Η νέα πραγματικότητα από τη Δευτέρα: ανοιχτά καταστήματα και SMS στο 13033 με… αντίστροφη μέτρηση

Πως αποφάσισε η κυβέρνηση μετά το πράσινο φως των ειδικών να προχωρήσει σε πιο τολμηρά μέτρα. Αναλυτικά τι θα ισχύει από τη Δευτέρα. Τι θα συμβεί σε περίπτωση νέας αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού.

Μια νέα πραγματικότητα θα ισχύσει από μεθαύριο Δευτέρα, καθώς η κυβέρνηση, ύστερα από το πράσινο φως των ειδικών, αποφάσισε να προχωρήσει σε πιο τολμηρά βήματα για την επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και συγκεκριμένα στο… πραγματικό, κατά μία έννοια, άνοιγμά τους.

Αυτό σημαίνει πως τα καταστήματα δεν θα λειτουργήσουν με τη μέθοδο του click away ούτε του ραντεβού (click in shop), αλλά θα είναι πλήρως επισκέψιμα με αυστηρά μέτρα και συγκεκριμένους κανόνες.

Μοναδική εξαίρεση θ’ αποτελέσουν, βέβαια, οι «κόκκινες» περιοχές, στις οποίες εξακολουθεί να ισχύει σκληρό lockdown, όπου τα καταστήματα θα λειτουργήσουν μόνο με τη μέθοδο του click away.

Τα θετικά επιδημιολογικά δεδομένα και ο υψηλός βαθμός συμμόρφωσης με τα μέτρα την περίοδο των Χριστουγέννων ήταν τα στοιχεία που οδήγησαν σ’ αυτή την απόφαση, όπως και η συνειδητοποίηση – όπως ειπώθηκε και από τους ειδικούς – πως δεν μπορούμε να βρισκόμαστε σε ένα διαρκές lockdown.

Ξεκαθαρίζεται, όμως, τόσο από την πλευρά των ειδικών όσο και από την κυβέρνηση ότι, εάν παρατηρηθεί τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες αύξηση των κρουσμάτων και επιβάρυνση των επιδημιολογικών δεδομένων, τότε δεν θα πρέπει ν’ αποκλειστεί ακόμη και το σενάριο να κλείσουν ξανά τα εμπορικά καταστήματα.

Μιλώντας στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι η απόφαση ενέχει ρίσκο και γι’ αυτό τόνισε πως προέχει η αυστηρή τήρηση των μέτρων και των κανόνων που τίθενται για τη λειτουργία της αγοράς, προκειμένου να μην οδηγηθούμε σε πισωγύρισμα και σε δυσάρεστες αποφάσεις.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε και δύο κρίσιμα στοιχεία που επίσης συνετέλεσαν στην απόφαση: πρώτον, την απώλεια 3 δις ευρώ για κάθε μήνα lockdown, όπερ σημαίνει πως οι αντοχές της οικονομίας εξανεμίζονται και τούτο πρέπει να ληφθεί υπόψη, δίχως να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Δεύτερον, τη διαπίστωση ότι το λιανεμπόριο – όπως φάνηκε τους τελευταίους 10 μήνες από τα σούπερ μάρκετ που παραμένουν διαρκώς ανοικτά – δεν αποτελεί εστία υπερμετάδοσης του ιού.

Τι θα ισχύσει, όμως, αναλυτικά από τη Δευτέρα;

  • Κανονικά θα λειτουργήσουν όλα τα εμπορικά καταστήματα και μαζί κομμωτήρια, κέντρα περιποίησης νυχιών, ΚΤΕΟ κτλ.

  • Το προτεινόμενο ωράριο θα είναι από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, καθώς παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ.

  • Η μετακίνηση θα γίνεται με SMS στο 13033 και κωδικό μετακίνησης 2, με την άδεια μετακίνησης, όμως, να είναι αυστηρά δίωρης διάρκειας προκειμένου οι καταναλωτές να ολοκληρώσουν τις αγορές τους με φυσική παρουσία στα καταστήματα.

  • Θα ισχύσει μέγιστος αριθμός επιτρεπόμενων πελατών ανά κατάστημα, με βάση την επιφάνειά του σε τετραγωνικά μέτρα – με αυστηρότερα δεδομένα από αυτά που ίσχυαν έως σήμερα – καθώς και αποστάσεις 2 μέτρων σε ταμεία και άλλους χώρους αναμονής κτλ.

  • Θα λειτουργήσουν κανονικά τα εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα, αλλά και σ’ αυτά θα εφαρμοστεί ο μέγιστος αριθμός επιτρεπόμενων πελατών με βάση τα τετραγωνικά.

  • Στις «κόκκινες» περιοχές θα ισχύσει μόνο το click away.

  • Κομμωτήρια, κέντρα περιποίησης νυχιών και άλλες παρεμφερείς υπηρεσίες, αλλά και τα ΚΤΕΟ, θα λειτουργήσουν μόνο με ραντεβού.

Αυτονόητο μέτρο είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας, ενώ σημειώνεται ότι θεσπίζεται προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων την επόμενη Κυριακή (24/1), ούτως ώστε ν’ αποφευχθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο ο συνωστισμός τις πρώτες ημέρες επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει, επίσης, ότι, ενώ αρχικά ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό στη Βουλή η αύξηση του προστίμου για τη μη τήρηση των περιοριστικών μέτρων στα 500 ευρώ, τελικώς στο κλείσιμο της χθεσινής συζήτησης ο κ. Μητσοτάκης αναθεώρησε την εξαγγελία του.

Έτσι, είπε ότι θα δοθεί μια περίοδος προσαρμογής 7-10 ημερών, κατά την οποία το πρόστιμο θα παραμείνει στα 300 ευρώ κι έπειτα θα επαναξιολογηθεί το ενδεχόμενο αύξησής του. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, επίσης, την επέκταση της κάλυψης του 80% επαγγελματικού ενοικίου και για το μήνα Φεβρουάριο, καθώς και τη δίμηνη παράταση καταβολής των επιδομάτων ανεργίας που έχουν λήξει.

Εάν τα πράγματα με το λιανεμπόριο εξελιχθούν ομαλά, εκτιμάται ότι το επόμενο βήμα για την άρση των περιορισμών θ’ αφορά τη διά ζώσης επαναλειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Από την κυβέρνηση τονίζεται πως το αμέσως επόμενο διάστημα πράγματι θα συζητηθεί με τους ειδικούς το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων και αυτό θα συμβεί μόλις δώσουν το πράσινο φως. Τονίζεται, όμως, ότι προφανώς υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για τη Γ’ Λυκείου και ήδη αποφασίστηκε ο περιορισμός της εξεταστέας ύλης για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, ενώ ξεκαθαρίζεται ότι υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες που δεν επιτρέπουν τη διά ζώσης επαναλειτουργία της εκπαίδευσης μόνο στην Γ’ Λυκείου (π.χ. οι καθηγητές που διδάσκουν και στις τρεις τάξεις του Λυκείου).

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Ελλάδα – Αίγυπτος: Ο «χρησμός» Δένδια και η μη οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας

Ελλάδα – Αίγυπτος: Ο «χρησμός» Δένδια και η μη οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας

Στο Κάιρο βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος είχε συνάντηση σε εξαιρετικό κλίμα συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι. Το εξαιρετικό ... Διαβάστε περισσότερα
Μητσοτάκης για τo #MeToo: Mπορούμε πια να μιλάμε ανοιχτά και να δίνουμε ασφάλεια στο θύμα

Μητσοτάκης για τo #MeToo: Mπορούμε πια να μιλάμε ανοιχτά και να δίνουμε ασφάλεια στο θύμα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την Ημέρα για τα Δικαιώματα των Γυναικών έκανε παρέμβαση στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή ... Διαβάστε περισσότερα
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η θλίψη είναι δυσβάσταχτη» το μήνυμά του για το 37 ημερών βρέφος

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η θλίψη είναι δυσβάσταχτη» το μήνυμά του για το 37 ημερών βρέφος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του αναφέρεται στην τραγική είδηση για τον θάνατο ενός βρέφους μόλις 37 ημερών, από κορονοϊό στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. «Δυστυχώς ... Διαβάστε περισσότερα
Σακελλαροπούλου: Nα εργαστούμε για να προσφέρουμε στα σημερινά κορίτσια τη θέση που τους αξίζει

Σακελλαροπούλου: Nα εργαστούμε για να προσφέρουμε στα σημερινά κορίτσια τη θέση που τους αξίζει

Στη διαχρονική προσφορά της Ελληνίδας γυναίκας σε όλες τις φάσεις της ιστορίας μας, στις σύγχρονες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ως μητέρα, επιστήμονας και επαγγελματίας, ... Διαβάστε περισσότερα
Γεννηματά: Προτεραιότητα στους εμβολιασμούς από 1η Μαΐου σε όλους τους εργαζόμενους σε τουριστικές επιχειρήσεις

Γεννηματά: Προτεραιότητα στους εμβολιασμούς από 1η Μαΐου σε όλους τους εργαζόμενους σε τουριστικές επιχειρήσεις

Τα νησιά μας – και ιδιαίτερα τα ακριτικά και τα μικρά νησιά – πρέπει να στηριχθούν κατά προτεραιότητα και με πόρους από το Tαμείο Ανάκαμψης, ... Διαβάστε περισσότερα
ΣΥΡΙΖΑ: «Χάνουμε ζωές που θα μπορούσαν να σωθούν» – «Εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης»

ΣΥΡΙΖΑ: «Χάνουμε ζωές που θα μπορούσαν να σωθούν» – «Εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης»

Για δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση. Την καλεί «να αφήσει τα ρουσφέτια σε ιδιώτες κλινικάρχες και ... Διαβάστε περισσότερα
Συνάντηση Δένδια – Σούκρι στο Κάιρο: Δεν υπάρχει συζήτηση για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας

Συνάντηση Δένδια – Σούκρι στο Κάιρο: Δεν υπάρχει συζήτηση για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας

Στο Κάιρο βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος είχε συνάντηση σε εξαιρετικό κλίμα συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι. Οι επικεφαλής ... Διαβάστε περισσότερα
Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας – Σακελλαροπούλου σε μαθητές: Η ισότητα είναι μια πρόκληση για όλους

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας – Σακελλαροπούλου σε μαθητές: Η ισότητα είναι μια πρόκληση για όλους

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συνομίλησε, το πρωί της Δευτέρας (8/3), διαδικτυακά με μαθήτριες και μαθητές επτά ... Διαβάστε περισσότερα