Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Φόβος για οικονομία, κορονοϊό και… Τουρκία – Πάνω από 18% η διαφορά ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ

Φόβος για οικονομία, κορονοϊό και… Τουρκία – Πάνω από 18% η διαφορά ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ

Η Νέα Δημοκρατία έχει σταθερό, διψήφιο, προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός αλλά οι πολίτες δεν κρύβουν τους φόβους τους για οικονομία, ανεργία και ελληνοτουρκικά. Αποκαλυπτικές οι τάσεις της MRB.

Η πανελλαδική έρευνα της MRB σε 2.000 πολίτες έγινε από τις 17 έως τις 25 Ιουνίου. Η Νέα Δημοκρατία έχει προβάδισμα άνω του 18% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου και… 50% στην παράσταση νίκης, όμως οι πολίτες είναι απαισιόδοξοι, τους απασχολεί περισσότερο απ’ όλα η ανεργία και δεν αποκλείουν θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.

Πέρα από την οικονομία, απαισιόδοξοι είναι και για το θέμα της Τουρκίας, αφού στο ερώτημα «πόσο πιθανό θεωρείτε ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας στη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών», το 66% απαντά «πολύ» ή «αρκετά» και μόλις το 29,4% απαντά «όχι και τόσο» ή «καθόλου».

Περί πολιτικής…

Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία έχει διαφορά 18,2% από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 40,1% ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης 21,9%.

Τρίτο κόμμα είναι το Κίνημα Αλλαγής με 6,6% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,2%, η Ελληνική Λύση με 3,8%, το ΜέΡΑ25 με 2,8% και η Χρυσή Αυγή με 1,5%. Το 4,9% των ερωτηθέντων απαντά «Άλλο Κόμμα», ενώ εξαιρετικά υψηλό είναι το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» που είναι 13,2% με το 8% να δηλώνουν αναποφάσιστοι και το 5,2% να επιλέγουν Λευκό, Αποχή ή Άκυρο.

Στην παράσταση νίκης η Νέα Δημοκρατία έχει 65,3% και ο ΣΥΡΙΖΑ 15,3%, ενώ στην ερώτηση «ποιο από τα δυο κόμματα ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μια ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 43,4% θέλει ΝΔ, το 26,6% ΣΥΡΙΖΑ και το 17,8% προτιμά «Άλλο Κόμμα».

Στο ερώτημα «ποιο από τα δύο ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ θα σας ενοχλούσε αν κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές», το 45,3% απαντά ΣΥΡΙΖΑ και το 33,1% απαντά ΝΔ.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 45,6%, ο Αλέξης Τσίπρας λαμβάνει 26,3% και ο «κανένας» 23%.

Σε ό,τι αφορά στην ικανότητα διακυβέρνησης και στο ερώτημα «ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα, τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου», το 44,3% απαντά τη ΝΔ και το 21,2% τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η απάντηση «Κανένα κόμμα» συγκεντρώνει το 23,2% των απαντήσεων.

Πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ακολουθούν ο Αλέξης Τσίπρας, η Φώφη Γεννηματά, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Το 47,5% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ένας ανασχηματισμός θα βελτιώσει την εικόνα της κυβέρνησης, σε αντίθεση με το 31,6% των ερωτηθέντων.

Φόβος, ανεργία, οικονομία

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους πολίτες είναι η ανεργία (49,3%) και ακολουθούν το μεταναστευτικό (39,5%), η υγεία και η περίθαλψη (32,8%), η οικονομική ανάπτυξη (30,2%) και η πανδημία που προκαλεί ο κορονοϊός (29,9%).

Απαισιοδοξία και φόβος είναι τα συναισθήματα που νιώσουν οι περισσότεροι απ’ όσους συμμετείχαν στην έρευνα. Η λέξη φόβος εκφράζει το 49% των ερωτηθέντων και η ελπίδα το 41,4%. Απαισιόδοξοι για το μέλλον είναι οι περισσότεροι (54,6%), ένα συναίσθημα που αποτυπώνεται και σε ό,τι αφορά στην οικονομία. Το 61,5% θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση είναι κακή ή πολύ κακή και μόλις το 8,1% απαντά καλή ή πολύ καλή!

Συντριπτικό είναι και το ποσοστό όσων φοβούνται ότι θα υπάρξει νέα έξαρση της πανδημίας από τον Σεπτέμβριο και μετά! Το συνολικό ποσοστό είναι 75,3%, αφού το 33,8 απαντά «πολύ» και το 41,5% αρκετά. Το 22,9% απαντά «λίγο» ή «καθόλου».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις