Site icon NewsIT

Κίτρινη κάρτα του Νίκου Φίλη σε “καθαρή έξοδο” και Σκοπιανό

08.06.2018 | 10:11
Κίτρινη κάρτα του Νίκου Φίλη σε “καθαρή έξοδο” και Σκοπιανό

Κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης σε δύο από τα σημαντικότερα κεφάλαια της πολιτικής της: το θέμα της πΔΓΜ και του τέλους της εποχής των μνημονίων, αφήνει σήμερα ο Νίκος Φίλης.

Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει ξανά σκιές σε κρίσιμους κυβερνητικούς χειρισμούς. Μιλώντας στο ραδιόφωνο “Θέμα 104,6” ο κ. Φίλης επικρίνει Τσίπρα-Κοτζιά για ελλιπή ενημέρωση στο Σκοπιανό. Επιπλέον τονίζει ότι αν δεν ρυθμιστεί ο “βρόχος” του χρέους η “καθαρή έξοδος” είναι αμφίβολη.

Ζήτησε να περάσει “ακόμα και με 200 ναι” η συμφωνία με την πΓΔΜ. “Θέλω επίσημη ενημέρωση” από τον πρωθυπουργό ή τον υπουργό Εξωτερικών, λέει. Συμπλήρωσε, εξάλλου, με νόημα ότι δεν συνεδρίασε ούτε η Κοινοβουλευτική Ομάδα για το κρίσιμο πολυνομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Φίλης υποστήριξε πως όταν έρθει στη Βουλή η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ θα πρέπει να ψηφιστεί “με το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ακόμα και με 200 βουλευτές”. Ο αριθμός αυτός υπερβαίνει εκείνον που στοχεύει ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή τις 180 θετικές ψήφους.

“Εάν οι βουλευτές ψηφίσουν με τη συνείδησή τους η πλειοψηφία θα είναι πολύ μεγάλη. Αν μπουν κομματικές γραμμές τότε θα είναι άλλο το αποτέλεσμα. Το Σύνταγμα δεν επιβάλει 180. Η καλή πολιτική σκοπιμότητα επιβάλει να επιδιώξουμε το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη Βουλή. Να περάσει και με 200” είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ η ανάγκη επίλυσης του Σκοπιανού “ξεκίνησε με αρνητικό συσχετισμό στην κοινωνία από τους φόβους -μερικοί εκ των οποίων είναι πραγματικοί- η κοινή γνώμη αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να κλείσει το Μακεδονικό με επωφελείς εθνικά όρους”.

“Πρέπει να υπάρξει επίσημη ενημέρωση”

Ο πρώην υπουργός τόνισε, επίσης, ότι “δεν γνωρίζω ποιο είναι το timing, τί έχει συμφωνηθεί και τί απομένει. Έχω εμπιστοσύνη ότι η κυβέρνηση κάνει τις κατάλληλες κινήσεις. Η συμφωνία είναι κάτι που αφορά εν συνόλω την κυβέρνηση και πρώτα απ’ όλα τον πρωθυπουργό. Ο κ. Κοτζιάς έφερε σε πέρας τη δουλειά που του ανέθεσαν” είπε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε: “έχω πολιτική βούληση να υπάρξει συμφωνία γιατί η χώρα μας με ένα σκηνικό αστάθειας στην περιοχή, πρέπει να επιβεβαιώσει το ρόλο της ως δύναμη σταθερότητας, ότι λύνει χρονίζοντα ζητήματα”.

Αμφίβολη η έξοδος αν δεν ρυθμιστεί ο βρόχος του χρέους

Όσον αφορά τα θέματα της οικονομίας ο κ. Φίλης παραδέχθηκε ότι υπάρχει “αλλαγή σκηνικού” για το χρέος, το οποίο χαρακτήρισε “βρόχο”. “Αν δεν ρυθμιστεί, όλη η έξοδος τελεί υπό το καθεστώς μιας μεγάλης αμφιβολίας διότι βγαίνουμε μεν αλλά πώς θα έρθουν επενδύσεις, βγαίνουμε αλλά με πλεονάσματα έως και 5,2% στο τέλος”, είπε ο πρώην υπουργός.

“Όχι άλλες μειώσεις σε συντάξεις…”

Κληθείς, τέλος, να τοποθετηθεί για την επιλογή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσουν μειώσεις συντάξεων και αφορολογήτου ο Νίκος Φίλης υποστήριξε: “δεν πιαστήκαμε τότε κορόιδα, είναι πολιτικές επιλογές”. Έθεσε ως στόχο πάντως “να θέσουμε το ζήτημα να μην περικοπούν συντάξεις και αφορολόγητο”.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version