Η φθινοπωρινή Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. ολοκληρώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες και αποτελεί ουσιαστικά την αφετηρία του Γολγοθά που έχει μπροστά της η κυβέρνηση Σαμαρά μέχρι τη χειμερινή Σύνοδο Κορυφής στις 18 Δεκεμβρίου, όπου η ελληνική κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι θα σηματοδοτήσει την έξοδο από το Μνημόνιο 2 και την..."συνετή είσοδό της χώρας στη κανονικότητα".
Στην συνάντηση Σαμαρά-Γιούνκερ που πραγματοποιήθηκε χθες σύμφωνα με πληροφορίες έγινε μια πρώτη προσέγγιση των όρων και των τεχνικών χαρακτηριστικών αυτής της μετάβασης από την εποχή του μνημονίου στο… “νέο πρόγραμμα” ή στο “μίνι μνημόνιο” με το ΔΝΤ σε ρόλο “τεχνικού συμβούλου”, που θα στηρίζεται σε μια προληπτική γραμμή πιστωτικής στήριξης, η οποία θα είναι προς αξιοποίηση, εάν και εφόσον η χώρα μας πέφτει έξω στους δημοσιονομικούς στόχους.
Μάλιστα, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, οι εταίροι και δανειστές δεν σκοπεύουν να ζητήσουν υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ στην όποια συμφωνία υπάρξει, πετώντας ουσιαστικά το μπαλάκι στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στη διαχείριση του “νέου προγράμματος” ως κυβέρνηση, εάν και εφόσον βέβαια η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές λόγω μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και ο ΣΥΡΙΖΑ νικήσει και σχηματίσει κυβέρνηση, είτε αυτοδύναμος ή συνεργαζόμενος με άλλες πολιτικές δυνάμεις.
Η πορεία πάντως εξόδου από το μνημόνιο δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα για την κυβέρνηση Σαμαρά, καθώς καλείται μέσα σε δύο μήνες να πείσει τους εταίρους-δανειστές, ότι προχωρεί το σχέδιο μεταρρυθμίσεων (εργασιακό, ασφαλιστικό, απολύσεις…) και παράλληλα θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή ο Προϋπολογισμός για το 2015 και η τρόικα θα έχει αξιολογήσει θετικά την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι αν όλα πάνε κατ’ ευχή, πριν από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα έχει διαμορφωθεί ένα συνολικό και ισχυρό πακέτο εξόδου από το μνημόνιο υπό την προστασία των ευρωπαϊκών μηχανισμών, ενώ από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρχει ένα “θολό” σχέδιο Β’, γεγονός που μπορεί να αλλάξει την κατάσταση, όπως είπε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο Ευάγγελος Βενιζέλος΄, μετά την τελευταία συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, παρακολουθεί τις εξελίξεις, εμμένει στη θέση του ότι δεν “υπογράφει” καμία δέσμευση που θα αναλάβει η κυβέρνηση Σαμαρά, τονίζοντας ότι επί των διλημμάτων ο λαός θα αποφασίσει και θα δώσει την εντολή εξόδου από το μνημόνιο με βάση το δικό του πρόγραμμα.
Εν κατακλείδι, το προσεχές δίμηνο θα κριθεί η πορεία της χώρας με το νέο έτος σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, μέσα σε σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση συμπολίτευσης-αντιπολίτευσης που μάλλον περισσότερη σκόνη θα σηκώσει παρά θα ξεδιαλύνει το τοπίο της “επόμενης μέρας”.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΡΑΘΙΑΣ