Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Εκλογές όταν… “κλείσει” η ψαλίδα με τη ΝΔ – Τα σχέδια του Μαξίμου

Εκλογές όταν… “κλείσει” η ψαλίδα με τη ΝΔ – Τα σχέδια του Μαξίμου

Με τον αέρα που της δίνει η απόφαση του Eurogroup για την μη περικοπή των συντάξεων, η κυβέρνηση σχεδιάζει τα επόμενα βήματα της μέχρι να στηθούν οι κάλπες. Το επόμενο διάστημα λοιπόν αναμένεται να είναι γεμάτο από γεγονότα προκειμένου το Μέγαρο Μαξίμου να αντιστρέψει τα δημοσκοπικά αποτελέσματα και να αποκτήσει τον αέρα του νικητή.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός μετά από ένα δύσκολο διάστημα κυβερνητικής εσωστρέφειας  εμφανίζεται να είναι πολύ πιο αισιόδοξος και σίγουρος για την μάχη που θα κληθεί να δώσει το κόμμα του σε μερικούς μήνες.

Ο χρόνος των εκλογών είναι πραγματικά ένας γρίφος καθώς, όπως επισημαίνουν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, όλα θα εξαρτηθούν από το πότε και πόσο θα κλείσει η ψαλίδα με την ΝΔ. Αφήνουν μάλιστα να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται οι κάλπες να στηθούν νωρίτερα εάν όλες οι εξαγγελίες και τα θετικά μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση  στη Βουλή αλλάξουν το κλίμα στην κοινωνία προς το καλύτερο.

Φυσικά ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να περιμένει μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου για να δει την εξέλιξη της υπόθεσης των Σκοπίων ενώ και οι εξελίξεις στο θέμα της εκκλησίας θα παίξουν τον ρόλο τους. Όσοι πάντως είναι αντίθετοι με το σενάριο αυτό επικαλούνται ακόμα και τις καιρικές συνθήκες οι οποίες δεν είναι ευνοϊκές για να πάνε οι ψηφοφόροι στις κάλπες.

Αξιολογώντας πάντως οι συνεργάτες του πρωθυπουργού την πορεία των αντιπάλων τους και κυρίως της ΝΔ, έλεγαν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζει συμπτώματα κούρασης και εσωστρέφειας τα οποία προέκυψαν από τις επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Ακόμα θεωρούν ότι η διγλωσσία στα ζητήματα της εκκλησίας φέρνει νέα προβλήματα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς τα στελέχη της ΝΔ εμφανίζονται να αμφισβητούν την κεφαλή της ελληνορθόδοξης εκκλησίας.

Όπως επισημαίνουν πάντως κυβερνητικά στελέχη παρά το γεγονός ότι ο Μάιος φαίνεται ο πιο λογικός χρόνος για να διεξαχθούν και οι εθνικές εκλογές, η εμμονή του Αλέξη Τσίπρα για τον Οκτώβριο έχει βάση.

Κατ’ αρχήν μέχρι τότε η ανεργία θα έχει μειωθεί ακόμα περισσότερο ενώ θα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη μια σειρά από αναπτυξιακά πρότζεκτ τα οποία έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

– Δεύτερον μετά το τέλος του καλοκαιριού ο πρωθυπουργός μπορεί να φέρει προς ψήφιση τη μείωση του αφορολόγητου, δεδομένου ότι δεν έχει να χάσει τίποτα. Στην περίπτωση μάλιστα που βγει η ΝΔ ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει δεσμεύσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη με ένα μέτρο το οποίο δεν είναι στις προτεραιότητες του.

– Η αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση εξ αιτίας της συμφωνίας των Πρεσπών θα φέρει ένα νέο κυβερνητικό σχήμα με άλλα χαρακτηριστικά και με ανθρώπους που θα έχουν αναφορές στην κεντροαριστερά.

– Τον Ιούλιο τελειώνει η θητεία των Επιτρόπων. Είναι λογικό λοιπόν ο Αλέξης Τσίπρας να επιθυμεί να βάλει σε αυτή την θέση έναν δικό του άνθρωπο ώστε ακόμα και στην περίπτωση που χάσει τις εκλογές να έχει ένα πόδι στην Ευρώπη. Άλλωστε κατά καιρούς έχουν ακουστεί γι’ αυτό το πόστο τα ονόματα του Δημήτρη Παπαδημούλη και της Λούκας Κατσέλη.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις