Πολιτική

Εξεταστική Επιτροπή για παρακολουθήσεις: Αύριο (08/09) η απόφαση για το απόρρητο από μάρτυρες

Στην αυριανή (σ.σ. 08.09.2022) συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τις παρακολουθήσεις στις 9 το πρωί μετατέθηκε η λήψη απόφασης για το θέμα της επίκλησης του «απορρήτου» από μάρτυρες.

Ειδικότερα, στις εργασίες της Πέμπτης (08.09.2022), της Εξεταστικής Επιτροπής για τις παρακολουθήσεις, θα τεθεί το θέμα της δυνατότητας επίκλησης από τους μάρτυρες του «απορρήτου» σε στοιχεία ή πληροφορίες που τους ζητούνται και αφορούν την ΕΥΠ. Επίσης, στην αυριανή συνεδρίαση τα κόμματα θα καταθέσουν τις πρώτες προτάσεις τους για τα πρόσωπα που θέλουν να κληθούν για εξέταση στην Επιτροπή.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα την Τετάρτη (07.09.20220, η Επιτροπή αποφάσισε να μη δημοσιοποιούνται και να μη διανέμονται τα πρακτικά των συνεδριάσεων. Οι βουλευτές – μέλη της Επιτροπής, όμως, θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά, σε ειδική αίθουσα όπου θα φυλάσσονται για λόγους διασφάλισης του απορρήτου, θεμάτων σχετικών με την εθνική ασφάλεια και τα προσωπικά δεδομένα.

Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία, συγκεντρώνοντας 16 θετικές ψήφους.

Κόμματα της μειοψηφίας πρότειναν οι συνεδριάσεις να μη μεταδίδονται μεν από το Κανάλι της Βουλής, όμως, τα πρακτικά να δημοσιοποιούνται, αφού πρώτα το προεδρείο ή η Επιτροπή αποφασίζει να παραλείπει από τη δημοσίευση αναφορές σε απόρρητες εθνικές πληροφορίες.

Επίσης, αποφασίστηκε οι εργασίες της Επιτροπής να διεξάγονται Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη.

Εξεταστική Επιτροπή: Διαμάχη για το «απόρρητο»

Ο ΣΥΡΙΖΑ δια του εισηγητή του Δημήτρη Τζανακόπουλου, μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες μετά το τέλος της συνεδρίασης, ανέφερε πως δεν υφίσταται θέμα «απορρήτου» ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας πολλώ δε μάλλον ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής.

Χαρακτήρισε στρατηγική επιλογή της ΝΔ να θέτει θέμα απορρήτου, λέγοντας πως η επίκλησή του εντάσσεται στην επιλογή της κυβέρνησης για συγκάλυψη.

Στο ίδιο μήκος, και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιαγκούλη που ανέφερε πως «η κυβέρνηση δείχνει τις προθέσεις της να κρατήσει την αλήθεια στο σκοτάδι. Αυτό άλλωστε φάνηκε και από τις χθεσινές (σ.σ. 06.09.2022) δηλώσεις της κ. Μπακογιάννη».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος εκφράζοντας τις θέσεις του κόμματός του ανέφερε πως οι συνεδριάσεις της εξεταστικής πως το «απόρρητο ισχύει μόνο στις περιπτώσεις που αφορούν αποκλειστικά στρατιωτικά θέματα» και ότι «η επίκληση του απορρήτου εμποδίζει τη σε βάθος διερεύνηση και τελικά την αποκάλυψη της αλήθειας στον ελληνικό λαό».

Για «μικροτακτικισμούς που δεν θα περάσουν», μίλησε ο εισηγητής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος και απέδωσε στο μέτωπο της Αντιπολίτευσης προσπάθεια «όξυνσης».

Εξεταστική Επιτροπή για παρακολουθήσεις: Το προεδρείο και τα μέλη

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι πρόεδρος της Εξεταστικής, έπειτα από πρόταση της πλειοψηφίας, εκλέχθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης. Αντιπρόεδρος ορίστηκε η «γαλάζια» βουλευτής Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου και γραμματέας ο επίσης βουλευτής της ΝΔ, Στάθης Κωνσταντινίδης.

Αναλυτικότερα, τα 26 μέλη που συγκροτούν την Εξεταστική είναι: Από τη ΝΔ οι βουλευτές Χάρης Θεοχάρης, Κώστας Καραγκούνης, Σταύρος Κελέτσης, Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφάλα, Κώστας Κυρανάκης, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Χριστόφορος Μπουστικάκης, Έλενα Ράπτη, Βασίλης – Πέτρος Σπανάκης, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Ιάσων Φωτήλας και Τάσος Χατζηβασιλείου.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ οι βουλευτές Νίκος Βούτσης, Σουλτάνα Ελευθεριάδου, Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιάνης Ραγκούσης, Θεοδώρα Τσάκρη, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Άγγελος Τόλκας και Νίκος Φίλης.

Από το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ η Ευαγγελία Λιαγκούλη και ο Δημήτρης Μπιάγκης. Από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος. Από την Ελληνική Λύση η Σοφία – Χάϊδω Ασημακοπούλου. Από το ΜέΡΑ25 η Σοφία Σακοράφα και από τους Ανεξάρτητους βουλευτές ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Πώς φτάσαμε στη διπλωματική κρίση με τη Βεγγάζη: Η άστοχη επιλογή του Ευρωπαίου Επιτρόπου, το «παζάρι» Χαφτάρ και το αμείωτο «τσουνάμι» μεταναστών
«Γαλάζια» στελέχη, επεσήμαιναν γιατί δεν υπήρξε συνεννόηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και Μετανάστευσης δεδομένου ότι ο Γιώργος Γεραπετρίτης είχε επιλέξει να επισκεφτεί πρώτα στη Βεγγάζη
Ο Χαλίφα Χαφτάρ
Χατζηδάκης για μεταναστευτικό: Η Ελλάδα δε θα γίνει ξέφραγο αμπέλι, ειδικότερα στο μέσον της τουριστικής περιόδου
«Η Λιβύη πρέπει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να αγνοήσει τον παράγοντα Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι ο δρόμος για την όποια οικονομική στήριξη της Λιβύης περνάει και από την Αθήνα»
Ο Κωστής Χατζηδάκης 10
Ο Χάφταρ χαρακτήρισε ανεπιθύμητη την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία - Διπλωματική κρίση με τη Λιβύη και συνάντηση Μητσοτάκη με Πλεύρη στο Μαξίμου
Εκτιμάται ότι αυτή η πρωτοφανής κίνηση έγινε επειδή η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία πήγε πρώτα στην Τρίπολη, όπου εδρεύει η κυβέρνηση που έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ
Χαλίφα Χάφταρ 142