Πολιτική

Γερμανικές εκλογές: Χαμηλές οι προσδοκίες της Ελλάδας για το αποτέλεσμα της κάλπης

Καθώς η κρίσιμη, και για την Ελλάδα, εκλογική αναμέτρηση στη Γερμανία, είναι σε εξέλιξη, οι προσδοκίες της Αθήνας για αλλαγή πλεύσης από το Βερολίνο πρέπει να είναι… χαμηλές.

Τις τελευταίες ημέρες, και όσο πλησιάζουμε προς την εκλογική αναμέτρηση, τα διεθνή, αλλά και τα γερμανικά Μέσα, επισημαίνουν το ενδεχόμενο η κάλπη να βγάλει δύο νικητές! Κι αυτό, καθώς πυκνώνουν τα σενάρια για «συγκυβέρνηση» Μέρκελ- Στάινμπρουκ.

Τόσο οι Χριστιανοδημοκράτες, όσο και οι Σοσιαλδημοκράτες, σε περίπτωση που βγουν πρώτο κόμμα στις εκλογές, δύσκολα θα καταφέρουν να αποφύγουν τη λύση της συμμαχίας. Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, ακόμη και στην περίπτωση που εκλεγούν οι Φιλελεύθεροι του «σκληρού» Φίλιπ Ρέσλερ, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία δε θα μπορεί να είναι ισχυρή για να αντέξει τους κλυδωνισμούς εντός του Γερμανικού Κοινοβουλίου.

Με αυτό το δεδομένο, ο Πέερ Στάινμπρουκ αναμένεται να είναι η «κρίσιμη συνάρτηση» στην υπόθεση Καγκελαρία, και ασφαλώς «εγγυητής» της συνέχισης μίας σκληρής πολιτικής από την πλευρά του Βερολίνου σχετικά με το «ελληνικό ζήτημα», αλλά και την κρίση χρέους στον ευρωπαϊκό Νότο.

Αυτό που αναφέρεται ρητά στο πρόγραμμα των Χριστιανοδημοκρατών είναι η συνεχής πίεση προς τους «μαθητές που δεν κάνουν τα μαθήματά τους», με στόχο τόσο την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους (με τα μέτρα και σταθμά της Γερμανίας) όσο και τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Από την πλευρά τους, οι Χριστιανοκοινωνιστές, οι οποίοι κατεβαίνουν μαζί με το κόμμα της Μέρκελ στις εκλογές, ακολουθούν μία πιο σκληρή γραμμή, τονίζοντας ότι τα υπερχρεωμένα κράτη-μέλη οφείλουν να εξαντλήσουν τις όποιες δυνατότητες έχουν με δικούς τους πόρους, ακόμη και με πώληση χρυσού, να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Το κόμμα της Μέρκελ επιμένει στην παραμονή των εταίρων στο ευρώ, ακόμη και αν χάνουν την πρόσβασή τους στις αγορές, απειλώντας τους όμως με «αποβολή» σε περίπτωση που δεν ακολουθήσουν τι «επιταγές» του Βερολίνου για μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Χριστιανοδημοκράτες σχεδόν αποκηρύσσουν την έκδοση ευρωομολόγου, που κατά πολλούς οικονομολόγους θα μπορούσε θα δώσει ανάσες σε χώρες που είναι στο χείλος του γκρεμού.

Από την άλλη πλευρά, οι Σοσιαλδημοκράτες μπορεί να είναι καταρχήν αρνητικοί στο ενδεχόμενο ενός «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας όμως, ότι η έξοδος από την κρίση δεν είναι εφικτή μόνο με τα προγράμματα λιτότητας που εφαρμόζονται ήδη στις χώρες του Νότου.

Ο Στάινμπρουκ μάλιστα, και κατά τη διάρκεια του πρόσφατου τηλεοπτικού ντιμπέιτ, είχε ταχθεί υπέρ ενός «σχεδίου Μάρσαλ» για την Ευρώπη, ενώ συζητούν και την υπό όρους ίδρυση ευρωπαϊκού ταμείου εξόφλησης χρέους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Ξέσκασε” σε αγώνα μπάσκετ η Μέρκελ (ΦΩΤΟ)

180ό Oktoberfest: Πριν πάνε στις κάλπες, πήγαν για μπύρες! – Εντυπωσιακές ΦΩΤΟ

Γερμανικές εκλογές: Η έκκληση της Μέρκελ λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες

Μέρκελ: Θα πάω να ψηφίσω και μετά θα με πιάσουν τα… νεύρα μου!

Πώς βλέπουν τις γερμανικές εκλογές οι ΗΠΑ και ο αμερικανικός Τύπος

Ολόκληρη η Ευρώπη περιμένει τη νέα γερμανική κυβέρνηση


Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυβερνητικές πηγές για Νίκο Ανδρουλάκη: Για ακόμη μία φορά επέλεξε την οδό της στείρας αντιπολίτευσης, χωρίς επιχειρήματα
Οι επικείμενες εκλογές το 2027 παραμένουν η επίσημη απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου στις συχνές αναφορές για άμεση αλλαγή κυβέρνησης, τονίζουν οι κυβερνητικές πηγές
Μέγαρο Μαξίμου 1
Κώστας Τσουκαλάς: Η Ελλάδα δεν πρέπει να βρίσκεται στην ουρά των εξελίξεων που επιβάλλει η εξωτερική πολιτική της ΝΔ
Ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι οι δράσεις της Ελλάδας σε κρίσιμα ζητήματα διεθνούς διπλωματίας μοιάζουν να περιορίζονται, ενώ η Τουρκία προβάλλει ενισχυμένη
Κώστας Τσουκαλάς
Αλεξάνδρα Σδούκου: «Δεν παίζουμε με τα εθνικά θέματα» – Η ΝΔ καλεί το ΠΑΣΟΚ να πάρει θέση για τις δηλώσεις Απατζίδη περί τουρκολιβυκού μνημονίου
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ καλεί την αξιωματική αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει αν η θέση της κας Απατζίδη αποτελεί επίσημη γραμμή του κόμματος
Αλεξάνδρα Σδούκου 4
Νίκος Ανδρουλάκης: Η διαχείριση του ΟΠΕΚΕΠΕ και η ψηφοφορία για την προανακριτική αποκαλύπτουν την πολιτική κρίση της κυβέρνησης
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με άρθρο του στην ΕΦΣΥΝ, καταγγέλλει ότι το Μαξίμου έχει χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας και προχωρά σε μεθόδους απονομιμοποίησης των θεσμών
Νίκος Ανδρουλάκης 2