Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Εκλογές: Νέα σενάρια «δείχνουν» Άνοιξη – Πώς θα τις επηρεάσει η απογραφή

Εκλογές: Νέα σενάρια «δείχνουν» Άνοιξη – Πώς θα τις επηρεάσει η απογραφή
Φωτογραφία Αρχείου / Intime

«Είμαστε στο τελευταίο εξάμηνο τις κυβερνητικής θητείας» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, σκιαγραφόντας τα πιθανά σενάρια για το πότε θα γίνουν οι εκλογές στην Ελλάδα το 2023 και σχολίασε τις πιθανότητες να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση με την απλή αναλογική.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Μάκης Βορίδης εξήγησε ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και το πιθανό χαρακτηριστικό τους είναι ότι δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε Βουλή που θα μπορεί να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή στην επόμενη κυβέρνηση.

Η πιθανότητα να μην υπάρξει κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές λόγω της απλής αναλογικής μεγαλώνει, αν σκεφτεί κανείς και τις τοποθετήσεις που έχουν κάνει όλα τα πολιτικά κόμματα για τις επερχόμενες κάλπες.

«Επιθυμία της ΝΔ είναι να δημιουργήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση» τόνισε ο Μάκης Βορίδης και πρόσθεσε ότι «στις πρώτες εκλογές πιθανολογώ σφοδρώς ότι δεν θα υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση και θα πρέπει να πάμε σε δεύτερες».

Έτσι, «αυτός ο συνδυασμός μάς δημιουργεί έναν εκλογικό κύκλο μεγαλύτερο από συνήθως. Ενώ ο εκλογικός κύκλος είναι κατ’ ελάχιστον 21 μέρες και μέγιστο 30 μέρες, τώρα πρέπει να το κάνουμε επί 2, συν όσος χρόνος χρειάζεται για να εξαντληθούν οι διερευνητικές εντολές κατά το Σύνταγμα», εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών.

Επίσης «πρέπει να συγκροτηθεί η Βουλή, πρέπει να εκλέξει πρόεδρο και αντιπροέδρους και μετά να αποφασιστεί η διάλυση της Βουλής. Με αυτά τα δεδομένα έχουμε ένα χρονικό διάστημα, που όσο πιεσμένο και να είναι, θέλει 50, 60,70 μέρες» επισήμανε ο Μάκης Βορίδης.

«Αυτό επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και τον σχεδιασμό για τις εκλογές. Πότε να τις κάνουμε; Δεν είναι ότι θέλουμε 20 μέρες. Είναι ότι θέλουμε κάτι πολύ περισσότερο. Αυτό νομίζω είναι που είπε κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι στην πραγματικότητα μιλάμε για την άνοιξη» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών για να καταλήξει ότι αυτό το δίμηνο θα είναι το χρονικό διάστημα από τον Μάρτιο έως τον Μάιο.

Οι αλλαγές με την απογραφή

Όσον αφορά τις εκλογικές περιφέρειες και αν οι κάλπες θα ανοίξουν με την παλιά ή με τη νέα απογραφή, ο Μάκης Βορίδης σημείωσε ότι «από τη στιγμή που μιλάμε γι αυτό το χρονικό διάστημα, εκ του Συντάγματος είμαστε υποχρεωμένοι, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη, το Υπουργείο Εσωτερικών είναι υποχρεωμένο να εκδώσει προεδρικό διάταγμα ανακατανομής των εκλογικών εδρών ανά εκλογική περιφέρεια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της νέας απογραφής».

Σχετικά με το πότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της απογραφής, ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι η ΕΛΣΤΑΤ θα παρουσιάσει τα οριστικοποιημένα αποτελέσματα την 31η Δεκεμβρίου.

«Πρέπει να εκδοθεί επίσης ένα σχετικό προεδρικό Προεδρικό Διάταγμα με την ενσωμάτωση αυτών των αποτελεσμάτων. Νομίζω ότι το διαδικαστικό αυτό μέρος θα έχει τελειώσει στις αρχές μέσα Ιανουαρίου» είπε σχετικά ο Μάκης Βορίδης.

Οικονόμου: «Την άνοιξη οι κάλπες»

Από τη μεριά του, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε ότι «οι εκλογές θα γίνουν από την άνοιξη και μετά, κοντά στο τέλος της τετραετίας» και πως «στόχος της κυβέρνησης είναι η αυτοδυναμία».

Σύμφωνα με όσα είπε, «οι εκλογές θα γίνουν από την άνοιξη και μετά και σε κάθε περίπτωση όσο πιο κοντά στο τέλος της τετραετίας» και επειδή θα γίνουν σε δύο φάσεις, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «στόχος είναι να επιτευχθεί η αυτοδυναμία ώστε να λαμβάνονται γρήγορα οι αποφάσεις».

Παράλληλα, συμπλήρωσε πως «αν μέσα σε αυτές τις δυσκολίες η κυβέρνηση έχει καταφέρει να επιδείξει αυτή την ανθεκτικότητα ας σκεφτεί κανείς τι μπορούμε να πετύχουμε στη δεύτερη θητεία, μακριά από τις προκλήσεις και τις εξωγενείς κρίσεις».

«Έχουμε το γεγονός ότι θα γίνει μια εκλογική αναμέτρηση που δε θα βγάλει κυβέρνηση εξαιτίας της μεθόδευσης του ΣΥΡΙΖΑ με τη νάρκη της απλής αναλογικής. Από την άνοιξη και μετά κανείς μπορεί να περιμένει τις εκλογικές διαδικασίες. Η ΝΔ έχει πει καθαρά ότι θα διεκδικήσει την εμπιστοσύνη του κόσμου για αυτοδυναμία ώστε να λαμβάνονται γρήγορα και ουσιαστικά αποφάσεις» είπε ο Γιάννης Οικονόμου.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις