Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Ειδικό Δικαστήριο για τηλεοπτικές άδειες: «Εικονική η σύμβαση της Τοξότης με την CCC»

Ειδικό Δικαστήριο για τηλεοπτικές άδειες: «Εικονική η σύμβαση της Τοξότης με την CCC»
Φωτογραφία Αρχείου / Intime

Συνεχίστηκε σήμερα (7.12.2022) το Ειδικό Δικαστήριο με αντικείμενο το παρασκήνιο του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες του 2016 και κατηγορούμενους τους Νίκο Παππά και Χρήστο Καλογρίτσα, με την κατάθεση του δεύτερου μάρτυρα, του πολιτικού μηχανικού Χρήστου Νικολάου.

Ο μάρτυρας εμφανίστηκε βέβαιος στην κατάθεση του στο Ειδικό Δικαστήριο για τις τηλεοπτικές άδειες πως η σύμβαση του μεταξύ των εταιρειών CCC, συμφερόντων της οικογένειας Χούρι και Τοξότης συμφερόντων Καλογρίτσα, ήταν εικονική.

Παράλληλα, ο μάρτυρας και υπάλληλος του Χρήστου Καλογρίτσα κατέθεσε ότι δεν γνωρίζει για εμπλοκή πολιτικών προσώπων στη συνεργασία των κυρίων Χούρι και Καλογρίτσα. Επεσήμανε, ακόμα, ότι στις συναντήσεις των δύο μερών, στις οποίες συμμετείχε ο ίδιος, δεν έγινε καμία αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα, ούτε βεβαίως στον Νίκο Παππά.

«Δεν υπήρχε τίποτα στη σύμβαση, ούτε χρονοδιαγράμματα, ούτε σχέδια μηχανολογικά, ούτε σχεδιαγράμματα, ούτε ποσότητες υλικών. Συμπέρανα ότι ήταν εικονική σύμβαση. Υπήρχε και προκαταβολή 3 εκ. ευρώ. Ο Τοξότης θα έπρεπε να δώσει εγγυητική. Αυτό είναι για ρεκόρ γκίνες. Πρώτα δίνεις εγγυητική και μετά την προκαταβολή. Πώς έγινε το ανάποδο; Συνήφθη μια σύμβαση 45 εκ. μόνο με έναν τίτλο σύμβασης; Νομίζω ότι είναι παγκόσμια πρωτοτυπία» τόνισε ο κ. Νικολάου.

Μάλιστα, ο μάρτυρας μετέφερε στην κατάθεση του και συνομιλία που είχε με τον Σάμερ Χούρι κατά την οποία όπως είπε του παραδέχθηκε ότι η σύμβαση έγινε για την μεταφορά των 3 εκατομμυρίων ευρώ.

«Μου είπε ότι η σύμβαση έγινε πολύ πρόχειρα και πως επειδή ο Καλογρίτσας είχε εμπειρία στα media θα ήταν ένας ικανός εταίρος να εμφανιστεί στο διαγωνισμό και να πάρει τηλεοπτική άδεια. Και επειδή κάποια στιγμή αποφάσισε να μην δώσει συνέχεια και υπήρχαν τα 3 εκ. ήθελε να βρεθεί ένας λογιστικός τρόπος να πάρει πίσω το ποσό. Βέβαια, όταν φεύγεις από μια συμφωνία αυτό δεν γίνεται “αβρόχοις ποσίν”.

Δεν μπορείς να προβλέψεις ότι διαγωνισμός θα ακυρωθεί από το ΣτΕ. Από τότε αρχίζει και μια σπίλωση της οικογένειας Καλογρίτσα, υπήρξε μια χαοτική κατάσταση για την οικογένεια και σε επιχειρηματικό και σε προσωπικό επίπεδο» τόνισε ο κ. Νικολάου, προσθέτοντας πως στη συνέχεια υπήρξε πρόταση να υπάρξει ένα κατασκευαστικό έργο με τίμημα 3 εκ. ευρώ, ώστε τμηματικά να γίνει η επιστροφή του ποσού.

«Δεν είχα κάποια άλλη εμπλοκή, δεν ξέρω τι έγινε στο μέλλον» τόνισε στην κατάθεση του.

  • Προέδρος: «Απολάμβανε η συνεργασία κυβερνητικής έγκρισης και αποδοχής;»
  • Μαρτυρας: «Ήταν μία δήλωση του κυρίου Χούρι. Επειδή απολάμβανε η εταιρεία του ειδικό καθεστώς, όπως όλες οι τεχνικές εταιρείες και είχε φορολογική ασυλία, ενδεχομένως η εμπλοκή του, αν πήγαινε ο ίδιος θα ήταν δύσκολη, ίσως έμμεσα να παραβίαζε τον όρο. Από την άλλη είναι πασίγνωστο το αριστερό παρελθόν Καλογρίτσα και λογικό θα ήταν να βρει έναν τέτοιον επιχειρηματία με μακρόχρονη δραστηριότητα στα μίντια και ισχυρές αριστερές καταβολές θα έκανε την συνεργασία αυτή αποτελεσματική. Αυτό ήταν δική μου ερμηνεία. Ξέρω ότι μερικά πράγματα δεν τα ρωτάω. Δεν είχα στόχο να ρωτήσω αν υπήρχε πολιτική υποδομή αλλά αν το έργο ήταν πραγματικό, που δεν πείστηκα ότι ήταν».

Επίσης, οι συνήγοροι υπεράσπισης του Νίκου Παππά τόνισαν ότι, απαντώντας σε ερωτήσεις, ο στενός συνεργάτης του κ. Χρ. Καλογρίτσα είπε ότι:

  • «Ο κ. Τόμπρας έφερε σε επαφή τους δύο ενδιαφερόμενους, χωρίς να έχω καμία γνώση ότι ο κ. Τόμπρας έλαβε εντολή από τρίτο για να τους φέρει σε επαφή».
  • «Είναι υπερβολικό να πω ότι υπήρξαν υποκινητές σε αυτή τη συνεργασία των δύο επιχειρηματιών».
  • «Πολλοί ισχυρίζονται πολλά περί κυβερνητικής γνώσης σε εγχειρήματά τους, αλλά αυτό είναι άλλοτε αληθές άλλοτε ψευδές».
  • «Επειδή ο κ. Καλογρίτσας είχε σχέση με τα media, θεωρούσα φυσιολογικό πως αν του δινόταν η ευκαιρία και αφού εξασφάλιζε θετικές προϋποθέσεις, επιχειρηματικές όχι πολιτικές, θα συμμετείχε στη διαδικασία για τις άδειες».
  • «Έχω συναντήσει τον κ. Ν. Παππά σε μία και μόνο κοινωνική εκδήλωση αλλά ποτέ στα γραφεία της εταιρείας Τοξότης».
  • «Τα έργα τα οποία είχε πάρει ο κ. Καλογρίτσας, τα είχε πάρει μέσα σε ανταγωνιστικές συνθήκες. Δεν είχε ευνοϊκή μεταχείριση».

«Ο μάρτυρας επιβεβαίωσε ότι οι κύριοι Καλογρίτσας και Χούρι είχαν μία μακρά διαπραγμάτευση, ώστε να επιστραφεί το ποσό των 3 εκατ. ευρώ από τον εργολάβο στη λιβανέζικη εταιρεία Al Ghandi. Η μακρά συνεργασία των δύο μερών προκύπτει και από το συμφωνητικό στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Κυριάκος Τόμπρας. Από συνεδρίαση σε συνεδρίαση αποδομείται σταθερά το κατηγορητήριο και αναδεικνύεται η παντελής έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων για εμπλοκή του κ. Ν. Παππά», δήλωσαν επίσης οι συνήγοροι του κ. Παππά.

Νωρίτερα, το δικαστήριο αποφάσισε να καταθέσει τελικά στην ακροαματική διαδικασία ο Αντώνης Λιανός, ο οποίος ζήτησε να μην εξεταστεί επικαλούμενος ότι υπάρχει εν εξελίξει έρευνα σε βάρος του για το αδίκημα της ψευδορκίας. Η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου, Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, εξέφρασε την άποψη ότι ο μάρτυρας δεν μπορεί να αναγκασθεί να καταθέσει, όμως θα υποστεί τις συνέπειες του νόμου.

Αντίθετη άποψη εξέφρασε ο αναπληρωτής εισαγγελέας του ειδικού δικαστηρίου, Δημήτρης Ασπρογέρακας με την τακτική εισαγγελέα, Όλγα Σμυρλή, να αντιδρά σημειώνοντας πως ο κ. Ασπρογέρακας δεν έχει δικαίωμα να προτείνει, αλλά μόνο να υποβάλει ερωτήσεις. Τελικά, η σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου έκρινε αφενός ότι ο κ. Ασπρογέρακας έχει δικαίωμα να προτείνει και αφετέρου ότι ο κ. Λιανός θα καταθέσει στις 14 Δεκεμβρίου 2022.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις