Παρασκευή, 29 Μαρ.
18oC Αθήνα

Έρευνα Prorata: Οι πιο δημοφιλείς πολιτικοί και η απογοήτευση από τον ανασχηματισμό

Έρευνα Prorata: Οι πιο δημοφιλείς πολιτικοί και η απογοήτευση από τον ανασχηματισμό

Οι συμπαθητικοί, οι λιγότερο συμπαθητικοί της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, οι εξελίξεις σε Ελλάδα και ΗΠΑ και ο ανασχηματισμός που έγινε πρόσφατα απασχόλησαν, κυρίως, την πανελλαδική έρευνα σε δείγμα 1.800 ατόμων που έκανε η Prorata. Το 41% δεν αποκλείει εικόνες όπως στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ και στην Ελλάδα!

Η έρευνα έγινε το διάστημα 8 με 11 Ιανουαρίου, με την Prorata να καταγράφει τη δημοφιλία των προσώπων της κυβέρνησης και της σκιώδους κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την αντίδραση των ερωτηθέντων στην εισβολή των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει, με σημαντική διαφορά, ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, αν και η δημοφιλία του παρουσιάζει μείωση. Το 46% των συμμετεχόντων στην έρευνα της Prorata να δηλώνει πως «σίγουρα ή μάλλον συμπαθεί» τον πρωθυπουργό.

Ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με ποσοστό 35%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 29%, η Φώφη Γεννηματά με 24%, ο Γιάννης Βαρουφάκης με 23% και ουραγός μεταξύ των πολιτικών αρχηγών είναι ο Κυριάκος Βελόπουλος, με τις θετικές εντυπώσεις προς το πρόσωπό του να περιορίζονται στο 10%.

Οι δημοφιλέστεροι της κυβέρνησης

Από τους υπουργούς, ως τα δημοφιλέστερα πρόσωπα στο ευρύ κοινό ανεξαρτήτως εκλογικής προτίμησης, είναι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με 60% και μάλιστα με θεαματική άνοδο σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης με 53%, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με 46%, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης με 42% και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με 42.

Από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης, πιο δημοφιλής είναι ο Ανδρέας Ξανθός με 50% και ακολουθούν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με 46% και η Έφη Αχτσιόγλου με 41%.

Τα δημοφιλέστερα πρόσωπα μεταξύ των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας είναι ο Νίκος Δένδιας και ο Κυριάκος Πιερρακάκης, που απολαμβάνουν των θετικών εντυπώσεων του 90% της σημερινής εκλογικής βάσης του κόμματος, ενώ τα δημοφιλέστερα πρόσωπα μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Έφη Αχτσιόγλου και ο Ανδρέας Ξανθός με 94% και 90%, αντίστοιχα, θετικές εντυπώσεις εντός της σημερινής εκλογικής βάσης του κόμματος.

Ανασχηματισμός και πρόωρες εκλογές

Η πλειοψηφία (71%) δηλώνει λίγο ή και καθόλου ικανοποιημένη από τον ανασχηματισμό που έκανε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μόλις το 24% αρκετά ή απόλυτα ικανοποιημένο.

Η αντίληψη που κυριαρχεί ως προς τις στοχεύσεις του ανασχηματισμού ήταν ότι η κυβέρνηση επιχείρησε «να δημιουργήσει ένα κυβερνητικό σχήμα εκλογικής ετοιμότητας» και «να εξυπηρετήσει φίλους και ημετέρους».

Λιγότεροι είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι επρόκειτο περί «αναβάθμισης της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματος» ή ότι «επιχειρήθηκε να διορθωθούν ορισμένες άστοχες επιλογές σε συγκεκριμένες θέσεις».

Το 57% λέει όχι σε εκλογές και θέλει να εξαντλήσει την τετραετία η κυβέρνηση, ενώ το 38% επιθυμεί να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές. Συγχρόνως, όμως, μειοψηφία αποτελούν όσοι εκτιμούν ότι τελικά η κυβέρνηση πράγματι θα εξαντλήσει την τετραετία, αφού το 33% εκτιμάει ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί, ενώ το 62% εκτιμάει ότι θα διεξαχθούν εκλογές πριν από τη λήξη της κυβερνητικής θητείας.

Η εισβολή στο Καπιτώλιο

Τα κυρίαρχα συναισθήματα που δημιουργήθηκαν στην ελληνική κοινωνία από τα γεγονότα που εξελίχθηκαν στο Καπιτώλιο, όπου την περασμένη Τετάρτη εισέβαλαν οι οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ, ήταν η αποστροφή και απογοήτευση.

Οι επικρατέστεροι χαρακτηρισμοί ως προς αυτούς που εισήλθαν στο αμερικάνικο Καπιτώλιο είναι όροι «ακροδεξιοί» και δευτερευόντως οι όροι «εξτρεμιστές» και «περιθωριακοί».

Το 57% εκτιμά ότι είναι πολύ έως αρκετά πιθανό να συμβούν παρόμοια γεγονότα τα επόμενα πέντε χρόνια σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα, ενώ μικρότερη μερίδα (41%) εκτιμά ότι κάτι τέτοιο είναι αρκετά έως πολύ πιθανό να συμβεί κάτι τέτοιο στην χώρα μας τα επόμενα πέντε χρόνια.

Δείτε όλη την έρευνα εδώ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις