Πολιτική

Δημοσκόπηση GPO: Δεύτερη η ΕΛΑΣ του Αλέξη Τσίπρα – Από ποια κόμματα παίρνει τους περισσότερους ψηφοφόρους

Από πού αντλεί ψηφοφόρους το κόμμα της Μαρίας Καρυστιανού - Μητσοτάκης και Τσίπρας οι μόνοι πολιτικοί αρχηγοί που συγκεντρώνουν διψήφια ποσοστά στο ερώτημα για τον καταλληλότερο για πρωθυπουργό
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το πώς διαμορφώνεται ο πολιτικός χάρτης, μετά τη δημιουργία των κομμάτων ΕΛΑΣ από τον Αλέξη Τσίπρα και «Ελπίδα για τη Δημοκρατία» της Μαρίας Καρυστιανού, καταγράφει η δημοσκόπηση της GPO που παρουσιάστηκε από το δελτίο ειδήσεων του Star. 

Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 25% στην πρόθεση ψήφου ενώ στην εκτίμηση ψήφου ανεβαίνει στο 28,6% στη νέα δημοσκόπηση της GPO. Ωστόσο κινείται πτωτικά σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του Μαρτίου. Στη δεύτερη θέση σταθεροποιείται η ΕΛΑΣ του Αλέξη Τσίπρα με 15,1% στην εκτίμηση ψήφου. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην τρίτη θέση με 12,4% ενώ τέταρτο κόμμα είναι η «Ελπίδα για την Δημοκρατία» της Μαρίας Καρυστιανού με 10,5%.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO αρνητικά συναισθήματα είχε η πλειοψηφία των πολιτών, σε ποσοστό 65,6% για την ίδρυση του νέου κόμματος από τον Αλέξη Τσίπρα ενώ αντίστοιχο ποσοστό (62,4%) συγκεντρώνει και το κόμμα της Μαρίας Καρυστιανού. 

tsipras

Πάντως και τα δύο αυτά νέα κόμματα, φαίνεται ότι καταφέρνουν να σηκώσουν τους πολίτες από τον «καναπέ». Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για το τι καινούριο φέρνει το κόμμα Τσίπρα, η πλειοψηφία των πολιτών (28,4%) απάντησε κινητοποίηση πολιτών που είναι εκτός πολιτικής. 

Το ίδιο απάντησε η πλειοψηφία (36,5%) και για το κόμμα της Μαρίας Καρυστιανού.  

karystianoy

Στην ερώτηση για το ποιο κόμμα μπορεί να είναι η εναλλακτική κυβερνητική πρόταση η πλειοψηφία απάντησε: Κανένα (29,3%) και ακολουθεί το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα (15,2%) και το ΠΑΣΟΚ (12,4%).

komma

Για τις επόμενες εκλογές πάντως, η συντριπτική πλειοψηφία (69,1%) θέλει να εκλεγεί κάποια άλλη κυβέρνηση. 

Όσο για τον καταλληλότερο για τη θέση του πρωθυπουργού, μόνο Μητσοτάκης (26,3%) και Αλέξης Τσίπρας (15,1%) συγκεντρώνουν διψήφια ποσοστά ενώ το 18,7% συγκεντρώνει ο… «Κανένας». 

katalliloteros

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO η προέλευση των ψηφοφόρων που πήγαν στο νέο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, προέρχονται σε μεγάλο ποσοστό (64,9%) από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από την «Πλεύση Ελευθερίας» και τη «Νέα Αριστερά». 

elas

Το κόμμα της Μαρίας Καρυστιανού, φαίνεται ότι συγκεντρώνει ψηφοφόρους από τη Νίκη και τη Φωνή Λογικής. 

elpida

Στην πρόθεση ψήφου, συγκεντρώνει ποσοστό 25% η ΝΔ, 13,2% η ΕΛΑΣ, 10,8% το ΠΑΣΟΚ και 9,2% η «Ελπίδα για τη Δημοκρατία» της Μαρίας Καρυστιανού

prothesi

Στην εκτίμηση ψήφου, συγκεντρώνει 28,6% η ΝΔ, 15,1% η ΕΛΑΣ, 12,4% το ΠΑΣΟΚ και 10,5% το κόμμα της Μαρίας Καρυστιανού.

ktimisi

Η δημοσκόπηση έγινε το διάστημα μεταξύ 28 Μαϊου και 2 Ιουνίου, με 1200 ανθρώπων από όλη την Ελλάδα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΕΛΑΣ: Ο Τσίπρας «χτίζει» κόμμα χωρίς τα βαρίδια του ΣΥΡΙΖΑ – Ανακοινώνει όργανα «σφιχτά» και ευέλικτα
Σφιχτές δομές και συνέδριο μετά τις εκλογές σχεδιάζουν στην Αμαλίας, με τον πρώην πρωθυπουργό να βγαίνει ξανά μπροστά και να αποφεύγει μοντέλα που θυμίζουν τις εσωτερικές (αν)ισορροπίες της Κουμουνδούρου
Αλέξης Τσίπρας, ΕΛΑΣ
Ελπίδα για τη Δημοκρατία: Καταφεύγει σε fake news ο Μητσοτάκης για να ανακόψει την πολιτική φθορά
«Όταν ο Πρωθυπουργός μιας χώρας επιδίδεται με τόση άνεση σε τόσα πολιτικά - και όχι μόνο - ψευδή, οφείλουμε να ανησυχούμε βαθιά για κάθε μέρα που συνεχίζει να κρατά τα ηνία της χώρας μας»
Μαρία Καρυστιανού 7
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε νέο νοσοκομείο στην Κω και αναβάθμιση του λιμανιού της Ρόδου – «Εκλογές το 27, είμαστε μαραθωνοδρόμοι»
Ο πρωθυπουργός έδωσε το «πράσινο φως» στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για την αξιοποίηση του κτιριακού συγκροτήματος του Παλιού Νοσοκομείου της Ρόδου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Ρόδο 48
ΝΔ: Μαρινάκης, Παπαστεργίου, Ρωμανός ανάμεσα στα πρώτα ονόματα των ψηφοδελτίων – «Μπαράζ» περιοδειών από γαλάζια στελέχη
«Πρόκειται για ένα μαραθώνιο δρόμο μέχρι τις εκλογές του 2027» δηλώνουν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι σε αυτόν τον αγώνα θα μετέχει συντεταγμένα όλη η ΝΔ
Μητσοτάκης σε εκδήλωση για τη λειτουργία του gov.gr 11
Crash test για Τσίπρα, Καρυστιανού και Ανδρουλάκη: ΕΛΑΣ, Ελπίδα και ΠΑΣΟΚ διεκδικούν τη 2η θέση – Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Στη «μεγάλη εικόνα» καταγράφεται μια σταθερή πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας, ενώ το νέο τρίγωνο της αντιπολίτευσης αναζητά ακόμη σαφές πολιτικό αφήγημα
Οι Αλέξης Τσίπρας, Μαρία Καρυστιανού και Νίκος Ανδρουλάκης 115