Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Μητσοτάκης στο «Πάμε Δανάη»: «Αντίπαλός μας είναι η ξαπλώστρα και ο εφησυχασμός» – Ο καβγάς με τη Μαρέβα για το ποδήλατο

Μητσοτάκης στο «Πάμε Δανάη»: «Αντίπαλός μας είναι η ξαπλώστρα και ο εφησυχασμός» – Ο καβγάς με τη Μαρέβα για το ποδήλατο

Συνέντευξη στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει τη μάχη για τις δεύτερες εκλογές με το δίλημμα «αυτοδυναμία ή τρίτες κάλπες τον Αύγουστο», και θέλει να επικοινωνήσει προς τους πολίτες το στόχο της ΝΔ για «ασφαλή αυτοδυναμία».

«Είμαι μια χαρά. Ολίγον κουρασμένος μετά από απανωτές προεκλογικές ομιλίες. Όπως λένε οι συνεργάτες μου, ούτε ο covid δεν άντεξε τους ρυθμούς μου. Είναι μια λοίμωξη. Είναι ακόμα εδώ, δεν έχει εξαφανιστεί. Σήμερα έχουμε τα φάρμακα. Πιστεύω ότι όπως και για την γρίπη θα εμβολιαζόμαστε μια φορά το χρόνο», ανέφερε μιλώντας στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» στο MEGA ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Είπε επίσης ότι η κάλπη είναι άδεια και πρέπει οι πολίτες να ξαναψηφίσουν και ότι αισθάνεται ικανοποιημένος με το υψηλό ποσοστό που πήρε η ΝΔ, ποσοστό που ανέφερε ότι αυξάνει την ευθύνη του για να υλοποιήσει το πρόγραμμά του. «Σίγουρα δεν είναι λευκή εντολή να θεωρήσουμε ότι το αποτέλεσμα έχει κριθεί», συνέχισε ενώ για το ενδεχόμενο τρίτων εκλογών ανέφερε: «Στις εκλογές ψηφίζουμε για κυβέρνηση. Αν ο εκλογικός νόμος ίσχυε στις προηγούμενες εκλογές θα είχαμε ήδη κυβέρνηση. Πρέπει να ξαναψηφίσουμε και χρειαζόμαστε την επόμενη ημέρα μια σταθερή κυβέρνηση. Δεν υπάρχει δυνατότητα για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Είναι το λογικό συμπέρασμα όταν το ΠΑΣΟΚ λέει ότι δεν θα συγκυβερνήσει».

Σχετικά με το ΕΣΥ ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είχε πει πως είναι προτεραιότητα πολύ πριν συμβούν τα πρόσφατα τραγικά περιστατικά. Επ’ αυτού αναφέρθηκε στα βασικά σημεία του προγράμματος της ΝΔ για την υγεία και την αναμόρφωση του ΕΣΥ. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Οίκοθεν» για το οποίο ενημερώθηκε το πρωί στο νοσοκομείο «’Αγιο Σάββας».

«Είναι ένα μικρό παράδειγμα των πολλών καλών που γίνονται. Για ένα πράγμα θέλω να διαβεβαιώσω. Θα ασχοληθώ προσωπικά με το project νέο ΕΣΥ», σημείωσε τονίζοντας πως η πρόκληση είναι μεγάλη.

Για το ντιμπέιτ ανέφερε ότι ήταν ένα καλό πρώτο βήμα, παρά τους περιορισμούς της διαδικασίας. «Θεωρώ ότι βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα. Θα ξαναγίνει. Θα προσθέσουμε και ελεύθερη ερώτηση των δημοσιογράφων. Πρέπει να μπορούν και να θέλουν να μας στριμώχνουν και πιστεύω ότι το έκαναν. Θα μιλήσουμε για το σχέδιό μας για την επόμενη ημέρα και να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι προδικασμένο το εκλογικό αποτέλεσμα. Οι πολίτες έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα αλλά πρέπει να επαναβεβαιωθεί. Αντίπαλός μας είναι η ξαπλώστρα, η παραλία, ο εφησυχασμός. Οι πολίτες ξέρουν πολύ καλά γιατί ψηφίζουν και μας ζητούν να προχωρήσουμε πιο γρήγορα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το ενδεχόμενο να γίνει ντιμπέιτ με την αντιπολίτευση ανέφερε ότι γίνεται πάντα με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. «Εμένα και τον κ. Τσίπρα μας γνωρίζουν. Σε ένα βαθμό έχουν κουραστεί κάπου οι πολίτες με τις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις. Δεν νομίζω να μάθουν κάτι καινούργιο βλέποντας ένα ντιμπέιτ των δύο», πρόσθεσε.

Για τις τηλεοπτικές εμφανίσεις των πολιτικών αρχηγών σε ψυχαγωγικές εκπομπές είπε ότι εκείνος το είχε κάνει από τις εκλογές του 2019. «Πιστεύω ότι η εντός εισαγωγικών ψυχαγωγικές εκπομπές είναι βαθιά πολιτικές εκπομπές», συμπλήρωσε επισημαίνοντας ότι αναδεικνύονται θέματα βαθιά πολιτικά που δύσκολα αναδεικνύονται στις πιο κλασικές πολιτικές εκπομπές.

«Πιστεύω ότι ενδιαφέρει τους πολίτες να καταλάβουν και πως είμαστε έξω από την πολιτική. Να βγούμε πιο χαλαροί», πρόσθεσε.

Το TikTok μου έχει δώσει τη δυνατότητα να αυτοσαρκάζομαι και να κάνω πλάκες

Για το TikTok ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι μέσα από αυτή την πλατφόρμα δεν δείχνει κάτι καινούριο αλλά αυτό που είναι ο ίδιος πραγματικά. Αν θέλετε να γνωρίσετε ποιος είναι πραγματικά ο Κυριάκος πρέπει να τον δείτε από κοντά και αυτό είναι το TikTok. Δεν είναι μόνο θέμα εικόνας και οι νέοι μας ψήφισαν γιατί μιλήσαμε για τα πραγματικά τους προβλήματα, είπε. Το TikTok κου έχει δώσει τη δυνατότητα να αυτοσαρκάζομαι και να κάνω πλάκες.

Για το πως ήταν ως παιδί στο σχολείο είπε ότι ήταν καλός μαθητής αλλά όχι σπασίκλας και έχει κρατήσει πολλές φιλίες από το σχολείο και όταν θέλει να αποτοξινωθεί από την πολιτική μιλάει με τους φίλους του.

Το περιστατικό στη Μύκονο

Ο Πρόεδρος της ΝΔ ρωτήθηκε και για το πως τον αντιμετώπιζαν οι άλλοι στην εφηβεία του καθώς ο πατέρας του ήταν πολιτικός. «Έχεις μια αίσθηση της ευθύνης και προσπαθείς να ισορροπήσεις και να περνάς μια κανονική εφηβεία. Δεν ήθελα να εκθέσω τον πατέρα μου», είπε. Διηγήθηκε ένα περιστατικό: «Ήμουν στη Μύκονο όταν ο πατέρας μου ήταν πρωθυπουργός. Ένα βράδυ αργά είχαμε πιει λίγο παραπάνω και μια κυρία μου ζήτησε να μην γίνει καινούριο λιμάνι και μου ζήτησε να υπογράψω. Μια εβδομάδα μετά με ρώτησε ο πατέρας μου: υπέγραψες να μην γίνει καινούριο λιμάνι στη Μύκονο; Τελικά έγινε το λιμάνι».

 

Είπε ακόμα ότι προσπαθούσε πάντα να εξηγήσει στα παιδιά του ότι πρέπει να είναι δυο φορές πιο ταπεινοί λόγω της ενασχόλησής μου με την πολιτική. Με αφορμή κάποια πρόσφατα περιστατικά που αναδείχθηκαν από τις κοινωνικές εκπομπές έχει τελειώσει το «ξέρεις ποιος είμαι εγώ». Τα παιδιά μου το έχουν ενστερνιστεί.

«Θα ήθελα, είπε να μπορούν να πάρουν από εμένα την επιμονή και την προσήλωση στον στόχο. Ζητώ από τα παιδιά μου να μην αντιδρούν εν θερμώ γιατί εμένα μου πήρε πολύ καιρό να το ελέγξω».

Τόνισε ακόμα ότι είναι σημαντικό ένα παιδί να μπορεί να μιλήσει στους γονείς του και είπε ότι τα παιδιά του του μιλούν ανοικτά. Μου αρέσει που έχω μια ανοικτή σχέση με τα παιδιά μου και ότι μπορούν να μοιράζονται τα προβλήματα και τα ζητήματά τους.

Προσπαθώ να τους εξηγήσω τι κάνω για το πρόβλημα αυτό και ότι δεν υπάρχουν απλές λύσεις στα προβλήματα.

Θα αντιδρούσε με χιούμορ αν ένα από τα παιδιά του του έλεγε ότι ο σύντροφος ή η σύντροφός του θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΙΚΗ. «Αφήνω πάντα στα παιδιά την ελευθερία να μας συστήσουν τους συντρόφους τους».

Για την κριτική είπε ότι αντιδρά καλύτερα από ότι στο παρελθόν αντί να είναι καλόπιστη και τεκμηριωμένη. Δεν ασχολούμαι καθόλου και δεν διαβάζω τα σχόλια ποτέ. Το έκανα παλιά και κάποια στιγμή κατάλαβα ότι δεν υπάρχει λόγος να το κάνω. Τα παιδιά και η σύζυγός μου μπορεί να είναι πολύ αυστηροί κριτές στα θέματα της συμπεριφοράς και να μην δείχνουμε καμία έπαρση ή αλαζονεία και να μην θεωρούμε τίποτα ως δεδομένο.  

Σε μια σχέση φταίνε και οι δυο

Για την σύζυγό του και τις δυσκολίες που πέρασαν στο παρελθόν και πως τις ξεπέρασαν είπε: για χρόνια δεν είμασταν μαζί και ξεπεράσαμε την δυσκολία με το να μην χρεώσουμε αποκλειστικά στον άλλο την ευθύνη. Σε μια σχέση φταίνε και οι δυο και πρέπει να ξεπεράσεις την πίκρα και την γκρίνια της στιγμής. Εμείς δώσαμε χρόνο και δεν είπαμε ποτέ κακές κουβέντες για τον άλλο και όταν ξαναβρεθήκαμε μαζί τοποθετήσαμε την σχέση μας σε άλλη βάση και είμαστε καλύτερα από ποτέ. Πριν πάρει κανείς οριστικές αποφάσεις και το διαζύγιο είναι οριστικό πρέπει να δίνει χρόνο.

Δουλέψαμε και με ειδικούς, είπε, για την σχέση μας και πρέπει να απενοχοποιήσουμε την ψυχολογική υποστήριξη. Τα νέα παιδιά θα ζητήσουν βοήθεια πολύ πιο εύκολα και έχουμε υποχρέωση ως πολιτεία να παρέχουμε την απαραίτητη στήριξη σε όλα τα επίπεδα.

 

Για το μπούλινγκ είπε ότι υπήρχε από πάντα αλλά παλιά το θεωρούσαμε κανονικό. Του δώσαμε ένα όνομα και πολλά παιδιά μπορεί να μην τα αγγίξει καθόλου αλλά σε άλλα να αφήσει ένα ψυχολογικό στίγμα.

Ο καβγάς με την Μαρέβα για το ποδήλατο

«Προσπαθώ να έχω μια κανονική ζωή έξω από την δουλειά μου. Είμαι αρκετά προβλέψιμος περνάω χρόνο με την οικογένειά μου, μου αρέσει να αθλούμαι τσακώνομαι με την οικογένεια όταν πηγαίνω για ορεινή ποδηλασία. Μια εβδομάδα πριν με πήρε έξαλλη η Μαρέβα και μου είπε «είδες τι έπαθε ο πρωθυπουργός του Βελγίου; Έκανε ποδήλατο και έπεσε και χτύπησε το κεφάλι του». Την καθησύχασα και η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να μπούμε σε μια γυάλα».

Έχω στείλει μήνυμα σε λάθος παραλήπτη, είπε ακόμα και για το αν χρειάστηκε να καμουφλαριστεί βγαίνοντας έξω είπε: δεν μεταμφιέστηκα αλλά αν βγω θα φορέσω ένα καπέλο και γυαλιά αλλά είναι δύσκολο να περάσω απαρατήρητος. Μόνο στο εξωτερικό δεν με αναγνωρίζουν αλλά όλο και κάποιον Έλληνα θα συναντήσω και εκεί.

 

Το παρατσούκλι

Πέραν του «Κούλης» δεν έχω άλλο παρατσούκλι, είπε όταν ρωτήθηκε αν τον αποκαλούν κάπως και πως το συγκεκριμένο χρησιμοποιήθηκε πολιτικά και πήρε άλλη διάσταση. «Στοχοποιήθηκα και εγώ και η σύζυγός μου αλλά όλα αυτά είναι στην πολιτική και απαντήθηκαν όλα στην κάλπη της 21ης Μαΐου», είπε ακόμα.

 

Παλιά ήμουν αγχωμένος, τώρα δεν προβάρω τις ομιλίες

Για το αν προβάρει τις ομιλίες του, είπε όχι πια. Το έκανα παλιά γιατί ο δημόσιος λόγος είναι το εργαλείο που χρησιμοποιούμε. Τώρα είμαι καλύτερος ομιλητής από ότι πριν από 5 χρόνια. Πριν από 10 χρόνια ήμουν πολύ αγχωμένος. Είναι πολύ αγχωτικό να κάνεις μια δημόσια εμφάνιση.

«Μετά την πρωθυπουργία του πατέρα μου, μου έμεινε μια μεγάλη πίκρα. Είχα δει έναν άνθρωπο μπροστά από την εποχή του και είχα πικραθει τότε. Δεν ήθελα να ασχοληθώ με την πολιτική και εργάστηκα για 10 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα. Έτσι γνώρισα καλύτερα την ελληνική οικονομία αλλά και τι σημαίνει να έχω προϊστάμενο, να είμαι στην ώρα μου και συνεπής και να δίνω λογαριασμό».

Κληρονόμησα πολλούς εχθρούς

«Δεν έκρυψα ποτέ ότι το όνομά μου ήταν ένα πλεονέκτημα αλλά κληρονόμησα και πολλούς εχθρούς, είπε ακόμα και θύμισε ότι κάποια στιγμή υπήρχε και αντίδραση του κόσμου και δίκαια απέναντι στις πολιτικές οικογένειες. Για τον λόγο αυτό εγώ δούλευα πιο σκληρά. Θέλω ο κόσμος να με βλέπει ως Κυριάκο και να με κρίνει γι’ αυτό που είμαι», τόνισε ακόμα ο Πρόδρος της ΝΔ.

Ερωτηθείς σε ποιον πολιτικό αρχηγό θα έδινε υπουργεία απάντησε: «Δικαίωμα. Θα στο απαντήσω στο TikTok γιατί έχει πολύ ενδιαφέρον αυτό το ερώτημα. Θέλω να το σκεφτώ και να επανέλθω».

Για το αν θα πήγαινε σε μια παράσταση που τον σατιρίζει είπε ότι όταν είσαι πολιτικός μπορούν να υπάρχουν και αντιδράσεις αλλά με ενοχλεί η χυδαιότητα και οι ύβρεις.

Έχω γίνει καλύτερος στο να δέχομαι την κριτική και καταλαβαίνω γιατί ο κόσμος μπορεί να μην έχει υπομονή.  

Μέσα από την κριτική και τον θυμό του κόσμου βρίσκεται μια αλήθεια και πρέπει να παραμερίσουμε το συναίσθημα και να έχεις τ’ αυτιά σου ανοιχτά.

Δοκιμαστής σε ντολμαδάκια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε επίσης να δοκιμάσει ντολμαδάκια και να τα βαθμολογήσει. «Εμένα μου αρέσουν πολύ τα γιαλαντζί», είπε δοκιμάζοντάς τα «και τα ντολμαδάκια που έφτιαχνε η μητέρα μου ήταν με κιμά. Μου αρέσει πολύ το φαγητό αλλά δεν μαγειρεύω τίποτα». Πρόσθεσε ότι όπου πηγαίνει τον έχουν μάθει πια και του δίνουν ταπεράκια με ντολμαδάκια.

 

Δείτε όλη τη συνέντευξη

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις