Τρίτη, 19 Μαρ.
19oC Αθήνα

Εκλογές 2023: Ο «πονοκέφαλος» της επτακομματικής Βουλής για ΝΔ με φόντο το ΝΙΚΗ – Έρχεται νέο κόμμα από Μπογδάνο και Εμφιετζόγλου;

Εκλογές 2023: Ο «πονοκέφαλος» της επτακομματικής Βουλής για ΝΔ με φόντο το ΝΙΚΗ – Έρχεται νέο κόμμα από Μπογδάνο και Εμφιετζόγλου;

Το ενδεχόμενο να προκύψει επτακομματική Βουλή από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, έχει σημάνει συναγερμό στη Νέα Δημοκρατία, η οποία καταστρώνει σχέδιο αντεπίθεσης για την εκλογική αποδυνάμωση κυρίως του κόμματος «Νίκη» αλλά και της «Πλεύσης Ελευθερίας».

Σύμφωνα μα ασφαλείς πληροφορίες, τα πρώτα δημοσκοπικά ευρήματα που έχουν φτάσει στο «γαλάζιο» στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας, αποτυπώνουν τα δύο αυτά κόμματα να διατηρούν τη δυναμική τους για είσοδο στη Βουλή, από την οποία αποκλείστηκαν για λίγες χιλιάδες ψήφους στις εκλογές της 21ης Μαΐου. 

«Δεν συμβιβάζομαι με το ίδιο εκλογικό ποσοστό που πήραμε»

Από την Κρήτη χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκ νέου στον κίνδυνο αυτό και ζήτησε ακόμη ένα ακόμη πιο δυνατό ποσοστό από το 40,79% που έλαβε στις πρώτες κάλπες.

«Τώρα που «είδαμε τη γλύκα» των υψηλών ποσοστών στην Κρήτη, βάζουμε ακόμα πιο ψηλά τους στόχους μας. Δεν συμβιβάζομαι με το ίδιο εκλογικό ποσοστό που πήραμε. Θέλω να πάμε και μπορούμε να πάμε ακόμα καλύτερα από αυτό το οποίο πετύχαμε στις εκλογές της 21ης Μαΐου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας: «Επειδή βρισκόμαστε μπροστά σε μία παράξενη κατάσταση, όπου μπορεί στην επόμενη Βουλή να μπουν περισσότερα κόμματα, αυτό -για όσους δεν γνωρίζετε καλά την αριθμητική του εκλογικού νόμου- σημαίνει ότι ο πήχης της αυτοδυναμίας αυξάνεται. Σημαίνει ότι χρειαζόμαστε να πετύχουμε ένα υψηλό ποσοστό για να έχουμε σίγουρα μία ισχυρή κυβέρνηση».

Η αριθμητική της νέας κάλπης

Η αριθμητική είναι σε βάρος της ΝΔ, καθώς κάθε επιπλέον κόμμα που μπαίνει στη Βουλή στερεί έδρες από τα πέντε κόμματα που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο, και τις περισσότερες τις κερδίζει, αναλογικά, από τη ΝΔ.

Παράλληλα όσο μικρότερο είναι το ποσοστό των αδιάθετων, δηλαδή των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής, τόσο αυξάνεται το όριο της αυτοδυναμίας.

Αν για παράδειγμα το αδιάθετο πέσει στο 5% στις δεύτερες κάλπες, από 16% που ήταν στις εκλογές του Μαΐου, τότε το ποσοστό για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας αγγίζει ή και ξεπερνά το 40%.

Ο… «πονοκέφαλος» της επτακομματικής Βουλής

«Την επόμενη μέρα η χώρα χρειάζεται σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας. Και αυτή η σταθερή κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι μια κυβέρνηση με μια εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν νομίζω ότι θα ήθελε κανείς σήμερα ο οποίος νοιάζεται για το συμφέρον της χώρας να είχε μια κυβέρνηση που να είχαμε 151, 152, 153 βουλευτές» τόνισε με έμφαση ο κ. Μητσοτάκης από την Κρήτη.

«Θέλουμε ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, για να μπορούμε να υλοποιήσουμε τις μεγάλες αλλαγές για τις οποίες ήδη σας έχουμε μιλήσει. Και ξαφνικά τώρα, βλέπω ότι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, ανακάλυψαν νέο τροπάριο: «να μην είναι», λέει, «παντοδύναμος ο Μητσοτάκης». Τους απαντώ: παντοδύναμος είναι μόνο ο ελληνικός λαός. Και αν αυτός μας εμπιστευθεί στην κάλπη, τότε θα έχουμε μία ισχυρή κυβέρνηση» πρόσθεσε.

Η ανησυχία αφορά κατά βάση στο κόμμα «Νίκη» που κινείται δεξιά της, δεδομένου ότι η «Πλεύση Ελευθερίας» εκτιμάται ότι βρίσκει ευήκοα ώτα στο ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ 25.

Συζητήσεις για νέο κόμμα στη δεξιά «πολυκατοικία»

Με προσοχή παρακολουθούν στην Πειραιώς και τις κινήσεις στα… υπόλοιπα διαμερίσματα της δεξιάς πολυκατοικίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο συζητούν με άλλα 8 κόμματα τη συγκρότηση του «Πατριωτικού Συνασπισμού», όπως θα είναι το όνομα του κόμματος. Οι συζητήσεις είναι σε καλό δρόμο και εφόσον ευοδωθούν τα επόμενα 24ωρα καταθέτουν την υποψηφιότητα στον Άρειο Πάγο.

Αντεπίθεση με στοχευμένες περιοδείες

Ο προεκλογικός σχεδιασμός της Ν.Δ. περιλαμβάνει στοχευμένες περιοδείες, με πρωτοκλασάτα στελέχη, στις περιφέρειες όπου η «Νίκη», η «Ελληνική Λύση» κ.ά. δεξιά κόμματα καταγράφουν… «υψηλές πτήσεις», και κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία.

Παράλληλα, την Κυριακή και τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον γιο του Κωνσταντίνο, θα επισκεφτούν το Άγιο Όρος, όπου η «Νίκη» φέρεται να έχει «χτίσει γέφυρες» με μοναστήρια.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις