπογράψει το σχετικό μνημόνιο, είτε για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Θα ήθελα να θυμίσω ότι το Σαν Μαρίνο έχει επιβάλλει ακριβώς τις ίδιες κυρώσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί το Σαν Μαρίνο έχει μια πολύ καθαρή θέση στα θέματα της εδαφικής ακεραιότητας, της ανεξαρτησίας και της μη χρήσης βίας.

Από εκεί και πέρα ήταν κάτι το ιδιαίτερα ευχάριστο σήμερα διότι μου επιδόθηκε η Νότα επί τη βάσει της οποίας το Σαν Μαρίνο δεσμεύτηκε ότι θα ψηφίσει υπέρ της Ελλάδας στην προσπάθεια μας να εκλεγούμε μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Πριν έρθω στο Σαν Μαρίνο είχα επισκεφθεί τη Βενετία, το Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών σπουδών, το οποίο στεγάζει μια τεράστια ελληνική βιβλιοθήκη, πολύ σημαντική για την ιστορία της πατρίδας μας και των Επτανήσων, και, επίσης, μεγάλο αριθμό εικόνων Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής εποχής, ιδιαίτερα σημαντικών.

Στο πλαίσιο αυτό, είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με την Διοίκηση του Ινστιτούτου και να γίνω δεκτός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πολύκαρπο, με τον οποίο συζητήσαμε πώς θα μπορούσε το Υπουργείο Εξωτερικών, που εποπτεύει το Ινστιτούτο, να διευκολύνει την περαιτέρω ανάπτυξή του».

Η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη χώρα ξεκίνησε με τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών του Σαν Μαρίνο, Λούκα Μπεκάρι. Η συζήτηση των δύο υπουργών Εξωτερικών εστιάστηκε στη διμερή συνεργασία, τις σχέσεις ΕΕ-Αγίου Μαρίνου, καθώς και τις διεθνείς και τις περιφερειακές εξελίξεις.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της συνεργασίας εντός των διεθνών οργανισμών, ο Άγιος Μαρίνος δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το 2025-26.

Σημειώνεται πως η επίσκεψη του Νίκου Δένδια έγινε σε συνέχεια της υπογραφής του Μνημονίου Κατανόησης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις, που υπέγραψαν τον Δεκέμβριο του 2021 οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΟΑΣΕ στη Στοκχόλμη.

Η επίσκεψη στη Βενετία

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών επισκέφτηκε το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας, το οποίο είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ) που υπάγεται στη γενική εποπτεία του υπουργείου Εξωτερικών. Κατατάσσεται ανάμεσα στα πέντε (εξαιρουμένων του Αγίου Όρους και της Εθνικής Βιβλιοθήκης) ελληνικά ιδρύματα με τις μεγαλύτερες συλλογές παλαιτύπων, ενώ αποτελεί και το μοναδικό επιστημονικό ίδρυμα της Ελλάδας στο Εξωτερικό.

Στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας και στο Μουσείο Εικόνων, συναντήθηκε με τον πρόεδρο, καθηγητή Βασίλειο Κουκουσά, καθώς και με υποτρόφους του Ινστιτούτου, ενώ στο πλαίσιο της επίσκεψης κόπηκε η πρωτοχρονιάτικη πίτα από τον υπουργό Εξωτερικών, παρουσία του μητροπολίτη Ιταλίας και Εξάρχου Νότιας Ευρώπης, Πολύκαρπου.

Εν συνεχεία, είχε συνάντηση με τον μητροπολίτη. Επισημαίνεται πως η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Βενετίας είναι η αρχαιότερη κοινότητα της ελληνικής διασποράς στον δυτικό κόσμο και αποτελεί την πλέον ιστορική κοινότητα των Ελλήνων, με συνεχή παρουσία και δράση πέντε αιώνων.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις