Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Επιστολή Τουρκίας στον ΟΗΕ: «Απαράδεκτα και ανυπόστατα επιχειρήματα» σχολιάζουν διπλωματικές πηγές της Αθήνας

Επιστολή Τουρκίας στον ΟΗΕ: «Απαράδεκτα και ανυπόστατα επιχειρήματα» σχολιάζουν διπλωματικές πηγές της Αθήνας

Για πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και “απαράδεκτα, ανυπόστατα και έωλα” επιχειρήματα κάνουν λόγο διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας τη νέα επιστολή που έστειλε η Τουρκία στον ΟΗΕ στις 17 Σεπτεμβρίου. 

“Η Τουρκία με τη νέα επιστολή που απέστειλε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, για πολλοστή φορά, επιχειρεί να διαστρεβλώσει πλήρως την πραγματικότητα, καθώς και κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου, προκειμένου να προβάλει τις ανυπόστατες θέσεις της. Η ελληνική πλευρά, την απορρίπτει στο σύνολό της. Διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει στα απαράδεκτα, τελείως ανυπόστατα και έωλα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς, όπως και όταν το κρίνει σκόπιμο”, αναφέρουν χαρακτηριστικά. 

Υπενθυμίζουμε ότι το απόγευμα της Πέμπτης (29.10.2022) πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου για τις προκλήσεις της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, το παρών έδωσαν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. 

Η επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ

Την επιστολή πέντε σελίδων υπογράφει ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου εις απάντηση της επιστολής της μόνιμης αντιπροσώπου της Ελλάδας, Μαρίας Θεοφίλη, (από 25/05) που είχε απορρίψει τότε τις τουρκικές αιτιάσεις.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά το περιεχόμενο της επιστολής

Όπως και στις προηγούμενες επιστολές του στον ΟΗΕ (από 13.07.2021 και 21.09.2021) ο Φεριντούν Σινιρλίογλου επιμένει πως η Ελλάδα παραβιάζει τις διατάξεις περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών (στις συνθήκες της Λωζάννης και Παρισίων). Φτάνει, μάλιστα, στο σημείο, να λέει ότι τα νησιά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με μειωμένη κυριαρχία και υποστηρίζει ότι οι διεθνείς συνθήκες, ακόμη και αυτή των Παρισίων στην οποία δεν είναι συμβαλλόμενο μέλος η Τουρκία, της δίνει το δικαίωμα να αμφισβητήσει τους τίτλους της Ελλάδος επί των νησιών και των θαλασσίων ζωνών.

Δείτε εδώ την επιστολή

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις