Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Δημοσκοπήσεις… για όλα τα γούστα και “λαλίστατοι” στις κάλπες Τσίπρας – Μητσοτάκης!

αυτοδυναμία
Φωτογραφίες από: Intime

Το στοιχείο του αιφνιδιασμού κυνηγούν οι Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές.
Με αλλεπάλληλες δημόσιες παρουσίες, είτε σε… κλασικά μονοπάτια, είτε μέσω “εναλλακτικών” διαδρομών, προσπαθούν να κερδίσουν ό, τι περισσότερο γίνεται στις… καθυστερήσεις.
Την ίδια ώρα οι δημοσκοπήσεις διαδέχονται η μία την άλλη και βγάζουν χρήσιμα συμπεράσματα.
Η ανάγνωση των τριών τελευταίων -χρονικά- και το τελικό… σπριντ των “μονομάχων” της κάλπης που κοντοζυγώνει.

Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης μετρούν αντίστροφα για τις εκλογές της Κυριακής, 26.05.2019 και τα κομματικά τους επιτελεία διαβάζουν προσεκτικά την κάθε λεπτομέρεια πριν την μάχη της κάλπης. Ένας από τους πιο κρίσιμους παράγοντες, όπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, είναι φυσικά και οι δημοσκοπήσεις.

Ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είδαν μόνο το τελευταίο εικοσιτετράωρο τρεις νέες δημοσκοπήσεις (σ.σ. χώρια αυτές του σαββατοκύριακου) τις οποίες αναλόγως πώς θα “διαβάσει” κανείς, μπορεί να βγάλει τα δικά του, χρήσιμα συμπεράσματα.

Ψάχνουν την… έκπληξη

Οι δύο μονομάχοι παρουσιάζονται πια δημοσίως σχεδόν σε καθημερινή βάση και μάλιστα πολλές φορές δείχνουν να σκέφτονται… έξω από το κουτί.

Οι προεκλογικές ομιλίες σε διάφορες περιοχές της Αθήνας και της επαρχίας είναι η… πεπατημένη που οι δύο πολιτικοί αρχηγοί ακολουθούν πιστά, ωστόσο στο… μεσοδιάστημα δείχνουν διατεθειμένοι να “χτυπούν” και με τρόπο που μαρτυρά πως στόχος είναι και το στοιχείο του αιφνιδιασμού.

Έτσι, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε το βράδυ της Δευτέρας, 20.05.2019, ανοιχτή ομιλία στο Αγρίνιο.

δημοσκοπήσεις

Μόλις λίγες ώρες μετά το τέλος της, έδωσε μια… μεταμεσονύχτια τηλεοπτική συνέντευξη στο Kontra και τον Αιμίλιο Λιάτσο (σ.σ. η οποία ήταν μαγνητοσκοπημένη και είχε “γραφτεί” λίγο πριν το ταξίδι για το Αγρίνιο).

kontra 24 live

Gepostet von Kontra Channel am Montag, 20. Mai 2019

Το… τριπλό “χτύπημα” ολοκληρώθηκε λίγες ώρες πιο μετά, όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ζωντανά, το πρωί της Τρίτης, 21.05.2019, στην τηλεοπτική εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα, με τον Γιώργο Παπαδάκη, στον Ant1.

Σε όλες αυτές τις δημόσιες τοποθετήσεις, έθεσε σαφή διλήμματα για τις κάλπες που έρχονται και εξέφρασε την άποψή του για τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το “φως” της δημοσιότητας.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλούσε το βράδυ της Δευτέρας, 20.05.2019, στην Πάτρα.

δημοσκοπήσεις

Το αμέσως επόμενο πρωί έδωσε μια… διαφορετική συνέντευξη στον Alpha και την εκπομπή Happy Day, με την Σταματίνα Τσιμτσιλή.

Μια συνέντευξη στην οποία δεν κυριάρχησε η πολιτική, αλλά πτυχές της προσωπικής του ζωής με αναφορές στην σύζυγό του, Μαρέβα, στον αείμνηστο πατέρα του, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, την μητέρα του, Μαρίκα Μητσοτάκη, αλλά και τα παιδιά του.

Πώς “διαβάζουν” τις δημοσκοπήσεις

Μέσα σε όλα αυτά, έχουμε και τις δημοσκοπήσεις. Μόνο το τελευταίο εικοσιτετράωρο περίπου, τρεις νέες έρευνες έχουν δει το “φως” της δημοσιότητας, με αποτελέσματα που -υπό προϋποθέσεις- μπορούν να αφήνουν ικανοποιημένους… και τους δύο μονομάχους!

Τον μεν Κυριάκο Μητσοτάκη διότι βλέπει τη ΝΔ να είναι πρώτη σε κάθε έρευνα, τον δε Αλέξη Τσίπρα, διότι βλέπει την ψαλίδα να κλείνει το τελευταίο διάστημα και να ελπίζει πως την τελευταία στιγμή θα μπορέσει να αποφύγει μια βαριά ήττα, η οποία πριν λίγο καιρό -δημοσκοπικά πάντα- έμοιαζε αναπόφευκτη.

Βεβαίως η “γκρίζα ζώνη” των αναποφάσιστων είναι το σημείο – κλειδί που μπορεί να ανατρέψει τα πάντα προς οποιαδήποτε πλευρά αυτού του “πολιτικού εκκρεμούς”, συνεπώς… Κυριακή κοντή γιορτή.

Ας δούμε, όμως, αναλυτικά τα αποτελέσματα από τις τρεις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις που παρουσιάστηκαν στα Μέσα.

Δημοσκοπήσεις – Προβάδισμα 6,3 μονάδων για τη ΝΔ στις ευρωεκλογές δίνει η Alco

Η Νέα Δημοκρατία προηγείται κατά 6,3% του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. επί των εγκύρων) σύμφωνα με δημοσκόπηση της alco για λογαριασμό του OPEN. Με βάση την συγκεκριμένη έρευνα και αναφορικά με την πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει το 29,9% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 23,6%. Στην τρίτη θέση ΚΙΝΑΛ και Χρυσή Αυγή μοιράζονται το ίδιο ποσοστό με 5,7%, ενώ ακολουθεί το ΚΚΕ με 5%.

Όσον αφορά στην πόλωση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στα δυο κόμματα, αυτό φαίνεται πως στην τελική του ανάλυση δεν ευνοεί κανένα από τα δυο μεγάλα κόμματα. Στη σχετική ερώτηση για τη δημοσκόπηση το 20% πιστεύει πως ευνοεί τον ΣΥΡΙΖΑ, το 12% τη Νέα Δημοκρατία, το 18% πως ευνοεί άλλο κόμμα ενώ το 37% πιστεύει πως δεν ευνοεί κανένα.

Όπως θα δείτε και στις παρακάτω κάρτες ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα ευρήματα για το ποσοστό συσπείρωσης των κομμάτων καθώς και το προφίλ των αναποφάσιστων.

Σε ερώτηση για το αν θα πρέπει να γίνει debate ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 51% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση θεωρεί πως πρέπει να γίνει, έναντι του 39% που θεωρεί πως δεν χρειάζεται.

Για τον αν η πολιτική του Αλέξη Τσίπρα ή του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να διασφαλίσει περισσότερο την βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της οικογένειας οι ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση της Alco απάντησαν πως εμπιστεύονται περισσότερο τον… κανένα με 42%, ενώ το 29% εμπιστεύεται την πολιτική Μητσοτάκη και το 23% την πολιτική Τσίπρα.

Όσο για το “ποιο κόμμα πιστεύετε πως θα κερδίσει τις ευρωεκλογές” το 55% θεωρεί πως νικήτρια θα είναι η Νέα Δημοκρατία με το 33% πάντως να πιστεύει πως θα επικρατήσει αλλά μικρή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συσπείρωση των δυο κομμάτων καθώς σύμφωνα με τη δημοσκόπηση η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζει ένα ποσοστό συσπείρωσης που φτάνει το 85%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συσπειρώνει τον κόσμο του σε ποσοστό 56%. Μάλιστα χαρακτηριστικό είναι πως ένα 11% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ “μεταναστεύει” στη Νέα Δημοκρατία.

Αναλυτικά οι πίνακες

Οι αναποφάσιστοι

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι αναποφάσιστοι που θα παίξουν και πάλι σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος. Από την δεξαμενή των αναποφάσιστων το 30% προέρχεται από το ΣΥΡΙΖΑ, το 15% από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ το 3,5 είναι από το ΚΙΝΑΛ, το Ποτάμι και τους ΑΝΕΛ.

Δημοσκοπήσεις – Στο 8,5% η διαφορά υπέρ της ΝΔ σύμφωνα με την Rass

Την ίδια ώρα, σαφές προβάδισμα 8,5% της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές καταγράφει η πανελλαδική δημοσκόπηση της Rass για λογαριασμό του Action 24.

Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το Κίνημα Αλλαγής, τέταρτο το ΚΚΕ και πέμπτο η Χρυσή Αυγή.

Στη δημοσκόπηση της Rass που έγινε για λογαριασμό του Action 24 το διάστημα 15-17 Μαΐου τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το ΠΑΣΟΚ, τέταρτο το ΚΚΕ και πέμπτο η Χρυσή Αυγή.

Αναλυτικά τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου έχουν ως εξής:

ΝΔ 31,7%
ΣΥΡΙΖΑ 23,2%
Κίνημα Αλλαγής 8, 7%
ΚΚΕ 6,7%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 6,4%
Ένωση Κεντρώων 2,6%
Ελληνική Λύση 2,1%
Ανεξάρτητοι Έλληνες 1,5%
ΑΛΛΟ 5,1%
Άκυρο/Λευκό 2,6%
Αδιευκρίνιστη ψήφος 9,4%

Αναλυτικά η δημοσκόπηση


 

Δημοσκοπήσεις – Την πιο… μικρή ψαλίδα παρουσιάζει η Prorata

Τελευταία χρονικά, η δημοσκόπηση που φέρνει στη δημοσιότητα η Prorata, λίγες μόλις ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες των ευρωκλογών της 26ης Μαΐου, έχει το δικό της ιδιαίτεροι ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με αυτή, η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να έχει σαφές προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο όμως “πέφτει” κάτω από το 5% και συγκεκριμένα φθάνει τις 4,9 μονάδες στην πρόθεση ψήφου.

Οι κινήσεις της τελευταίας στιγμής από τη μεριά της κυβέρνησης αλλά και η μείωση του ποσοστού των αναποφάσιστων δείχνουν μεταβολές στην πρόθεση ψήφου, όπως εκτιμά η Prorata τα στοιχεία της νέας δημοσκόπησης, εν όψει τον εκλογών της Κυριακής.

Σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας, τις τελευταίες εβδομάδες ανιχνεύεται από όλες τις δημοσκοπήσεις μια μειούμενη διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, η οποία εντούτοις δεν μπορεί να μεταφραστεί σε ανατροπή υπέρ του κυβερνητικού κόμματος.

Στη δημοσκόπηση της Prorata, η διαφορά των δύο κομμάτων φτάνει πλέον το 4,9%, ενώ η Χρυσή Αυγή και το Κίνημα Αλλαγής παρουσιάζουν σαφές προβάδισμα για την τρίτη θέση. Το Κομμουνιστικό Κόμμα παραμένει σταθερό στο 5,7%, ενώ κανέναν εκ των υπόλοιπων κομμάτων δεν δείχνει να αγγίζει σε αυτή τη φάση το πολυπόθητο 3% που εξασφαλίζει εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το ύψος της αδιευκρίνιστης ψήφου φτάνει το 14,8%, ενώ περίπου το 5% απαντάει πως θα ψηφίσει άκυρο ή λευκό.

Φωτογραφίες από: Intime

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις