- Οι... μαγικοί αριθμοί 121 και 180 και ποιοι τους επιδιώκουν - Για χρηματισμό μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ, για συμμαχία με τη Χρυσή Αυγή η ΝΔ - Δεν αστειεύονται οι αγορές που έστειλαν μήνυμα με μίνι κραχ στο χρηματιστήριο και τα σπρεντ στο 2012
Το ελληνικό χρηματιστήριο βυθίστηκε στο -5,7 και την ίδια ώρα τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων έφταναν ξανά στα ύψη, στο 7,01% και σε επίπεδα 2012 δηλαδή, οι οικονομικοί δείκτες έδειξαν μέσα σε μερικές ώρες να γυρίζουν την Ελλάδα πίσω στην κορύφωση της κρίσης.
Η αιτία;
Όλοι έδειξαν την πολιτική πόλωση και την ακραία κόντρα με κατηγορίες για χρηματισμό.
Η πολιτική αστάθεια, όπως τη διάβασαν πολλοί έφερε τον … πανικό στην αγορά, αλλά και τους γνωστούς κύκλους που περιμένουν στη γωνία για να εκμεταλλευτούν την αστάθεια και πάλι στο προσκήνιο.
Μετά τις καταγγελίες ΣΥΡΙΖΑ για χρηματισμό βουλευτών προκειμένου να στηρίξουν την κυβέρνηση, ήρθε η απάντηση από την άλλη πλευρά που δείχνει ότι η κατηγορία μπορεί να επεκταθεί και σε όσους στηρίξουν τις θέσεις ΣΥΡΙΖΑ για να ρίξουν την Κυβέρνηση.
Ο Π. Καμμένος που συμφώνησε με τις θέσεις ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να φτάσει η έρευνα ως την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει και εκείνος σχετική αναφορά.
Η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Ασημακοπούλου, έκανε λόγο για τη συμμαχία ολέθρου από το ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ και τη Χρυσή Αυγή.
Η εκπρόσωπος της ΝΔ αναφέρει στη δήλωσή της:
“Η “συμμαχία της καταστροφής” αποκαλύφθηκε σήμερα σε όλο της το μεγαλείο.
Κατά τη συνάντησή τους, οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος ανακάλυψαν “πολλά κοινά σημεία και πτυχές”.Μετά, Καμμένος και Χρυσή Αυγή έσπευσαν να υπερασπιστούν το ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, με απαξιωτικές αναφορές και υποδείξεις προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Και μετά, ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή επιτέθηκαν μαζί στην κυβέρνηση για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Ο κ. Τσίπρας, αφού απείλησε εταίρους και αγορές διαμηνύοντας, προς Βρυξέλλες, Βερολίνο και Ουάσιγκτον, πως δεν θα δεσμευτεί από οποιαδήποτε απόφαση της κυβέρνησης, χτίζει τώρα τις δικές του συμμαχίες του ολέθρου”.
Όλα αυτά καθώς η μάχη επί της ουσίας επικεντρώνεται σε δύο αριθμούς. Από τη μια η κυβερνητική συμμαχία επιχειρεί να συγκεντρώσει 180 ψήφους για την εκλογή προέδρου και από την άλλη πλευρά η αντιπολίτευση να εξασφαλίσει πως 121 βουλευτές θα πουν όχι στην εκλογή προέδρου ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.
Με την κυβέρνηση να στηρίζεται αυτή τη στιγμή από 155 βουλευτές και το κλίμα καθημερινά να πολώνεται όλο και περισσότερο αυξάνοντας την αβεβαιότητα την ώρα που δημοσκοπικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει να παγιώνει μια διαφορά αρκετών μονάδων έκαναν τις αγορές να αντιδράσουν βίαια και να στείλουν κατά πολλού μήνυμα. Μάλιστα δεν έλειψαν δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο που αναφέρθηκαν σε αστάθεια.
Η αντιπαράθεση που ξέσπασε στους τόνους που κινείται παραπέμπει πολλούς σε προεκλογικό κλίμα. Με δεδομένο κατά πολλούς το γεγονός ότι οι αγορές δεν επιθυμούν εκλογές αυτή τη χρονική περίοδο η αντίδραση με την ραγδαία πτώση του χρηματιστηρίου και την άνοδο των ομολόγων ήταν μάλλον… φυσιολογική.