Πολιτική

Η πρώτη αληθινή συναίνεση; Κοινό μέτωπο κοινωνικών εταίρων – κυβέρνησης στα εργασιακά απέναντι στους δανειστές

- Κατρούγκαλος: «Δεν τίθεται ζήτημα περαιτέρω μείωσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, δεν τίθεται θέμα περαιτέρω μείωσης των μισθών»
- Εργαζόμενοι, εργοδότες και κυβέρνηση συμφώνησαν σε: επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επέκταση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, μη καθιέρωση του λοκ άουτ (ανταπεργίας)
- Για τον κατώτατο μισθό συμφωνήθηκε να ορίζεται με διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους και όχι με διοικητικό τρόπο από την κυβέρνηση

Ασπίδα σε περαιτέρω αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και επαναφορά βέλτιστων εργασιακών πρακτικών, προτάσσουν η κυβέρνηση και οι κοινωνικοί εταίροι και κατά πάσα πιθανότητα και τα υπόλοιπα κόμματα. Αυτό προέκυψε κατά τη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

Οι φορείς εργαζομένων και εργοδοτών συμφώνησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, την μη καθιέρωση του λοκ άουτ (ανταπεργίας) και τον ορισμό του κατώτερου μισθού με διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους και όχι με διοικητικό τρόπο από την κυβέρνηση, ενώ είπαν όχι και στις ομαδικές απολύσεις.

Η συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, αναμένεται, λένε οι πληροφορίες, να εγκριθεί από τα διοικητικά συμβούλια και στη συνέχεια να δοθεί στη δημοσιότητα το κοινό κείμενο στο οποίο έχουν συμφωνήσει, το οποίο αναμένεται να αποδεχθούν και τα άλλα κόμματα της Βουλής.

Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας κατά τη διαπραγμάτευση για τις εργασιακές σχέσεις και όπως έλεγε στο newsit.gr «θα είναι πολύ δύσκολο στο κουαρτέτο και στο ιδίως στο ΔΝΤ να επιμείνει σε άλλες θέσεις από εκείνες που έχουν υιοθετήσει οι κοινωνικοί εταίροι και αναμένεται να αποδεχθούν και τα άλλα κόμματα της Βουλής».

Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να δημιουργηθεί ένα ενιαίο εθνικό μέτωπο για τα εργασιακά, πράγμα που θα έπρεπε να γίνει και για τα άλλα ζητήματα ώστε να αποκρουστούν οι τραγικές και επώδυνες ρυθμίσεις και μέτρα που απαιτούν οι δανειστές, μέτρα που στο παρελθόν προκάλεσαν τεράστια ανεργία, φτωχοποίηση μεγάλων τμημάτων του ελληνικού πληθυσμού και οικονομική καταστροφή.

«Το διακύβευμα της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά είναι η επιστροφή της Ελλάδας στην κοινωνική Ευρώπη» τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ), για τη διαμόρφωση ενιαίου κοινωνικού μετώπου στα εργασιακά, προκειμένου η Ελλάδα να επιστρέψει στην κοινωνική Ευρώπη, μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης.

Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι «δεν τίθεται ζήτημα περαιτέρω μείωσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, δεν τίθεται θέμα περαιτέρω μείωσης των μισθών». Όπως είπε, τίθεται ζήτημα να επιστρέψουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.

«Γι’ αυτό το λόγο, οι κοινωνικοί εταίροι συζήτησαν σε ένα περιβάλλον συνεννόησης και κατέληξαν σε σημαντικές συγκλίσεις γύρω από τα θέματα για τα οποία θέλουμε να δημιουργηθεί εθνικό κοινωνικό μέτωπο, το οποίο θα μας βοηθήσει στο να αποκρούσουμε τις ακραίες νεοφιλελεύθερες θέσεις των γνωστών παικτών που θέλουν να συνεχιστεί η απορρύθμιση στην αγορά εργασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τις επόμενες ημέρες», υπογράμμισε, «θα υπάρξει κοινό κείμενο εκ μέρους των κοινωνικών εταίρων, το οποίο θα ζητήσουμε να στηριχθεί και πολιτικά από τα κόμματα». «Έτσι, πιστεύουμε ότι στη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου θα μπορέσουμε να κάνουμε αυτό το μεγάλο βήμα της επιστροφής της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, για να ενισχυθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων» υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Σακελλαροπούλου: Δεν παρέλαβα ποτέ ηχητικό των πρακτικών του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών – Παυλόπουλος: Διαβιβάσθηκαν γραπτώς
«Τα συγκεκριμένα πρακτικά δεν συνοδεύονταν από ηχητικό αρχείο, είναι μόνο το γραπτό, ανυπόγραφο κείμενο», αναφέρει η πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας
Η πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Τζορτζ Τσούνης: «Η Γκιλφόϊλ θα είναι η καλύτερη πρέσβης που πέρασε ποτέ από την Ελλάδα»
«Έχει πολλά χαρίσματα, έχει θάρρος και πιστεύει στο κράτος δικαίου και νομίζω πως τα 3,5 χρόνια που θα είναι στην Ελλάδα, θα είναι από τα καλύτερα χρόνια στις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας»
Ο Τζορτζ Τσούνης
2
Μαρινάκης: Ο Τσακαλώτος ομολόγησε στους Financial Times την εξαπάτηση των πολιτών με το δημοψήφισμα του 2015 
Ο κ. Τσίπρας εξαπάτησε τον ελληνικό λαό επιτρέποντας στη μισή του κυβέρνηση να μεθοδεύει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και στην άλλη μισή να προωθεί ένα ψευδεπίγραφο δημοψήφισμα
Ο Παύλος Μαρινάκης 2
Θάνος Πλεύρης για μεταναστευτικό: Τέλος στο παραμύθι με τις μωρομάνες, μην ανησυχείτε εμείς δεν θα φτιάξουμε ξανά Μόριες
«Η Αριστερά ζητά να καταγράφεται και να χορηγείται άσυλο σε όλους. Αυτή τη στιγμή, 3 εκατ. άνθρωποι περιμένουν στις ακτές της Λιβύης. Καταλαβαίνετε τι ζητάτε;» είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης στη Βουλή 9
Ευάγγελος Βενιζέλος σε Γιώργο Γεραπετρίτη για το μεταναστευτικό: Γιατί η κυβέρνηση έπρεπε τώρα να προκαλέσει τη συζήτηση για το άρθρο 15 της ΕΣΔΑ;
«Ο ίδιος όμως προσυπέγραψε και υποστήριξε την επίσημη κυβερνητική δήλωση ότι λαμβάνονται μέτρα «κατά παράβαση των υποχρεώσεων που προβλέπονται στη Σύμβαση»
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος 14