Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Εκλογές 2023: Επιχείρηση αποδυνάμωσης του ΠΑΣΟΚ από την ΝΔ με στόχο την αυτοδυναμία

Εκλογές 2023: Επιχείρηση αποδυνάμωσης του ΠΑΣΟΚ από την ΝΔ με στόχο την αυτοδυναμία

Τη στρατηγική του Νίκου Ανδρουλάκη «αποκωδικοποιούν» στη ΝΔ, με σημείο αιχμής τον όρο που θέτει για να μπει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ σε κυβέρνηση συνεργασίας, εφόσον το πρώτο κόμμα δεν πιάσει τον στόχο της αυτοδυναμίας στις εκλογές.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, στη συνέντευξη του στην ΕΡΤ, ήταν κάθετος, λέγοντας πως για να συμμετάσχει σε μια τέτοια κυβέρνηση θα πρέπει, πρώτον οι πολίτες να δώσουν στο κόμμα του διψήφιο ποσοστό στις εκλογές και δεύτερον ο Πρωθυπουργός να είναι άλλο πρόσωπο και όχι ο αρχηγός του κόμματος με τον οποίο θα κληθεί να συνεργαστεί.

Δηλαδή ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ούτε ο Αλέξης Τσίπρας. Ξεκαθάρισε ότι η πρόταση του θα αφορά σε πολιτικό πρόσωπο.

Σε πρώτο πλάνο η ανάγκη αυτοδύναμης κυβέρνησης

Στο «γαλάζιο στρατόπεδο», έχοντας δημοσκοπικά ευρήματα που δείχνουν ψηφοφόρους της Ν.Δ. που δηλώνουν σήμερα αναποφάσιστοι, να στρέφονται αυτή τη φορά, όχι στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά προς το ΠΑΣΟΚ, επαναχαράσουν τη στρατηγική τους.

Ο στόχος της αυτοδυναμίας περνά μέσα και από την αποδυνάμωση του ΠΑΣΟK και την ανάδειξη του πόσο δύσκολη θα ήταν μια κυβέρνηση συνεργασίας με έναν εταίρο “που δεν επιθυμεί τη συνεργασία και τη συνεννόηση”, όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

Στην προμετωπίδα της επικοινωνιακής στρατηγικής της ΝΔ είναι η θέση ότι… η σταθερή, αυτοδύναμη κυβέρνηση, με συμπαγή πλειοψηφία, δεν είναι κάτι που προτάσσει “από γινάτι” αλλά γιατί εξυπηρετεί τις ανάγκες της χώρας.

“Οι αυτοδύναμες Κυβερνήσεις εξυπηρετούν καλύτερα τον τρόπο και το ρόλο με τον οποίο η χώρα πρέπει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που έχουμε. Υπάρχει στην Ελλάδα η πολιτική πρώτη ύλη, έτσι ώστε αυτές οι συνθήκες να ικανοποιηθούν μέσα από Κυβερνήσεις συνεργασίας; Η ιστορική εμπειρία δείχνει ότι δεν υπάρχει” δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, αφήνοντας αιχμές ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει να συμπορευτεί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ζητά οι πολίτες να ψηφίσουν Πρωθυπουργό τον Άγνωστο Χ»

Παράλληλα στους κόλπους της ΝΔ υπάρχει η εκτίμηση ότι η θέση Ανδρουλάκη για άλλο, πολιτικό πρόσωπο στη θέση του Πρωθυπουργού σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, δεν θα επιφέρει εκλογικά οφέλη στο ΠΑΣΟΚ.

«Ο κ. Ανδρουλάκης λέει στους πολίτες: “Ψηφίστε με και Πρωθυπουργός της χώρας θα είναι ο άγνωστος Χ» δήλωσε με νόημα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. «Αυτό, δεν συνιστά μόνο πρόκληση στην κοινή λογική, συνιστά και πρόκληση στη δημοκρατική τάξη, με την έννοια ότι οι πολίτες με την ψήφο τους θα επιλέξουν αυτοί ποιος θα είναι ο Πρωθυπουργός της χώρας» πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.

«Καρφί» και από Λοβέρδο

Χαμόγελα προκάλεσαν στο «γαλάζιο» στρατόπεδο και οι εσωκομματικές αντιδράσεις στη Χαριλάου Τρικούπη για τη θέση Ανδρουλάκη.

«Όταν πάμε στις εκλογές και απορρίπτουμε πρόσωπα πρέπει να προτείνουμε και πρόσωπα. Είναι στην διακριτική του ευχέρεια και νομίζω ότι θα το κάνει, ότι προ των εκλογών θα πει και ποιο πρόσωπο βλέπει» δήλωσε δεικτικά ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Άμεση και δεικτική ήταν και η αντίδραση στελεχών του ΠΑΣΟΚ. «Είναι πολιτικά παράδοξο ο Ανδρέας Λοβέρδος να έχει κοινές αγωνίες με τον Γιάννη Οικονόμου και τον Άκη Σκέρτσο» δήλωναν χαρακτηριστικά.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ: Πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος

Νωρίτερα και ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος είχε ξεκαθαρίσει τη θέση της κυβέρνησης ότι «δεν μπορούν να τίθενται όροι στο τραπέζι, να μην βρίσκεται δηλαδή στο τιμόνι της χώρας ο αρχηγός του πρώτου κόμματος».

Δεδομένου δε ότι αντίστοιχη είναι και η θέση της Κουμουνδούρου, ό,τι δηλαδή εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα ο Αλέξης Τσίπρας δικαιωματικά θα πρέπει να είναι ο Πρωθυπουργός, στελέχη της ΝΔ αναρωτιούνται πόσο μακριά μπορεί να πάει το πρόταγμα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις