Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Γιώργος Παπανδρέου για εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ποτέ δεν αμφισβήτησα το αποτέλεσμα, προειδοποιώ για τον β’ γύρο 

Γιώργος Παπανδρέου για εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ποτέ δεν αμφισβήτησα το αποτέλεσμα, προειδοποιώ για τον β’ γύρο 

Στα όσα έχουν ειπωθεί γύρω από τις εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ και το θέμα διαφάνειας στον α’ γύρο, αναφέρθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον ΣΚΑΪ. Ο πρώην πρωθυπουργός και διεκδικητής της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ δήλωσε ότι ουδέποτε αμφισβήτησε το αποτέλεσμα. 

Αναφερόμενος στα περί νοθείας στον α’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ, ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε ότι υπήρξαν καταγγελίες που έφτασαν στην αρμόδια επιτροπή. «Πρέπει να διασφαλίσουμε μια ανοιχτή και διαφανή διαδικασία» τόνισε. Όπως είπε ο ίδιος, αλλά και όλοι οι συνυποψήφιοί του, δέχθηκαν καταγγελίες για προβλήματα στη διαδικασία για αυτό και ζήτησε να διερευνούν ενόψει του δεύτερου γύρου. 

Διευκρίνισε δε ότι ποτέ δεν αμφισβήτησε το αποτέλεσμα, αλλά προειδοποιεί για την διεξαγωγή του β’ γύρου. Πρόσθεσε μάλιστα πως είναι θεματοφύλακας και εγγυητής της διαδικασίας που ο εκείνος ξεκίνησε το 2004.

Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε λόγο για διαστρέβλωση των λεγομένων του σχετικά με τις καταγγελίες και τόνισε ότι οι εκλογικές διαδικασίες της προσεχούς Κυριακής «πρέπει να είναι άψογες». «Ήμουν πολύ καθαρός και πράγματι εξανίσταμαι πως τα ΜΜΕ διαστρεβλώνουν αυτά που λέω» τόνισε. 

Δεν έχει κριθεί η μάχη

Όσον αφορά το αν έχει νέα πράγματα να δώσει στο ΚΙΝΑΛ, σημείωσε πως οι θέσεις του είναι γνωστές και είναι γνωστές οι μάχες που έχει δώσει. Εκτίμησε επίσης ότι η μάχη για την ηγεσία δεν έχει κριθεί, καθώς τώρα είναι το β’ ημίχρονο με διαφορετικό διακύβευμα.

Ο κόσμος στον β’ γύρο, σύμφωνα με τον Γιώργο Παπανδρέου, θα επιλέξει όχι τον υποψήφιο που του αρέσει περισσότερο, αλλά ποιος μπορεί να ηγηθεί της παράταξης, να την μεγαλώσει, να την κάνει ισχυρή πλειοψηφούσα δύναμη, να έχει το διεθνές κύρος «αλλά να μπορεί να παλέψει και στη βουλή».

Οι μάχες δεν δίνονται από τις Βρυξέλλες

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο πόσο σημαντική είναι η παρουσία του προέδρου μέσα στην Βουλή. Χαρακτήρισε ουσιαστικό μειονέκτημα πως εάν εκλεγεί ο Νίκος Ανδρουλάκης «δεν έχουμε παρουσία στη Βουλή», καθώς όπως είπε, οι μεγάλες μάχες δίνονται στο κοινοβούλιο, ένα σημαντικό προπύργιο της Δημοκρατίας και δεν δίνονται από τις Βρυξέλλες.

Επιμένει για τον ρόλο Ανδρουλάκη για το 4-2-1 

Ο Γιώργος Παπανδρέου επέμεινε πως ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε ρόλο στις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για διορισμούς στο δημόσιο μεταξύ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΚΙΝΑΛ το 2012, παρότι ο συνυποψήφιός του το διέψευσε λέγοντας ότι τότε δεν ήταν γραμματέας του κόμματος. Μπορεί να μην ήταν γραμματέας, «ήταν όμως εντεταλμένος και έκανε αυτό το πράγμα μαζί με τον Παπαμικίκο από τη ΝΔ», είπε.

Και πρόσθεσε: «Να σας πω την αλήθεια δεν ξέρω αν ήταν γραμματέας τότε ή λίγο αργότερα. Ήταν ο άνθρωπος που έπαιξε αυτό τον ρόλο. Γιατί το ανέφερα; Γιατί έδωσα μάχη όταν ανέλαβα πρωθυπουργός και βουλευτής για το ΑΣΕΠ και για την αξιοκρατία». 

Δεν με στήριξαν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ

Δήλωσε επίσης ότι δεν θεωρεί ότι τον στήριξαν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ που διαφωνούσαν με την εκλογή του κ. Λοβέρδου. «Εγώ μπορώ να αντιπαρατεθώ και το γνωρίζουν», είπε. «Εμείς αυτή την στιγμή αναδεικνύουμε αυτή τη στιγμή την ταυτότητα μας» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολλές διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ. 

«Αν ήρθαν από τη ΝΔ για να στηρίξουν έναν υποψήφιο και αν ήρθαν από τον ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξουν κάποιον υποψήφιο, είμαι απολύτως σίγουρος ότι ούτε η ΝΔ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε εμένα. Δεν με θέλουν εμένα. Γιατί; Γιατί πιστεύουν ότι εγώ μπορώ να αντιπαρατεθώ, να μεγαλώσω την παράταξη και βεβαίως να κερδίσουμε και εκλογές», είπε χαρακτηριστικά.

Επαναπατρισμός δυνάμεων από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Γιώργος Παπανδρέου υποσχέθηκε μάλιστα να πάρει εκλογικές δυνάμεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, «επαναπατρίζοντας» ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που έφυγαν, και χαρακτήρισε άτοπη και άκαιρη την όποια συζήτηση περί συνεργασιών. «Είμαστε διαφορετικοί από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Θα δώσουμε εναλλακτική στον ελληνικό λαό γι αυτό μας ψήφισε ο κόσμος», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός. 

Η επόμενη μέρα με νικητή τον Ανδρουλάκη

Ερωτηθείς για το ποια θα είναι η στάση του αν νικητής είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης, σημείωσε ότι «είναι άνθρωπος της παράταξης, Είναι στο DNA μου και το έχω αποδείξει». «Η οικογένεια μου έχει υπηρετήσει αυτή την παράταξη τρεις γενιές» είπε, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα συνεχίσει να κάνει. «Ο αγώνας γίνεται από κάθε μετερίζι», δήλωσε. 

Για το ντιμπέιτ δήλωσε πως πάντα είναι ανοιχτός στον διάλογο. Όπως είπε ήταν θετικός από την στιγμή που θα τηρούνταν οι προϋποθέσεις έθεσε. «Ήταν μια μεγάλη ευκαιρία να παρουσιάσουμε τις θέσεις μας» είπε, σημειώνοντας ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν αυτός που δεν απάντησε.

Για την απόφαση του να κατέβει στις εσωκομματικές εκλογές

Ο θάνατος της τέως προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, συνέβαλε – όπως είπε – στην απόφαση του να διεκδικήσει την ηγεσία. Η συμμετοχή του στις εσωκομματικές εκλογές, όπως είπε, συνέβαλε στην αύξηση των πολιτών στον α’ γύρο. 

Για τη δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου πως τον κατέστρεψε όταν αποφάσισε να κατέβει στις εκλογές, ο πρώην πρωθυπουργός είπε πως δεν είχε καμία τέτοια πρόθεση, πως καταλαβαίνει τον πόνο του που είναι ανθρώπινος και πως είναι σίγουρος ότι θα είναι μαζί στις μεγάλες μάχες της επόμενης ημέρας.

Τέλος, ο Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε τον κόσμο να προσέλθει στις κάλπες την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ. 

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις